Προτρέπουν τα μέρη να επαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το συμφωνημένο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας για Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και θα συνεχίσουν να προτρέπουν τα μέρη να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε Αμερικανίδα πρέσβειρα, Τζούλι Φίσερ, μετά από συνάντηση που είχε την Τρίτη με την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου. Οπωσδήποτε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) έχουν καθοριστικό ρόλο στην επανέναρξη των συνομιλιών, δήλωσε από πλευράς της η Πρόεδρος της Βουλής, αναφέροντας επίσης ότι επίκειται επίσκεψη της ίδιας στις ΗΠΑ, χωρίς όμως να έχει προγραμματιστεί ακόμη.

«Είχαμε πραγματικά μια θαυμάσια ευκαιρία να μιλήσουμε για θέματα μεγάλης σημασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κύπρου, μια τόσο πλούσια ατζέντα, τόσα πολλά θέματα παγκόσμιας και στρατηγικής σημασίας σε θέματα που ξέρω ότι είναι σημαντικά για τους καθημερινούς Κύπριους και προσπαθούμε να δώσουμε κάποια πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα για τους ίδιους», είπε η Αμερικανίδα Πρέσβειρα μετά από τη συνάντηση που έγινε στο γραφείο της Προέδρου της Βουλής.

Σημείωσε ότι συζητήθηκε ένα τεράστιο φάσμα θεμάτων και για περαιτέρω ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία μεταξύ της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και των Αμερικανών μελών του Κογκρέσου, επισκέψεις και θέματα που σχετίζονται με την τρέχουσα πολιτική ατζέντα, αλλά και ευκαιρίες για να έλθουν οι Κύπριοι και οι Αμερικάνοι πιο κοντά και να αυξηθούν τα ταξίδια μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κύπρου.

Ερωτηθείσα αν είναι αισιόδοξη για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, μετά και την επίσκεψη των δύο ηγετών στο εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο (ΔΕΑ) την προηγούμενη Παρασκευή και τη χθεσινή επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο, δήλωσε ότι «από την πλευρά μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουμε παροτρύνει για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, που έχει συμφωνηθεί για μια Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και θα συνεχίσουμε να προτρέπουμε τα μέρη να επαναλάβουν αυτές τις διαπραγματεύσεις».

Εξέφρασε την άποψη ότι η επίσκεψη στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο (ΔΕΑ) ήταν πραγματικά σημαντική.  Απαιτούσε ηγεσία, είπε, εκ μέρους των ηγετών και των δύο κοινοτήτων. «Θα ήθελα να δω περισσότερη πρόοδο, θα ήθελα να δω περισσότερα στοιχεία συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Νομίζω ότι είναι πραγματικά σημαντικό αυτή τη στιγμή», κατέληξε.

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε από πλευράς της ότι συζητήθηκαν ζητήματα σε μια δύσκολη πολιτική περίοδο, επισημαίνοντας ότι οι σχέσεις ΗΠΑ και Κύπρου είναι ίσως στο καλύτερο τους σημείο.

Σε ερώτηση εάν θα έχουν καθοριστικό ρόλο στην επανέναρξη των συνομιλιών οι ΗΠΑ, η Πρόεδρος της Βουλής, απάντησε «οπωσδήποτε» και συμπλήρωσε ότι η κοινή λογική το αποδεικνύει και για αυτό θα πρέπει μέσω της διπλωματίας «και εμείς εκεί που μπορούμε να συμβάλουμε ως Κοινοβούλιο, μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, να κάνουμε τις κινήσεις που πρέπει και αυτό κάνουμε».

«Χρειάζεται να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε από κοινού αυτά τα ζητήματα τα οποία υπάρχουν και κυρίως πως ενόψει και της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών, τον Σεπτέμβριο, εντείνουμε τις προσπάθειες για να μπορέσουν να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που διακόπηκαν, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα», ανέφερε.

Παράλληλα, είπε, η κ. Δημητρίου, «έχουμε δει όλα τα άλλα ζητήματα τα οποία ενδιαφέρουν και τις ΗΠΑ, αλλά βεβαίως και την Κυπριακή Δημοκρατία και εκεί ακριβώς έχουμε συζητήσει πώς μπορούμε να συνεργαστούμε, αλλά και με συγκεκριμένα βήματα που θα πρέπει να υλοποιηθούν μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και είναι αυτό το οποίο τονίζουμε κάθε φορά με όλες μας τις επαφές, ότι η κοινοβουλευτική διπλωματία έχει σημαντικότατο ρόλο να διαδραματίσει».

Επεσήμανε ότι σ’ αυτό το πλαίσιο προγραμματίζεται επίσημη επίσκεψη από πλευράς του Κοινοβουλίου στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «θα συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία την οποία θεωρούμε εποικοδομητική και άκρως σημαντική, ειδικά αυτή την πολιτική περίοδο». Σε ερώτηση εάν επίκειται επίσκεψη της ίδιας στις ΗΠΑ, η κ. Δημητρίου απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι είναι αυτό το οποίο γίνεται προσπάθεια να προγραμματιστεί και συζητήθηκε και σήμερα με την Αμερικανίδα πρέσβειρα. «Μόλις είμαι σε θέση να έχω περισσότερες λεπτομέρειες θα σας ενημερώσω», απάντησε.

Σε παρατήρηση ότι θα γίνει συνάντηση εκ νέου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αύριο Τετάρτη, η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι αυτή ήταν μετά από πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, και αφορά την άλλη ιδιότητα της, ως Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Σημείωσε ότι χθες είδε τον κ. Μητσοτάκη ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στο τέλος της μέρας, είπε η κ. Δημητρίου, πάνω από όλα είναι η Κύπρος και τα θέματα που ενδιαφέρουν είναι κοινά, κυρίως όσον αφορά την άριστη συνεργασία και συσχετισμό μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου, «για να δούμε πώς από κοινού αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα θέματα».

Η Ελλάδα, ανέφερε, πάντοτε υπήρξε ο πιο σθεναρός σύμμαχος της Κυπριακής Δημοκρατίας και έτσι πρέπει να παραμείνει «για να μπορέσουμε και να αναχαιτίσουμε τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες, αλλά και επιτέλους για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε παρακάτω στον πολυπόθητο στόχο που είναι η απελευθέρωση και η επανένωση του τόπου μας».   

Εξάλλου, σύμφωνα και με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατά τη συνάντηση, υπογραμμίστηκε εκατέρωθεν η σημαντική ώθηση στις σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ και η σημασία της συνεργασίας, τόσο στο διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο ευρύτερων συνεργασιών, για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων. Σημειώνεται ότι η Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε τη σημασία της κοινοβουλευτικής διάστασης της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ και, στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν επιμέρους θέματα ενόψει προσεχούς επίσκεψης της κ. Δημητρίου στις ΗΠΑ. 

Αναφέρεται ακόμη ότι κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν εκκρεμούντα νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων για θέματα κοινού ενδιαφέροντος για τις δύο χώρες, ενώ προστίθεται ότι η Αμερικανίδα πρέσβειρα ενημέρωσε την Πρόεδρο της Βουλής για τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου στις ΗΠΑ (Visa Waiver Program).

Σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά τις εν εξελίξει προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, η Πρόεδρος της Βουλής, σημειώνοντας το ορόσημο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, υπογράμμισε την ανάγκη όπως ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία, ώστε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο όπου διακόπηκαν και να τερματιστούν οι εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικότερα στην Αμμόχωστο.

Αναφέρεται ακόμη ότι η κ. Δημητρίου εξέφρασε την ελπίδα, όπως η προοπτική εξομάλυνσης των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά και η προοπτική στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)-Τουρκίας, τηρουμένης της αιρεσιμότητας, επενεργήσουν θετικά προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού.

«Μια τέτοια εξέλιξη, ανέφερε η κ. Δημητρίου, θα επιτρέψει στην Κύπρο να αξιοποιήσει πλήρως τις σημαντικές δυνατότητες που διαθέτει και τις αναδυόμενες ευκαιρίες σε όλους τους τομείς, ειδικότερα σε αυτούς της οικονομίας και της ενέργειας, προς όφελος της χώρας και του λαού της, αλλά και ολόκληρης της περιοχής», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Για παραβίαση «εθνικού εναέριου χώρου» από γαλλικά μαχητικά, κάνει λόγο το «υπεξ»
Αναχώρησαν από το λιμάνι Λεμεσού 1200 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα
Διόρισε Ειδική Εκπρόσωπο για Θρησκευτικές Ελευθερίες και Προστασία Μειονοτήτων στην Μέση Ανατολή ο ΠτΔ
Δεν έλαβε ακόμη απάντηση ο ΠτΔ για την ημερομηνία της συνάντησης με Τατάρ-«Έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές»
ΒΙΝΤΕΟ: Άκουσε τα κάλαντα από τις ένοπλες δυνάμεις ο ΠτΔ-Η έκπληξη της χορωδίας της Εθνικής Φρουράς
Θέλουν την παρέμβαση ΥΠΕΞ και ΗΕ για λύση μετά τα επεισόδια στη Δερύνεια οι αγροτικές οργανώσεις
Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία