Έφυγε από τη Μητρόπολη ο τέως Κιτίου-Επέστρεψε στο χωριό του

Τρεις μήνες μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, βάσει του οποίου κρίθηκε ένοχος για άσεμνη επίθεση σε βάρος 16χρονης το 1981, ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου αλλάζει οριστικά στέγη και επιστρέφει στο χωριό του.

Μετά την απόφαση-καταπέλτη του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, με την οποία ο τέως Μητροπολίτης καταδικάστηκε σε δώδεκα μήνες φυλάκιση με αναστολή, ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου εφεσίβαλε την απόφαση, ζητώντας δίκαιη δίκη και προέβαλε δώδεκα λόγους. Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, η Ιερά Σύνοδος είχε τον περασμένο Ιούνιο συνεδρία και αποφασίστηκε όπως ο τέως Μητροπολίτης τεθεί σε αργία, μέχρι την εκδίκαση της Έφεσης, κάτι που σημαίνει ότι μεταξύ άλλων θα έπρεπε να αποχωρήσει από τη Μητρόπολη Κιτίου, όπου και διέμενε τόσο καιρό.

Η Ιερά Σύνοδος είχε εξουσιοδοτήσει το νυν Μητροπολίτη Κιτίου, κ.κ. Νεκτάριο, ώστε να αποφασίσει για τις διαδικασίες που θα ακολουθούνταν, για τη μεταστέγαση του τέως Μητροπολίτη. Τελικά, όπως αποκάλυψε, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού, ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου αποχώρησε από τη Μητρόπολη και επιστρέφει στο χωριό του, στην επαρχία Λευκωσίας.

363888387_1301111313945490_4289092404970066986_n

Η ετοιμηγορία του Δικαστηρίου

Υπενθυμίζεται πως το Δικαστήριο στην απόφαση του, όχι μόνο απέρριψε τους ισχυρισμούς του τέως Μητροπολίτη, αλλά έδειξε προσχεδιασμό για την άσεμνη επίθεση σε βάρος της 16χρονης.

Σε μία απόφαση, που θεωρείται ιστορική, το Δικαστήριο έψεξε και το γεγονός ότι στους μετριαστικούς παράγοντες δεν έγινε λόγος για μεταμέλεια του κατηγορούμενου, ενώ απέρριψε και τα περί εξωδικαστικής τιμωρίας από την Ιερά Σύνοδο στον τέως Μητροπολίτη, σημειώνοντας πως ο ίδιος δεν σεβάστηκε τη θέση που του εμπιστεύτηκαν πιστοί και Εκκλησία.

Ως επιβαρυντικό παράγοντα, το Δικαστήριο έδειξε πως πίσω από τις κινήσεις του τέως Μητροπολίτη υπήρχε σχεδιασμός, τόσο για τις ημέρες που προγραμμάτιζε τα ραντεβού με την παραπονούμενη, όσο και για το χώρο, ενώ θεώρησε επιβαρυντικό παράγοντα το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος ήθελε να εντυπωσιάσει την 16χρονη με τον βίο του.

«Αν και το περιστατικό ήταν μεμονωμένο, από το σύνολο των ευρημάτων του Δικαστηρίου, προκύπτει ότι υπήρξε έντεχνος σχεδιασμός, από μέρους του κατηγορουμένου, για να απομονώσει την παραπονούμενη, σε χρόνο και χώρο, που θα μπορούσε να θέσει σε εφαρμογή το πλάνο του. Καταδεικνύεται, από την ενώπιον του Δικαστηρίου μαρτυρία, ότι ο ίδιος προγραμμάτισε μέσω της μητρός της παραπονούμενης, οι συναντήσεις, να γίνονται Σάββατο απόγευμα. Περαιτέρω διαφάνηκε από την ενώπιον του Δικαστηρίου μαρτυρία, ότι προσπάθησε να εντυπωσιάσει την παραπονούμενη, προβάλλοντας σε αυτήν την συναρπαστική ζωή του και τις εμπειρίες από τα ταξίδια του, άνεση που παρείχε σε αυτόν τον Αρχιερατικό του σχήμα».

Εκτός αυτού, στην απόφαση αναφέρεται πως επιβαρυντικός παράγοντας θεωρείται και το γεγονός ότι ο τέως Μητροπολίτης είχε επιλέξει ως θύμα του μία 16χρονη, που είχε αποταθεί στο γραφείο του, ώστε να ζητήσει βοήθεια, μετά το θάνατο του πατέρα της και εκείνος της επιτέθηκε άσεμνα.

«Ο κατηγορούμενος επέλεξε, ως θύμα του, μία δεκαεξάχρονη κοπέλα, η οποία βρέθηκε στο γραφείο του με σκοπό να της δινόταν χρηματική βοήθεια, μετά την κοίμηση του πατέρα της. Αντί δηλαδή να υποστηρίξει τη νεαρή, κτυπημένη από τη ζωή κοπέλα, προσφέροντάς της βοήθεια, επέλεξε να της επιτεθεί άσεμνα. Το γεγονός, δε, ότι η πρόφαση που χρησιμοποιούσε για να φέρει την παραπονούμενη στο γραφείο και δη για την τελευταία τους συνάντηση, ότι δηλαδή θα της έδινε χρήματα ως βοήθημα ορφάνιας και αντί τούτου επέλεξε να της επιτεθεί άσεμνηα είναι ενέργεια αχαρακτήριστη. Στην ουσία, οι περιστάσεις κάτω από τις οποίες επεσυνέβηκε το αδίκημα ήταν για την παραπονούμενη εξευτελιστικές».

Το Δικαστήριο έψεξε και το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος, κατείχε θέση εξουσίας και αδιαμφισβήτητου σεβασμού, ένεκα της θέσης, της ηλικίας και του σχήματός του και σημείωσε πως το γεγονός πως εκμεταλλεύτηκε τη δύναμη που του έδινε η θέση του στην εκκλησία, πέραν του ότι προσκρούει στις χριστιανικές του διδαχές, προσδίδει στην ενέργειά του σημαντική βαρύτητα.

«Δεν μπορεί να λησμονείται και η ουσιαστική διαφορά ηλικίας μεταξύ των κατά τον ουσιώδη του περιστατικού χρόνο, αφού ο κατηγορούμενος ήταν 43 ετών, ήτοι 27 χρόνια μεγαλύτερος της δεκαεξάχρονης παραπονούμενης. Το γεγονός ότι υπέπεσε στην έκνομη ενέργεια, για την οποία είχε κριθεί ένοχος ο κατηγορούμενος, όντας ένας άνδρας ώριμης ηλικίας, δημιουργεί κατά την άποψή μου ικανό επιβαρυντικό παράγοντα».

Πάντως, βάσει της απόφασης της Εύης Ευθυμίου, επιβαρυντικός παράγοντας θεωρήθηκε και το γεγονός ότι κατά την αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης του τέως Μητροπολίτη, δεν υπήρξε οποιαδήποτε αναφορά για μεταμέλεια, ενώ έγινε αναφορά και στο γεγονός ότι η παραπονούμενη, μετά την επίθεση, έχριζε ιατρικής βοήθειας.

«Δεν μπορώ παρά να προσμετρήσω ότι, μετά την άσεμνη επίθεση, που η παραπονούμενη δέχθηκε, κατέληξε σε κατάσταση υστερίας στην πατρική της οικία και χρειάστηκε η αρωγή γιατρού, για να μπορέσει να συνέλθει από την έντονη εμπειρία που βίωσε, η οποία για χρονικό διάστημα της ζωής της, την τραυμάτισε, αλλά και μέχρι σήμερα, ως η ίδια έθεσε ότι την ακολουθεί».

Απορρίφθηκαν τα περί εξωδικαστικής τιμωρίας από την Ιερά Σύνοδο

Το Δικαστήριο, στο μεταξύ, αποφάσισε όπως απορρίψει τον μετριαστικό παράγοντα που έθεσε η πλευρά της υπεράσπισης, αναφορικά με την εξωδικαστική τιμωρία που αναμένεται να επιβάλει στον κατηγορούμενο η Ιερά Σύνοδος.

«Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εξωδικαστικής τιμωρίας, που ο συνήγορος υπεράσπισης επικαλείται, αυτή δηλαδή της σοβαρής πιθανότητας επιβολής πειθαρχικής ποινής από την Ιερά Σύνοδο, παρατηρώ ότι τέτοιο επιχείρημα βρίσκει έρεισμα στη νομολογία, ως μετριαστικός παράγων. Στην παρούσα υπόθεση, αναγνωρίζω ότι αποτελεί ορατή πιθανότητα στο κατηγορούμενο να επιβληθεί πειθαρχική ποινή από την Ιερά Σύνοδο. Ωστόσο, μου φαίνεται πως το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος κινδυνεύει ακόμα και με ποινή καθαίρεσης είναι αντιφατικό να προβάλλεται ως μετριαστικός παράγοντας τη στιγμή που ο ίδιος δεν σεβάστηκε τη θέση που του εμπιστεύτηκαν οι πιστοί και η εκκλησία της Κύπρου. Φυσικά, αυτό είναι θέμα που θα αποφασίσει η Ιερά Σύνοδος, που δεν δεσμεύεται από την απόφαση του Δικαστηρίου».

Δειτε Επισης

Απάτη σε βάρος 83χρονης-Της απέσπασαν 650 ευρώ για δήθεν χειρουργείο του εγγονού της
Κίνδυνος θάνατος οι δρόμοι σε αστικές περιοχές, γεμάτοι από λακκούβες-Μειώθηκαν τα θανατηφόρα λόγω καμερών
Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία
Συνεχίζονται οι απάτες με τα email που παριστάνουν την Αστυνομία-Οι συστάσεις προς το κοινό
Χάθηκαν τα ίχνη 15χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)
Μάχη για τη ζωή δίνει 26χρονος μοτοσικλετιστής-Συγκρούστηκε με όχημα
Έφοδος της Αστυνομίας σε οικία 23χρονου-Εντοπίστηκαν σχεδόν 2,000 κροτίδες
Χειροβομβίδα σε οικία επιχειρηματία και εμπρησμός σε όχημα στη Λάρνακα-Δύο χτυπήματα σε λίγες ώρες
ΒΙΝΤΕΟ: Ιερέας σκόρπισε τον τρόμο στη Λεμεσό-Έτρεχε στην πλατεία χωριού και προκάλεσε τροχαίο
Νέες έρευνες στα Περβόλια για «Δημητρούι»-Γεμιστήρας το τεκμήριο που εντοπίστηκε σε ανοιχτό χώρο