Τις χειρότερες πλημμύρες ζει η Νορβηγία-Έσπασε φράγμα, παρασύρθηκαν σπίτια και επιχειρήσεις

Τις χειρότερες πλημμύρες εδώ και 50 χρόνια ζει η Νορβηγία τις τελευταίες ημέρες καθώς η καταιγίδα «Χανς» προκάλεσε σφοδρές βροχές, πλημμύρες και κατολισθήσεις σε πολλές περιοχές. Σύμφωνα με τους ειδικούς και οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες καθώς η στάθμη των ποταμών θα συνεχίσει να ανεβαίνει ενώ οι πλημμύρες αναμένεται να κορυφωθούν μέχρι την Παρασκευή.

Περίπου 4.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί, καθώς η στάθμη των ποταμών έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον 50 ετών, βυθίζοντας σπίτια και επιχειρήσεις.

«Ο Storelva και οι ποταμοί που διασχίζουν το Honefoss ανεβαίνουν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είχε προβλεφθεί», δήλωσε την Τετάρτη ο Magnus Nilholm, διαχειριστής έκτακτης ανάγκης στο δήμο Ringerike, στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NRK.

Κατέρρευσε φράγμα

Στην κομητεία Ίνλαντετ, μια από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις, περίπου 115 αγροτικοί δρόμοι είχαν πληγεί από κατολισθήσεις και πλημμύρες ενώ ένα φράγμα κατέρρευσε.

Οι Αρχές εξέταζαν αρχικά την πιθανότητα να ανατινάξουν τμήμα του φράγματος στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Braskereidfoss στον ποταμό Γκλέμα, τον μεγαλύτερο της Νορβηγίας, ώστε με την ελεγχόμενη, έκρηξη να εκτονωθεί η πίεση στο φράγμα και να μην πλημμυρίσουν οι κοινότητες. Ωστόσο, το σχέδιο εγκαταλείφθηκε όταν τα νερά έσπασαν το φράγμα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Φρέντρικ Τόμσον.

Κρίση Εθνικών διαστάσεων

«Ζούμε μια κρίση εθνικών διαστάσεων», δήλωσε ο Αούντ Χόβε, επικεφαλής της επαρχίας Ινλάνταν, στο νότιο τμήμα της σκανδιναβικής χώρας, από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις. Εξαιτίας της κακοκαιρίας, προβλήματα στις μετακινήσεις παρουσιάστηκαν σε 115 δρόμους.

«Χρειαζόμαστε βοήθεια από το σύνολο της κοινωνίας. Σήμερα είναι που θα τα καταφέρουμε ή θα αποτύχουμε», είπε. «Δεν έχουμε δει ποτέ τόσο υψηλά επίπεδα υδάτων σε πολλά ποτάμια. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι η υπερχείλιση μεγάλων ποταμών θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Έρικ Χόλμκβιστ, στέλεχος της Υπηρεσίας Ενέργειας και Υδάτων στην εφημερίδα VG.

Ελικόπτερα απομακρύνουν τους κατοίκους

Επτά ελικόπτερα έχουν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κατοίκων, ανέφερε η κυβέρνηση. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους (...) και τεράστιες υλικές ζημιές. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη σε μεγάλο μέρος της χώρας», προειδοποίησε η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας, Έμιλι Ενγκερ Μελ.

Πηγή: ethnos.gr

Δειτε Επισης

LIVE: Ισορροπία του τρόμου μεταξύ Ιράν και Ισραήλ-Το Τελ Αβίβ χτύπησε ξανά στο κέντρο της Βηρυτού
Διευκρινίσεις Γκουτέρες αφότου κηρύχθηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο από το Ισραήλ
Σοκ στη Νότια Αφρική-Λευκός αγρότης πυροβόλησε δύο μαύρες γυναίκες και τις τάισε στα γουρούνια
Συναγερμός στο Αμβούργο για κρούσματα του ιού Μάρμπουργκ-Ζευγάρι εμφάνισε συμπτώματα
Αντίθετος με ισραηλινή επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν ο Μπάιντεν
Συγκλονίζει ο πατέρας του 26χρονου που σκοτώθηκε στο Τελ Αβίβ-«Αυτή η τρέλα σκοτώνει και αθώους ανθρώπους»
Μητέρα που μπήκε μπροστά να προστατεύσει τον γιο της ανάμεσα στα θύματα της τρομοκρατικής στο Τελ Αβίβ
«Μία στο εκατομμύριο»-Γυναίκα με δύο μήτρες γέννησε δίδυμα
Ο Ιωνάς Καρούσης το θύμα της τρομοκρατικής στο Ισραήλ-Ήταν φοιτητής στο Τελ Αβίβ
Πόλεμος επιβίωσης με τέσσερις εχθρούς για το Ισραήλ-Γιατί επιτέθηκε με 200 πυραύλους το Ιράν