Γιαζίντι προσέφυγαν κατά Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη

Επίσημη προσφυγή κατά της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών υπέβαλαν τέσσερα μέλη της κοινότητας των Γιαζίντι, καταγγέλλοντας τουρκική αεροπορική επίθεση κατά νοσοκομείου.

Το χτύπημα, στο έδαφος του Ιράκ, έγινε στις 17 Αυγούστου του 2021 κατά της κλινικής Sikeniye στην πόλη Σιντζάρ, σκοτώνοντας οκτώ αμάχους και τραυματίζοντας περισσότερους από 20.

Οι τέσσερις ενάγοντες, επιζώντες και αυτόπτες μάρτυρες, λένε πως με την επίθεση η Τουρκία παραβίασε το δικαίωμά τους στη ζωή υπό το διεθνές δίκαιο, όπως το εγγυάται το άρθρο 6 της διεθνούς σύμβασης για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα.

Την προσφυγή αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα Guardian, προσθέτοντας ότι η Τουρκία κατηγορείται επιπλέον πως δεν ερεύνησε τους θανάτους των αμάχων, παραβιάζοντας και άλλο άρθρο της διεθνούς σύμβασης.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Άγκυρα είχε χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο αεροπορικό πλήγμα ως προσπάθεια να ελεγχθεί η ένοπλη πτέρυγα των Κούρδων του PKK και της συγγενούς οργάνωσης YBS, που συνιστά δύναμη αυτοάμυνας των Γιαζίντι.

Η προσφυγή υποβλήθηκε εκ μέρους των τεσσάρων από τη μη κυβερνητική οργάνωση Accountability Unit και την οργάνωση Women for Justice, μη κυβερνητική οργάνωση των Γιαζίντι με έδρα τη Γερμανία.

Μόλις σήμερα η βρετανική κυβέρνηση αναγνώρισε ως γενοκτονία τις διώξεις και τις δολοφονίες των Γιαζίντι στο Ιράκ από τους τζιχαντιστές του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους το 2014.

Το Λονδίνο έχει παροτρύνει την Τουρκία και τους Κούρδους του Ιράκ να επιλύσουν τις διάφορες τους, αλλά δεν έχει καταδικάσει ευθέως το συγκεκριμένο αεροπορικό χτύπημα της Τουρκίας, επισημαίνει το δημοσίευμα του Guardian.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Νέα αεροπορική τραγωδία στις ΗΠΑ-Τέσσερις νεκροί στο Ιλινόις
Δέκα Έλληνες πράκτορες που έγραψαν Ιστορία στην CIA (pics)
Η Πασχαλινή εκεχειρία που δεν έγινε ποτέ-Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για την παραβίασή της
Περικοπές στο Στέιτ Ντιπάρμεντ σχεδιάζει ο Ρούμπιο-Καταργούνται πρεσβείες, απολύονται διπλωμάτες
Βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη αναχαίτισαν ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στη Βαλτική
Αεροσκάφος της Boeing επέστρεψε από την Κίνα λόγω των δασμών του Τραμπ
Πελώρια κύματα σκορπούν τον θάνατο στην Αυστραλία-Έξι οι νεκροί σε Βικτόρια και Νέα Νότια Ουαλία
Εν μέσω βομβαρδισμών και επιθέσεων γιορτάζουν οι Παλαιστίνιοι το Πάσχα σε Γάζα και Δυτική Όχθη
«Πέθαναν όπως ζούσαν, πιασμένοι απ’ το χέρι»-Μια σπάνια διπλή ευθανασία που συγκινεί
«Ας διαδοθεί το φως της ειρήνης σε όλους τους Αγίους Τόπους»-Το μήνυμα του Πάπα για το Πάσχα