Εξολόθρευσαν τα… ζιζάνια και χάραξαν κοινή γραμμή Χριστοδουλίδης και Μητσοτάκης
06:00 - 01 Αυγούστου 2023
Μηνύματα σε όσους καλλιεργούσαν την εντύπωση περί διχογνωμίας ή απόστασης μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας έστειλαν με το «καλημέρα» Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στην Κύπρο. Οι δύο ηγέτες του Ελληνισμού φρόντισαν να επαναβεβαιώσουν τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων και τους διαχρονικούς δεσμούς που μας ενώνουν, αλλά και να διαμηνύσουν πως εργάζονται για την περαιτέρω εμβάθυνσή τους.
Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας φρόντισαν, στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, να μην αφήσουν οποιαδήποτε περιθώρια για σκιές και παραφιλολογία. Διατράνωσαν ότι βρίσκονται σε «απόλυτο συντονισμό» και ότι οι σκέψεις και οι επιδιώξεις Αθήνας και Λευκωσίας είναι κοινές, όπως και οι στόχοι που θέτουν τα δύο κέντρα του Ελληνισμού. Άφησαν, μάλιστα, και αιχμές εναντίον όσων διέρρεαν το αντίθετο, με τον κ. Μητσοτάκη να διαμηνύει χαρακτηριστικά σε αυτούς που «σπέρνουν ζιζάνια» ότι «δεν θα τους κάνουμε το χατίρι».
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν την ευκαιρία για μια κατ’ ιδίαν συνάντηση, στην οποία συζήτησαν σε βάθος το Κυπριακό, σε συνάρτηση με τα ελληνοτουρκικά και τα ευρωτουρκικά -σε ένα πολύ καλό κλίμα, όπως επισημαίνεται- με την Κυβέρνηση να είναι απόλυτα ικανοποιημένη από την έκβαση αυτή του διαλόγου. Ενημέρωσαν ο ένας τον άλλον για τις επαφές τους και συντόνισαν ενέργειες ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθώς και τις κινήσεις τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών. Έστειλαν, ταυτόχρονα, από κοινού μηνύματα στην τουρκική πλευρά ότι «δεν είμαστε αφελείς», αν και καλωσόρισαν τη βελτίωση των σχέσεων στα ελληνοτουρκικά που παρατηρείται το τελευταίοδ ιάστημα. Και οι δύο εμφανίστηκαν πρόθυμοι να εργαστούν για τον κοινό στόχο, αλλά και να εκμεταλλευτούν τις όποιες ευκαιρίες προκύπτουν σε αυτή την χρονική συγκυρία.
Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε διμερές επίπεδο από τότε που επανεκλέγηκε στην Πρωθυπουργία της Ελλάδας και ουσιαστικά συνεχίστηκε από το σημείο που έμειναν οι δύο άντρες στην Αθήνα, όταν μετέβη ο Νίκος Χριστοδουλίδης λίγο μετά την εκλογή του. Τότε είχε ανακοινωθεί η σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Κύπρου-Ελλάδας, ενώ χθες ανακοινώθηκε η ενεργοποίησή του, με την πρώτη συνεδρία να καθορίζεται για τις 11 και 12 Οκτωβρίου, στη Ρόδο. Η επιλογή της τοποθεσίας είναι συμβολική, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε να καταβάλει το κόστος της αναδάσωσης του νησιού, που υπέστη τεράστια καταστροφή από τις πυρκαγιές τις προηγούμενες ημέρες και η εκεί παρουσία μελών της Κυβέρνησης θα αποτελέσει μια ευκαιρία για περαιτέρω ανακοινώσεις. Η συμπαράσταση του κυπριακού Ελληνισμού είναι βέβαια δεδομένη και έχει αποδειχθεί πολλές φορές, όπως και η αντίστοιχη από πλευράς Ελλάδας, και τα δυσάρεστα γεγονότα των προηγούμενων ημερών οδήγησαν στην αυτονόητη ενεργοποίηση των αδελφικών ενστίκτων, που πάντα θα ενώνουν τα δύο κομμάτια του έθνους.
Σε πολιτικό επίπεδο, αυτή θα είναι η πρώτη ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων μεταξύ μελών των δύο Κυβερνήσεων σε μία ευρεία γκάμα θεματολογίας, πέραν από τα εθνικά και γεωπολιτικά ζητήματα, η οποία εκτείνεται σε θέματα για τα οποία με άλλες χώρες η Αθήνα και η Λευκωσία έχουν συχνά συζητήσεις, αλλά όχι τόσο συχνά μεταξύ τους, καθώς η ατζέντα επισκιάζεται από τα μεγάλα ζητήματα του Ελληνισμού. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας χαρακτήρισε, μάλιστα, παράδοξο το γεγονός αυτό. «Ενώ οι χώρες μας συμμετέχουν σε τριμερή σχήματα, έχουμε σχήματα ανωτάτων συμβουλίων με άλλες χώρες, Ελλάδα και Κύπρος δεν είχαν ποτέ ένα τέτοιο εργαλείο», επεσήμανε, με τους δύο επικεφαλής των Κυβερνήσεων να καλλιεργούν την προσδοκία για συνεργασία επί μιας πιο διευρυμένης ατζέντας, καθώς, όπως επισήμαναν, οι προκλήσεις είναι κοινές σε πάρα πολλά ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό, η κλιματική αλλαγή, ο τουρισμός κτλ.
Το επόμενο ραντεβού μεταξύ των δύο πλευρών θα έχει, πάντως, επίκεντρο τα ενεργειακά και τα περιφερειακά ζητήματα, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι είτε στα τέλη Αυγούστου είτε στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η τριμερής με το Ισραήλ που είχε αναβληθεί. «Θα συνεχίσουμε και θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες μας μέσα από μια θετική προσέγγιση και μέσα από μια συλλογική προσπάθεια με τα γειτονικά κράτη να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, αλλά πολύ περισσότερο να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν», τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Στο πλαίσιο των περιφερειακών επαφών, σημειώνεται ότι σήμερα ο Προέδρος θα βρίσκεται στην Ιορδανία, για επαφές με τον Βασιλιά, τον Πρίγκηπα Διάδοχο και αντιπροσωπείες, ενώ την Τετάρτη θα μεταβεί στη Ραμάλα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και αντιπροσωπείες.