Βγαίνει και από πάνω ο Τατάρ για την άρνησή του να συναντηθεί με Χριστοδουλίδη-«Η πρόταση είναι κακόβουλη»

Πυρά προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, εξαπέλυσε ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, μέσω ανακοίνωσης της λεγόμενης προεδρίας, σχετικά άρνησή του για να έχει κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως η πρόταση για κοινή συνάντησή τους με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μίροσλαβ Γιέτζια «είναι κακόβουλη» και συνεχίζει πως «δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε κάτω από αυτές τις συνθήκες. Το κάνει για να φαίνεται χαριτωμένος».

Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Τατάρ αμφισβήτησε τους λόγους για την πρόσκληση και κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για «ηγεμονική νοοτροπία» και ότι αρνείται να συνεργαστεί με την τουρκοκυπριακή πλευρά σε περιόδους κρίσης.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε την προσφορά μας για βοήθεια στην κατάσβεση της τεράστιας δασικής πυρκαγιάς που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή Λεμεσού», είπε ο κ. Τατάρ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «αυτό είναι ένα σημάδι ότι οι δύο πλευρές δεν συνεργάζονται σε καταστάσεις κρίσης και θέτει υπό αμφισβήτηση το νόημα της Τεχνικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων, η οποία συστάθηκε για να διασφαλίσει αυτή τη συνεργασία».

Ο κ. Τατάρ ζήτησε από την ε/κ πλευρά «να αποδείξει ότι είναι πρόθυμη να αλλάξει την ηγεμονική της νοοτροπία και να σεβαστεί τα εγγενή ίσα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς».

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επιδίωξε την πραγματοποίηση κοινής συνάντησης, κατά τη διάρκεια της καθόδου του Βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μίροσλαβ Γιέτζια, ο οποίος είναι προγραμματισμένο να έρθει στο νησί στα τέλη Αυγούστου. Πρόκειται για έναν αξιωματούχο, ο οποίος έχει επισκεφθεί στην Κύπρο και στο παρελθόν, με πιο πρόσφατη επίσκεψη του αυτή του περασμένου Νοεμβρίου, όπου και πάλι επιχείρησε να καταγράψει τις θέσεις των εμπλεκομένων. Ωστόσο, ο κατοχικός ηγέτης απάντησε αρνητικά και σε αυτό το κάλεσμα.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη διαβιβάστηκε στον κ. Γιέτζια όταν αυτός επικοινώνησε με τη Λευκωσία στις αρχές αυτής της εβδομάδας για να ενημερώσει για την επικείμενη επίσκεψή του στην Κύπρο. Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών ενημέρωσε χθες πως ο Τ/κ ηγέτης απέρριψε την πρόταση. Ως εκ τούτου, ο κ. Γιέτζια κατά την παρουσία του στο νησί θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον κ. Τατάρ, σημείωσε η ίδια πηγή.

Η συνάντηση που δέχθηκε, ουσιαστικά, να πραγματοποιήσει ο Τατάρ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήταν αυτή στο ανθρωπολογικό εργαστήρι της ΔΕΑ, η οποία είχε ανθρωπιστικό χαρακτήρα, στην οποία ο Τατάρ επιδίωξε να δώσει πολιτική χροιά, υπενθυμίζοντας τις θέσεις του για κυριαρχική ισότητα και αναγνώριση του ψευδοκράτους, ως προϋπόθεση για επανέναρξη των συνομιλιών.

Δειτε Επισης

Συμφωνήσαν για επανεξέταση του Καθεστώτος της Συρίας-«Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»
Σε λειτουργία η υπηρεσία που ψηφίζω ενόψει των επικείμενων εκλογών
Στήριξη Ελλάδας για μεταναστευτικό-«Η Κύπρος δεν είναι μόνη της»
Τα επτά σημεία για το Μεταναστευτικό-Η Κοινή Δήλωση της Υπουργικής Συνόδου για Συρία και Λίβανο
Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Σύντομα η βοήθεια στη Γάζα από την Κύπρο μέσω της προσωρινής προβλήτας
Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Λευκωσία- Συμμετέχουν οκτώ Κράτη Μέλη της Ε.Ε
Ευγνωμοσύνη του ΟΗΕ προς την Κύπρο για το θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου