Χαμηλοί τόνοι για τη νέα πρόκληση-Εξέδωσε AntiNAVTEX η ΚΔ για την κάθοδο του Αμπτουλχαμίντ Χαν

Για πρώτη φορά από τότε που μπήκε για πρώτη φορά στη θάλασσα, ντυμένο στα χρώματα της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων, το γεωτρύπανο Αμπτουλχαμίντ Χαν, κατηφορίζει για έρευνες εντοπισμού κοιτασμάτων φυσικού αερίου, σε μια περιοχή και που στο παρελθόν δημιούργησε εντάσεις και ανέβασε το θερμόμετρο στην ανατολική Μεσόγειο.

Το γεωτρύπανο έβδομης γενιάς της Τουρκίας, αυτή τη φορά θα πραγματοποιήσει έρευνες, σε ένα σημείο στα όρια της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, νοτιοδυτικά του Καστελόριζου και βορειοανατολικά της χερσονήσου του Ακάμα. Η απόσταση από την Κύπρο υπολογίζεται περίπου στα 200 χιλιόμετρα, ενώ από το Καστελόριζο κοντά στα 93. Την ίδια ώρα η απόσταση από τις νότιες τουρκικές ακτές, φτάνει στα 86 χιλιόμετρα περίπου.

ScreenHunter 1138

Για τις έρευνες του Αμπτουλχαμίντ Χαν, έχει εκδοθεί NAVTEX από τον σταθμό της Αττάλειας, σύμφωνα με την οποία το τουρκικό γεωτρύπανο με τη συνοδεία τριών βοηθητικών πλοίων ξεκίνησε έρευνες στις δέκα Αυγούστου, οι οποίες θα ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο του 2024. Σημειώνεται πως, δεν είναι η πρώτη φορά που τουρκικά γεωτρύπανα διενήργησαν έρευνες στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να καταγραφεί η οποιαδήποτε ανακάλυψη.

Ο νέος υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ανακοίνωσε σε βίντεο που ανάρτησε στο Twitter ότι το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο, Αμπντουλχαμίντ Χαν, αναμένεται να πλεύσει με προορισμό την Ανατολική Μεσόγειο. «Στην πρώτη επέτειο από την ένταξή του στο στόλο μας για έρευνα και παραγωγή, το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν ξεκινά τη νέα του αποστολή στη Μεσόγειο λέγοντας "βίρα τις άγκυρες” και "πρώτα ο Θεός», αναφέρει στον λογαριασμό του στο Twitter, ευχόμενος «ούριο άνεμο». Το όνομα του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ είχε δώσει πέρυσι στο τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία γίνεται ακόμη πιο δυνατή με αυτό το πλοίο, που ετοιμάζεται να ξεκινήσει την πρώτη του γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο.

Πάντως στην τουρκική NAVTEX απάντησε άμεσα με ANTINAVTEX η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Ράδιο Κύπρος στο JRCC Λάρνακας. Η ANTINAVTEX αναφέρει πως οι εργασίες γεώτρησης από το Αμπτουλχαμίντ Χαν και τα υποστηρικτικά σκάφη Μιχριμάχ, Αουμπούκε και Κούτσι Ιλχάν δεν έχουν συντονιστεί με τις αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια πλοήγησης στην περιοχή. Μάλιστα η ANTINAVTEX υποδεικνύει πως, ο μόνος εξουσιοδοτημένος σταθμός στον τομέα ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι το JRCC Λάρνακας.

Πολιτικά πάντως, δεν δόθηκε καμία έκταση στη νέα τουρκική πρόκληση, αφενός γιατί η περιοχή βρίσκεται στα όρια των θαλάσσιων συνόρων των δύο χωρών, αφετέρου διότι κάτι τέτοιο ενδεχομένως να λειτουργούσε αρνητικά στην όποια προσπάθεια για να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας, αλλά και των ευρωτουρκικών σχέσεων ευρύτερα, όπως επίσης και η υπό εκκόλαψη προσπάθεια για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο γεωτρύπανο αποκτήθηκε πέρυσι από την Τουρκία και είναι το μόνο που διαθέτει τεχνολογία έβδομης γενιάς. Εξ αρχής έγινε γνωστό ότι αποκτήθηκε με σκοπό να διεξάγει έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που τα υπόλοιπα γεωτρύπανα της Τουρκίας, είναι δεσμευμένα για έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα, όπου έχουν γίνει και οι πρώτες ανακαλύψεις.

Το σημείο στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η νέα γεώτρηση ονομάστηκε Akseki-1. Σημειώνεται πως ήδη το γεωτρύπανο έχει πραγματοποιήσει άλλες δύο ερευνητικές γεωτρήσεις, ανοικτά των νότιων ακτών της Τουρκίας, σε περιοχές της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν στους στόχους Yörükler-1 πέρυσι τον Αύγουστο και Taşucu-1 τον Δεκέμβριο, για τους οποίους δεν ανακοινώθηκε κανένα αποτέλεσμα. Ο τουρκικός φιλοκυβερνητικός Τύπος που κάλυψε εκτενώς τη διενέργεια νέας γεώτρησης, κάνει λόγο για γεώτρηση ανοικτά των ακτών της Αττάλειας και δεν δίνει κανένα γεωπολιτικό στίγμα ή πολιτικό μήνυμα, για τη γεώτρηση.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα φιλοκυβερνητικά μέσα της Τουρκίας, η συγκεκριμένη γεώτρηση αποφασίστηκε μετά από μελέτη της γεωλογικής δομής, του βάθους της πηγής και των υλικοτεχνικών μελετών που διενεργήθηκαν.

Παράλληλα η Τουρκία συνεχίζει ένα εκτενές και μεγαλεπήβολο ερευνητικό πρόγραμμα για ανακάλυψη υδρογονανθράκων με τη συμμετοχή των γεωτρύπανων Φατίχ, Γιαβούζ, Κανούνι και Αμπτουλχαμίντ Χαν και δύο πλοίων σεισμικών ερευνών, του Όρουτς Ρέις και του Μπαρμπάρος.

Δειτε Επισης

Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Λευκωσία- Συμμετέχουν οκτώ Κράτη Μέλη της Ε.Ε
Ευγνωμοσύνη του ΟΗΕ προς την Κύπρο για το θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
Χριστοδουλίδης: Η στήριξη της υπαίθρου πρωταρχικός στόχος για την Κυβέρνηση
Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή
Μεγαλύτερος σε αριθμό εκλογέων ο Δ. Πάφου ακολουθεί ο Δήμος Ανατολικής Πάφου
Η Βουλή ενέκρινε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης
Η Βουλή εξέφρασε αλληλεγγύη με Σλοβακία μετά την απόπειρα κατά του Πρωθυπουργού