Η διάσταση του φύλου εισάγεται σε όλες τις πτυχές του κράτους-Στα σκαριά η Στρατηγική

Στην ετοιμασία της Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τον πρόσφατο χαιρετισμό του στο 38ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κοριτσιών Οδηγών και Κοριτσιών Προσκόπων. Όπως εξήγησε, πρόκειται για δράση που εμπίπτει στο προεκλογικό του πρόγραμμα και υπάρχει εντατική εργασία προς υλοποίηση του στόχου.

Η νυν Κυβέρνηση δείχνει να αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στα ζητήματα της Ισότητας των Φύλων και, μέσα από τη Στρατηγική, θα επιχειρηθεί να ενταχθεί η διάσταση του φύλου σε κάθε έκφανση της λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού. Πρόκειται για έναν στόχο που δεν έχει τεθεί ποτέ πριν στο παρελθόν, καθώς οι δράσεις και οι στρατηγικές ήταν πιο αποσπασματικές και θεματικές και δεν αποσκοπούσαν στην οριζόντια και συνολική εισαγωγή της διάστασης του φύλου σε όλα τα επίπεδα. Για τον σκοπό αυτό, λήφθηκε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία αναθέτει στο Γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας να ετοιμάζει και να αξιολογεί την Στρατηγική, έτσι ώστε να έχει συντονιστικό ρόλο στο εγχείρημα.

Ακριβώς λόγω και της ευρύτητας του στόχου, η νέα Στρατηγική θα είναι αποτέλεσμα ενός ευρύτατου συμμετοχικού διαλόγου, στον οποίο θα λαμβάνει μέρος τόσο το κράτος, μέσω των Υπουργείων και του Γραφείου της Επιτρόπου, όσο και η κοινωνία των πολιτών, ώστε να μπορεί να αντλεί εξειδίκευση και τεχνογνωσία αλλά να λαμβάνει ταυτόχρονα υπόψη κάθε πτυχή που τίθεται επί τάπητος. Αναμένεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται το 2024 και να έχει τριετή διάρκεια.

Στόχος, όπως εξήγησε στον REPORTER η Επίτροπος Ισότητας, Τζόζη Χριστοδούλου, είναι να διαμορφωθούν δράσεις στοχευμένες και υλοποιήσιμες, που να λαμβάνουν υπόψη το στάδιο στο οποίο βρίσκεται κάθε προσπάθεια και τις ανάγκες που υπάρχουν και να έχουν βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα εφαρμογής.

Όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος, η διαδικασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Η Επίτροπος συναντήθηκε με όλους τους Υφυπουργούς και Υφυπουργούς της Κυβέρνησης και έκανε την ενημέρωση για το πώς ενσωματώνεται η διάσταση του φύλου στα δικά τους Υπουργεία. Ακολούθως ορίστηκαν οι αρμόδιοι λειτουργοί κάθε Υπουργείου και Υφυπουργείου για το θέμα της Ισότητας των Φύλων και έγιναν και οι πρώτες συναντήσεις μαζί τους. Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διάλογος με τις άλλες δύο συνιστώσες, την κοινωνία των πολιτών, στην οποία συμπεριλαμβάνονται διάφορα οργανωμένα σύνολα, όπως είναι οι συντεχνίες και οι οργανώσεις των εργοδοτών, ΜΚΟ, εξειδικευμένες ομάδες κτλ, καθώς και την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα έχουν την πρώτη τους κοινή συνεδρία στις 26 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μία ευρεία συνάντηση, η οποία θα λειτουργήσει ως ανοιχτή διαβούλευση, ώστε να τεθούν από κοινού οι στόχοι. Θα γίνει διαχωρισμός σε ομάδες εργασίας, ανάλογα με τους θεματικούς πυλώνες που θα αποφασιστούν ότι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα δράσης και στο κάθε γκρουπ θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι του αρμόδιου Υπουργείου αλλά και άτομα προερχόμενα από την κοινωνία των πολιτών και την ακαδημαϊκοί κοινότητα, τα οποία μπορούν να προσφέρουν εμπειρογνωμοσύνη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέρος του προγράμματος για την Ισότητα των Φύλων άρχισε ήδη να τίθεται σε εφαρμογή. Σε αυτό εμπίπτει και η ενίσχυση του Γραφείου Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, με την περαιτέρω στελέχωσή του, αλλά και την ενίσχυση του ρόλου του, που είναι πλέον και καθοδηγητικός και συντονιστικός, καθώς θα αξιολογεί και θα προσφέρει βοήθεια στην οριζόντια εφαρμογή των αποφάσεων, στη συνεργασία μεταξύ Υπουργείων και στην παραγωγή πολιτικής που να λαμβάνει υπόψη τη διάσταση του φύλου. Επίσης έχουν εντοπιστεί κάποιοι τομείς για τους οποίους στην Κύπρο δεν υπήρχε η κατάλληλη εμπειρογνωμοσύνη, όπως είναι ο έμφυλος προϋπολογισμός, για τον οποίο αναζητήθηκε βοήθεια από τη Γαλλία.

Υπενθυμίζεται ότι οι τομείς στους οποίους, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Κυβέρνησης, θα δοθεί έμφαση είναι η ισότιμη εκπροσώπηση γυναικών και ανδρών σε θέσεις λήψης αποφάσεων, η εφαρμογή του έμφυλου προϋπολογισμού και η πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά γυναικών και κοριτσιών και η προστασία των θυμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της ενδοοικογενειακής βίας. Επίσης, η έμφυλη οικονομία και εργασία, η οποία περιλαμβάνει την εναρμόνιση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής και την καταπολέμηση του χάσματος αμοιβών. Αφορά, ακόμη, τις έμφυλες πολιτικές στην υγεία και στην παιδεία, καθώς και την έμφυλη εξωτερική πολιτική, έναν τομέα στον οποίο είχε επενδύσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ως Υπουργός Εξωτερικών.

Δειτε Επισης

Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Το θέμα ανταλλαγής περιουσιών στον Ακάμα με χαλίτικα στο επίκεντρο σύσκεψης στο Υπ. Γεωργίας
Πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στα κατεχόμενα