Στο κενό οι έρευνες για τα αίτια της πυρκαγιάς στη Λεμεσό-Τέλος Αυγούστου ευρεία σύσκεψη για αποτίμηση

Τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η μεγάλη πυρκαγιά στη Λεμεσό που κατέκαψε σχεδόν δέκα τετραγωνικά χιλιόμετρα, αξιολογούν οι αρμόδιοι από την επόμενη μέρα, οι οποίοι εκφράζουν ικανοποίηση για το γεγονός πως δεν υπήρξε απώλεια ζωής, ωστόσο, όλα αναμένεται να τεθούν επί τάπητος περί τα τέλη Αυγούστου, όπου και θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων τμημάτων, ώστε να εντοπιστούν και να διορθωθούν, τυχόν λάθη και παραλείψεις που σημειώθηκαν.

Άλλωστε το όλο ζήτημα, δηλαδή αν υπάρχει προβληματισμός και αν όλα τα θέματα που προέκυψαν θα τύχουν διαβούλευσης, αποτέλεσε και ενδοκυβερνητικό ζήτημα με τον υπουργό Γεωργίας να υποδεικνύει πως αν υπάρχει κάτι που δεν πήγε καλά θα μελετηθεί και την υπουργό να κάνει λόγο για παρανόηση. Πάντως, όσο κι αν επιχειρείται να παρουσιαστεί μια ιδανική εικόνα για το τι συνέβη στην πυρκαγιά της Λεμεσού, αφενός η αναζωπύρωση της Κυριακής και αφετέρου τα οργανωτικά ζητήματα που αναδείχθηκαν, καταδεικνύουν την ανάγκη για να υπάρξει μια πιο ενδελεχής μελέτη των δεδομένων, των αρμοδιοτήτων και των αναγκών, ειδικά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και σε δεύτερο επίπεδο του Τμήματος Δασών.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες των αρμόδιων ωστόσο από την επόμενη κιόλας μέρα που κατασβήστηκε η πυρκαγιά, είναι τα αντιδιαβρωτικά έργα, όπου και δόθηκαν οδηγίες για την έναρξη μελετών. Μάλιστα, τo Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος τροχοδρομεί όλες τις προγραμματισμένες δενδροφυτεύσεις εντός Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, για να καλύψουν τις όποιες ανάγκες προκύπτουν συνεπεία των πυρκαγιών, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Τμήματα και Αρχές.

Πάντως, για τα αντιδιαβρωτικά έργα, έχει προγραμματίσει επίσκεψη στις περιοχές που πλήγηκαν από την πυρκαγιά το υπουργείο Γεωργίας, στις 28 Αυγούστου. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον REPORTER, o Υπουργός Γεωργίας, «έχουμε κατασβήσει την πυρκαγιά και το πιο σημαντικό είναι ότι δεν είχαμε απώλειες ζωών και μάλιστα, επιτεύχθηκε σε χρόνο ρεκόρ ο έλεγχός της φωτιάς. Επιπρόσθετα, ως Υπουργείο, έχουμε προγραμματίσει στις 28 Αυγούστου να επισκεφθούμε τις Κοινότητες για αντιδιαβρωτικά και άλλα έργα στην περιοχή που πλήγηκε. Έχουμε αντιδράσει άμεσα, έτσι ώστε να είμαστε δίπλα σε αυτές τις Κοινότητες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απορρίπτει πως ξέφυγε η φωτιά ο Λογγίνος-Εξήγησε τις συνθήκες που επεκτάθηκε η πυρκαγιά

Ερωτηθείς πάντως ο Υπουργός, εάν υπήρξαν λάθος χειρισμοί στην πυρκαγιά, ανέφερε χαρακτηριστικά πως, «την απάντηση την έχει δώσει ο Αρχιπύραρχος ο οποίος είχε και το διοικητικό πρόσταγμα στη συγκεκριμένη πυρκαγιά. Επειδή ήταν ευθύνη της Πυροσβεστικής, για τα όσα σημειώθηκαν έχει δώσει τις απαντήσεις ο Αρχιπύραρχος».

Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο πως ερωτηθείς ο Αρχιπύραρχος, Νίκος Λογγίνος για τις αντιδράσεις που υπήρξαν από κατοίκους ότι ξέφυγε η φωτιά, είπε ότι «η Πυροσβεστική Υπηρεσία ήταν παρούσα από την Παρασκευή, ποτέ δεν έχει φύγει από την πυρκαγιά και όχι μόνο η Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τι άφησε πίσω της η πυρκαγιά-Τα ερωτήματα για αναζωπύρωση, η συνεργασία και ο ρόλος των αξιωματούχων

Αξιολογούνται άπαντες στις 29 Αυγούστου

Στις 29 Αυγούστου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η διατμηματική σύσκεψη, όπου εμπλέκονται όλα τα τμήματα και οι υπηρεσίες που ενεργοποιούνται για την κατάσβεση πυρκαγιών, ώστε να αξιολογηθούν οι κινήσεις και οι ενέργειες τους, στη μεγάλη πυρκαγιά της Λεμεσού.

Κάνοντας μια αποτίμηση της τεράστιας πυρκαγιάς που έπληξε τις περιοχές της Λεμεσού, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου, ο οποίος είχε το γενικό πρόσταγμα για τον Συντονισμό, ανέφερε ότι, «είχαμε να χειριστούμε μια πολύ δύσκολη περίπτωση πυρκαγιάς, ξεκινώντας από την Παρασκευή το μεσημέρι. Έτυχε άμεσης διαχείρισης, τόσο από την Πυροσβεστική, όσο και από το Τμήμα Δασών και από τις άλλες Υπηρεσίες και κατάφεραν να περιορίσουν την έκταση της πυρκαγιάς και να την κατασβήσουν μέχρι να ξημερώσει το Σάββατο. Ωστόσο, την Κυριακή νωρίς το απόγευμα υπήρξε αναζωπύρωση της ίδιας πυρκαγιάς. Ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρείται σε πυρκαγιές με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, όπου υπήρχαν ψηλές θερμοκρασίες και ένταση ανέμων. Αμέσως έγινε επιχείρηση και συντονισμός Πυροσβεστικής και Τμήματος Δασών και ξεκίνησε μια τιτάνια προσπάθεια για να ελεγχθεί».

Λόγω της έντασης των ανέμων όμως, πρόσθεσε ο κ. Γρηγορίου, «η πυρκαγιά είχε πάρει διαστάσεις. Έγινε άμεση κινητοποίηση όλων των δυνάμεων, ανακλήθηκαν άδειες και έγινε επίταξη ιδιωτικών εκσκαφέων και βυτιοφόρων. Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής, επιχειρούσαν στα μέτωπα της πυρκαγιάς, πάνω από 270 άτομα τα οποία ήταν από την Πυροσβεστική, το Τμήμα Δασών, από εθελοντικές οργανώσεις, από επαρχιακές διοικήσεις κτλ. Προσωπικά, βρισκόμουν από νωρίς το απόγευμα στο συντονιστικό κέντρο και σε συνεννόηση με τους προϊσταμένους και τους επικεφαλής των ομάδων και θεωρώ ότι εκ του αποτελέσματος, καταφέραμε θέσαμε υπό έλεγχο την πυρκαγιά τις πρωινές ώρες της Δευτέρας, χωρίς να έχουμε σημαντικές απώλειες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Έτσι ανακόπηκε η αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στην Άλασσα

Η πυρκαγιά, επεκτάθηκε σε μια έκταση μέχρι δέκα τετραγωνικά χιλιόμετρα και αυτό οφείλεται σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου, από το ανάγλυφο της περιοχής και την καύσιμη ύλη που αφορούσε ακαλλιέργητα κτήματα, κάτι που έκανε την προσπάθεια κατάσβεσης ακόμη πιο δύσκολη. «Επειδή όλο το βράδυ της Κυριακής βρισκόμουν μέσα, η έγνοια μας και η ανησυχία μας ήταν να μην είχαμε θύματα. Ευτυχώς, δεν υπήρξε απώλεια ζωής, καθώς ο πρώτος στόχος που έχουμε κάθε φορά που έχουμε πυρκαγιά είναι να μην χάσουμε ανθρώπους. Είτε τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη με τις φλόγες, είτε κατοίκους των περιοχών».

Αναφορικά με το στήσιμο ακόμη ενός συντονιστικού κέντρου από το υφιστάμενο που υπήρχε, ο κ. Γρηγορίου είπε πως ήταν μια πολύ ορθή ενέργεια. «Οι συνθήκες της πυρκαγιάς ήταν τέτοιες, όπου κρίθηκε από το Τμήμα Δασών, ότι έπρεπε να διαχειριστεί την κατάσταση και έτσι ανέλαβε τον τομέα Βορειανατολικά. Δηλαδή, προς τις κοινότητες Αψιού και Μαθηκολώνη, όπου εκεί ήταν τα όρια του δάσους Λεμεσού. Έτσι στήθηκε στο γήπεδο της Κοινότητας Αψιού, ένα κέντρο, όπου εκεί κατέφθαναν οι ενισχύσεις για εξοπλισμό. Ήταν πολύ σωστή ενέργεια και είμασταν σε συνεννόηση συνεχώς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αιτήσεις για ζημιές από την πυρκαγιά στη Λεμεσό δέχεται το Υπ. Γεωργίας-Όλες οι λεπτομέρειες

Κάθε φορά που υπάρχει μια πυρκαγιά, εξήγησε ο κ. Γρηγορίου, «γίνεται μια υπεράνθρωπη μάχη με τις φλόγες, αλλά και με τον χρόνο. Στόχος κάθε φορά είναι να μην έχουμε θύματα, να προστατεύσουμε τις περιουσίες του κόσμου και επίσης το δάσος και το περιβάλλον. Γι’ αυτό οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί όλοι μας. Θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ενισχυθεί τα τμήματά μας και ακόμη υλοποιούμε ένα πρόγραμμα ενίσχυσης για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί».

Πάντως, οι έρευνες των Αρχών μέχρι στιγμής βρίσκονται στο κενό, καθώς ακόμη δεν έχει εντοπιστεί η αιτία πίσω από την πυρκαγιά που ξέσπασε στη Λεμεσό. Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού, Λευτέρης Κυριάκου, «μελετήσαμε αρκετά κλειστά κυκλώματα της περιοχής, εντοπίσαμε κάποια οχήματα, ανακρίναμε συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά δεν προκύπτει κάποια μαρτυρία. Ελέγξαμε συγκεκριμένα οχήματα όπου διακρίνονταν τα νούμερά τους, ωστόσο, δικαιολογείτο η παρουσία τους στον χώρο και έτσι δεν προέκυψε κάποια μαρτυρία ότι κάποιος ενέχεται στην πυρκαγιά. Οι έρευνες συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς για να εντοπιστούν τα ακριβής αίτια της πυρκαγιάς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:ΒΙΝΤΕΟ: Κρανίου τόπος η διαδρομή Γεράσα προς Παραμύθα-Στάχτες οι ολοπράσινες περιοχές

Δειτε Επισης

Κι άλλο αίμα στην άσφαλτο-Νεκρός ο 28χρονος μοτοσικλετιστής στη Λάρνακα
Σε ένα τριήμερο έγιναν 137 τροχαίες καταγγελίες στην επαρχία Αμμοχώστου
Μπορεί όντως να συλληφθεί ο Νετανιάχου;-Η ουσιαστική ισχύς του εντάλματος και η διαδικασία
Θέμα εθνικής ασφάλειας η προστασία από τις πυρκαγιές-Συνδρομή όλων ζήτησε ο Χαρτσιώτης
Συνελήφθη δεύτερο πρόσωπο για τον οπλισμό στον τάφο-Σε εξέλιξη οι έρευνες
Επανασυνελήφθησαν και για άλλες κλοπές δύο πρόσωπα που τελούσαν ήδη υπό κράτηση
Ο γρίφος και η πολιτική πραγματικότητα-Τι μέλλει γενέσθαι μετά τον θάνατο του προέδρου του Ιράν
Αποπερατώθηκαν οι έρευνες των δυτών για το ανθρώπινο πέλμα-Συνεχίζονται στη ξηρά
Σοβαρός τραυματισμός μοτοσικλετιστή σε τροχαίο στη Λάρνακα
Με οδηγίες Μιχαηλίδου ενισχύεται το σχέδιο δράσης για απειλές και κρίσεις στα σχολεία