Κορυφώνεται το φαινόμενο των Περσείδων-Ημέρες βροχής των διαττόντων αστέρων

Κορυφώνεται το φαινόμενο της βροχής των διαττόντων αστέρων, των Περσείδων, που θα δημιουργήσουν θεαματικές βραδιές στον αυγουστιάτικο ουρανό. Το Σάββατο και η Κυριακή θεωρούνται οι μέρες που θα παρατηρηθεί η μεγαλύτερη πυκνότητα πτώσης διαττόντων αστέρων και όπως κάθε χρόνο θα οδηγήσει τους πολίτες σε σημεία που βρίσκονται μακριά από τα φώτα της πόλης.

Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει διότι η γη αυτές τις μέρες διασχίζει την τροχιά του Κομήτη Swift-Tuttle που είναι γεμάτη από τα υπολείμματα που εγκαταλείπει στην τροχιά του καθώς περιφέρεται γύρω από τον ήλιο. Περσείδες ονομάστηκε γιατί τα υπολείμματα αυτά, πέφτουν από τον αστερισμό του Περσέα ο οποίος, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας στον REPORTER o πρόεδρος της Αστρολογικής Εταιρείας Κύπρου, Χρύσανθος Φάκας, βρίσκεται πάνω από τον Πενταδάκτυλο στον βόρειο ουρανό και πολύ κοντά στην Αδρωμέδα. «Δεν πρόκειται για αστέρια που πέφτουν αλλά για πετραδάκια που μπαίνουν στην ατμόσφαιρα της γης, αναπτύσσουν τεράστιες ταχύτητες λόγω της βαρύτητάς της και αρχίζουν να διαλύονται και να πυρακτώνονται στον ουρανό και να δημιουργούν αυτή την όμορφη φλόγα», εξήγησε ο κος Φάκας.

Σημείωσε επίσης πως, το φαινόμενο έκανε την εμφάνισή του από τις 17 Ιουλίου και η μεγαλύτερη θέαση θα παρατηρηθεί το Σαββατοκύριακο. «Είμαστε τυχεροί γιατί αυτές τις ημέρες οδεύουμε προς τη νέα σελήνη, δηλαδή τον ασέληνο ουρανό. Το γεγονός αυτό είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να απολαύσουμε τον ουρανό από όλη την Κύπρο. Βέβαια όσο οδεύουνε στην ύπαιθρο βελτιώνεται η παρατήρηση των άστρων και οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν καλύτερα τις Περσέιδες».

Ο φετινός Αύγουστος είναι μοναδικός, αφού έχει δύο πανσελήνους. Ο ένας παρατηρήθηκε την 1η Αυγούστου και ο δεύτερος θα παρατηρηθεί στις 31 Αυγούστου. Το μπλε φεγγάρι (blue moon), όπως ονομάστηκε. Όσον αφορά αυτό το φαινόμενο ο κος Φάκας να ξεκαθάρισε ότι δεν θα δούμε το φεγγάρι ντυμένο με το μπλε χρώμα όπως συμβαίνει με το κόκκινο φεγγάρι. «Πρόκειται απλά για έναν χαρακτηρισμό, μια ονομασία που δόθηκε στο φαινόμενο για να ξεχωρίζει το φεγγάρι στη διπλή πανσέληνο. Πρόκειται για ονομασίες που δόθηκαν στα φαινόμενα αυτά από τους πολίτες των ΗΠΑ και η NASA τις υιοθέτησε».

Τις ημέρες αυτές, οι φίλοι και οι λάτρεις της παρατήρησης του ουρανού, έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν το φαινόμενο κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων όπως αυτή που οργανώνεται το Σάββατο 12 Αυγούστου από την Αστρονομική Εταιρεία Κύπρου (ΑΣΤΡΕΚ), και το Αστεροσκοπείο Φροντιστηρίων Φάκα στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Αρσενίου στη Κυπερούντα, μεταξύ των ωρών 21:00 – 23:00 το βράδυ. Εκεί θα δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να παρακολουθήσουν πλανήτες και άλλα ουράνια σώματα. «Προσκαλούμε τον κόσμο να έρθει μαζί μας στην Κυπερούντα για να παρακολουθήσει το φαινόμενο μαζί μας. Είναι μια ευκαιρία να βγούμε έξω στην ύπαιθρο και να απολαύσουμε τον ουρανό και τη στιγμή», σχολίασε ο κος Φάκας.

365615753_6817626771621361_115470730972081721_n

Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθούν και άλλες εκδηλώσεις. Ο Κυπριακός Οργανισμός Αστρονομίας θα πραγματοποιήσει την εκδήλωση «Music under the stars 2023», στο αστροπάρκο στον Αμίαντο, όπου θα δοθεί η δυνατότητα στους παρευρισκόμενους να απολαύσουν τα αστέρια στη συνοδεία μουσικής

Ο Οργανισμός καλεί όσους θα παρευρεθούν νωρίς στον χώρο γιατί δεν θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης σε οχήματα, όπως επίσης να φέρουν μαζί τους τα ποτά και σνακς τους. Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 20:30 το βράδυ.

364074262_663068502521107_6158745392493101019_n

Επίσης ο Φωτογραφικός Όμιλος Λάρνακας διοργανώνει εκδήλωση στο Φράγμα Προδρόμου, η οποία θα διαρκέσει από τις 21:00 το βράδυ μέχρι τις 04:00 τα ξημερώματα. Εκεί, οι λάτρεις του φαινομένου και φίλοι της φωτογραφίας, έχοντας μαζί τους τα απαραίτητα εργαλεία μπορούν να τραβήξουν ονειρικές φωτογραφίες μακριά από τα φώτα της πόλης.

356684036_302275612152177_2935324995875177963_n

Δειτε Επισης

Επιφυλάξεις στη Βουλή για τις καθολικές αυξήσεις 1,5% στο δημόσιο
Αποκαταστάθηκε η παροχή ρεύματος σε Λάρνακα και Αμμόχωστο-Βλάβη σε εξοπλισμό του Συστήματος Μεταφοράς
Κάτω από 10 λεπτά οι έλεγχοι ασφαλείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας Ιούλιο και Αύγουστο
Ισχύος 3,8 βαθμών ο σεισμός τα χαράματα Κυριακής
Δύο πτήσεις ακυρώθηκαν από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το Τελ Αβίβ
Στην Πτολεμαΐδα το χρυσό δελτίο των 18,6 εκ. ευρώ-Στην Κύπρο το ένα πεντάρι του Τζόκερ
Με συννεφιά και βροχές φεύγει ο Σεπτέμβρης-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Ανησυχητικές εκτιμήσεις για τον τερματισμό μέτρων στήριξης-«Επιβάρυνση 201 εκατομμυρίων στα νοικοκυριά»
«Ανεξεταστέοι» οι μαθητές από τη χρήση των κινητών στην τάξη-Πέφτουν οι μαθησιακές τους ικανότητες
Τρέχει για το Νομοσχέδιο επικίνδυνων οικοδομών το ΥΠΕΣ-Προς κατάθεση στην επόμενη συνεδρία Υπουργικού