Η διάσταση του φύλου εισάγεται σε όλες τις πτυχές του κράτους-Στα σκαριά η Στρατηγική

Στην ετοιμασία της Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τον πρόσφατο χαιρετισμό του στο 38ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κοριτσιών Οδηγών και Κοριτσιών Προσκόπων. Όπως εξήγησε, πρόκειται για δράση που εμπίπτει στο προεκλογικό του πρόγραμμα και υπάρχει εντατική εργασία προς υλοποίηση του στόχου.

Η νυν Κυβέρνηση δείχνει να αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στα ζητήματα της Ισότητας των Φύλων και, μέσα από τη Στρατηγική, θα επιχειρηθεί να ενταχθεί η διάσταση του φύλου σε κάθε έκφανση της λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού. Πρόκειται για έναν στόχο που δεν έχει τεθεί ποτέ πριν στο παρελθόν, καθώς οι δράσεις και οι στρατηγικές ήταν πιο αποσπασματικές και θεματικές και δεν αποσκοπούσαν στην οριζόντια και συνολική εισαγωγή της διάστασης του φύλου σε όλα τα επίπεδα. Για τον σκοπό αυτό, λήφθηκε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία αναθέτει στο Γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας να ετοιμάζει και να αξιολογεί την Στρατηγική, έτσι ώστε να έχει συντονιστικό ρόλο στο εγχείρημα.

Ακριβώς λόγω και της ευρύτητας του στόχου, η νέα Στρατηγική θα είναι αποτέλεσμα ενός ευρύτατου συμμετοχικού διαλόγου, στον οποίο θα λαμβάνει μέρος τόσο το κράτος, μέσω των Υπουργείων και του Γραφείου της Επιτρόπου, όσο και η κοινωνία των πολιτών, ώστε να μπορεί να αντλεί εξειδίκευση και τεχνογνωσία αλλά να λαμβάνει ταυτόχρονα υπόψη κάθε πτυχή που τίθεται επί τάπητος. Αναμένεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται το 2024 και να έχει τριετή διάρκεια.

Στόχος, όπως εξήγησε στον REPORTER η Επίτροπος Ισότητας, Τζόζη Χριστοδούλου, είναι να διαμορφωθούν δράσεις στοχευμένες και υλοποιήσιμες, που να λαμβάνουν υπόψη το στάδιο στο οποίο βρίσκεται κάθε προσπάθεια και τις ανάγκες που υπάρχουν και να έχουν βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα εφαρμογής.

Όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος, η διαδικασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Η Επίτροπος συναντήθηκε με όλους τους Υφυπουργούς και Υφυπουργούς της Κυβέρνησης και έκανε την ενημέρωση για το πώς ενσωματώνεται η διάσταση του φύλου στα δικά τους Υπουργεία. Ακολούθως ορίστηκαν οι αρμόδιοι λειτουργοί κάθε Υπουργείου και Υφυπουργείου για το θέμα της Ισότητας των Φύλων και έγιναν και οι πρώτες συναντήσεις μαζί τους. Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διάλογος με τις άλλες δύο συνιστώσες, την κοινωνία των πολιτών, στην οποία συμπεριλαμβάνονται διάφορα οργανωμένα σύνολα, όπως είναι οι συντεχνίες και οι οργανώσεις των εργοδοτών, ΜΚΟ, εξειδικευμένες ομάδες κτλ, καθώς και την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα έχουν την πρώτη τους κοινή συνεδρία στις 26 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μία ευρεία συνάντηση, η οποία θα λειτουργήσει ως ανοιχτή διαβούλευση, ώστε να τεθούν από κοινού οι στόχοι. Θα γίνει διαχωρισμός σε ομάδες εργασίας, ανάλογα με τους θεματικούς πυλώνες που θα αποφασιστούν ότι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα δράσης και στο κάθε γκρουπ θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι του αρμόδιου Υπουργείου αλλά και άτομα προερχόμενα από την κοινωνία των πολιτών και την ακαδημαϊκοί κοινότητα, τα οποία μπορούν να προσφέρουν εμπειρογνωμοσύνη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέρος του προγράμματος για την Ισότητα των Φύλων άρχισε ήδη να τίθεται σε εφαρμογή. Σε αυτό εμπίπτει και η ενίσχυση του Γραφείου Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, με την περαιτέρω στελέχωσή του, αλλά και την ενίσχυση του ρόλου του, που είναι πλέον και καθοδηγητικός και συντονιστικός, καθώς θα αξιολογεί και θα προσφέρει βοήθεια στην οριζόντια εφαρμογή των αποφάσεων, στη συνεργασία μεταξύ Υπουργείων και στην παραγωγή πολιτικής που να λαμβάνει υπόψη τη διάσταση του φύλου. Επίσης έχουν εντοπιστεί κάποιοι τομείς για τους οποίους στην Κύπρο δεν υπήρχε η κατάλληλη εμπειρογνωμοσύνη, όπως είναι ο έμφυλος προϋπολογισμός, για τον οποίο αναζητήθηκε βοήθεια από τη Γαλλία.

Υπενθυμίζεται ότι οι τομείς στους οποίους, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Κυβέρνησης, θα δοθεί έμφαση είναι η ισότιμη εκπροσώπηση γυναικών και ανδρών σε θέσεις λήψης αποφάσεων, η εφαρμογή του έμφυλου προϋπολογισμού και η πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά γυναικών και κοριτσιών και η προστασία των θυμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της ενδοοικογενειακής βίας. Επίσης, η έμφυλη οικονομία και εργασία, η οποία περιλαμβάνει την εναρμόνιση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής και την καταπολέμηση του χάσματος αμοιβών. Αφορά, ακόμη, τις έμφυλες πολιτικές στην υγεία και στην παιδεία, καθώς και την έμφυλη εξωτερική πολιτική, έναν τομέα στον οποίο είχε επενδύσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ως Υπουργός Εξωτερικών.

Δειτε Επισης

Νέες κενές θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία
ΒΙΝΤΕΟ: Οδικό χάρτη αναμένει η Επίτροπος Ισότητας από το Συνέδριο «Γυναίκες για τη Μεσόγειο»
Στους 29 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Κολλημένη στην Βουλή η πρόταση Νόμου για δημιουργία Υπηρεσίας ασφάλειας παραλιών
Με τη… δευτέρα οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία-EURO και Ολυμπιακοί Αγώνες επηρεάζουν την τουριστική κίνηση
Εργασίες στον παρακαμπτήριο Λεμεσού και στον αυτοκινητόδρομο Πάφου-Λεμεσού
Πραγματοποιείται η δεύτερη διοργάνωση Γηρι-Ολυμπιακών-Στο επίκεντρο η ενεργός γήρανση
«Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον φόβο του καρκίνου με ελπίδα»
Την Πέμπτη η τελετή επαναπατρισμού λειψάνων Ελλαδιτών πεσόντων στην Κύπρο
Νέα συνάντηση ΟΚΥπΥ-νοσηλευτών στις 6 Ιουνίου-Στο επίκεντρο η εξοικονόμηση προσωπικού