Για «περίπλοκη ιστορία» στην Κύπρο έκανε λόγο Βρετανός διπλωμάτης σε δικοινοτική κατασκήνωση

Οι φωνές της νεολαίας είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο ως της μελλοντικής ηγεσίας, αλλά και ως των πολιτών του σήμερα, δήλωσε ο Αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, Μπεν Ρόλινγκς, προσθέτοντας ότι η Κύπρος «έχει μια περίπλοκη ιστορία».

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας, ο κ. Ρόλιγκνς μιλούσε κατά την επίσκεψή, στις 28 Ιουλίου, στη δικοινοτική κατασκήνωση, που διοργάνωσε το Πρόγραμμα Φιλίας Κύπρου, μεταξύ 22 και 29 Ιουλίου. Την πραγματοποίηση των κατασκηνώσεων αυτών στηρίζουν η Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία και η Γαλλική Πρεσβεία.

Ο Βρετανός διπλωμάτης χαρακτήρισε το Πρόγραμμα Φιλίας Κύπρου ως «μια πολύτιμη πρωτοβουλία που φέρνει κοντά νέους και νέες από όλο το νησί, για να αναλύσουν αυτή την περίπλοκη ιστορία και να φανταστούν ένα φωτεινότερο μέλλον»

Η κατασκήνωση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο μαρωνιτικό, κατεχόμενο χωριό Κορμακίτη.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, μέσα από ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες μαθητές/μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν δύσκολα ζητήματα του παρελθόντος και να μοιραστούν το όραμά τους για την Κύπρο του μέλλοντος.

Η ιστορία της Κύπρου, με τις δύσκολες πτυχές της, ήταν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια της κατασκήνωσης, σημειώνει η ανακοίνωση, προσθέτοντας σε αυτά κατέθεσαν προσωπικές μαρτυρίες και συγγενείς αγνοουμένων από τις δύο κοινότητες.

Οι μαθητές/μαθήτριες επισκέφτηκαν τόπους αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως οι Σόλοι και το μεταλλείο της Σκουριώτισσας. Έγινε επίσης μια σύντομη παρουσίαση της ιστορίας των διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού και οι μαθητές/μαθήτριες κλήθηκαν να οραματιστούν το μέλλον της Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της κατασκήνωσης έγιναν προβολές διάφορων ντοκιμαντέρ για την ιστορία του νησιού, ενώ πραγματοποιήθηκαν και εργαστήρια μουσικής και δραματουργίας. Επιπλέον, έγινε μια εισαγωγή στην ιστορία και τον πολιτισμό της μαρωνίτικης κοινότητας.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι μία δεύτερη κατασκήνωση λαμβάνει χώρα αυτή τη βδομάδα στο Τρόοδος.

«Οι κατασκηνώσεις αυτές έχουν σκοπό την προώθηση της φιλίας μεταξύ ελληνόφωνων και τουρκόφωνων εφήβων, την εκμάθηση της ιστορίας της Κύπρου και από τις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής και την ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων», αναφέρεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μεταβαίνει στο Βατικανό για την κηδεία του Πάπα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
Μ. Ραουνά: Η διεύρυνση της ΕΕ αποτελεί γεωπολιτική επένδυση
Ελπίδα ΠτΔ ότι το Μαυροβούνιο θα ολοκληρώσει διαπραγματεύσεις με ΕΕ στην Κυπριακή Προεδρία
Την 1η Ιουνίου οι εκλογές για νέο πρόεδρο της ΕΔΕΚ, μέχρι τις 5 Μαΐου η υποβολή υποψηφιοτήτων
Κατηγορεί τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ότι επιχειρεί να «σπείρει διχόνοια» ανάμεσα σε Τ/κ και Τουρκία ο Τατάρ
Την συμμετοχή της Κύπρου στην EXPO 2027 ανακοίνωσε από το Βελιγράδι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
Αχυράνθρωπους του Σιζόπουλου θεωρεί ο Παπαδάκης αυτούς που φημολογούνται για διάδοχοι-«Μασκαραλίκια»
Νίκος Αναστασιάδης: Οι αμαρτίες Πανίκου Δημητριάδη, γιατί είπα «δεσμεύομαι» και το δυστύχημα για τον συκοφάντη
Απειλές Άγκυρας προς Λευκωσία-«Αν χρειαστεί, θα κάνουμε στην Κύπρο ό,τι και στο παρελθόν»
Έναρξη συζήτησης για την εισήγηση του Μ. Χατζηπαντέλα σχετικά με τον ρόλο των απλών φορολογικών κανόνων