Ακριβά και δυσεύρετα πλέον τα διαμερίσματα προς ενοικίαση-Κρατάει τα σκήπτρα η Λεμεσός

Το διαχρονικό αλλά και προβληματικό φαινόμενο με τις ενοικιάσεις διαμερισμάτων καλά κρατεί, αφού όπως φαίνεται, οι τιμές έχουν σκαρφαλώσει στα ύψη, ενώ την ίδια ώρα, πέραν από το γεγονός ότι είναι αρκετά ακριβά, είναι και δυσεύρετα, κυρίως σε κεντρικά σημεία των πόλεων, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να στρέφονται σε φθηνότερες επιλογές διαμερισμάτων, που ίσως να βρίσκονται κάπου απομακρυσμένα από την καρδιά των πόλεων.

Ιδιαίτερη εντύπωση πάντως, προκαλούν οι τιμές που βρίσκονται σήμερα τα διαμερίσματα, κυρίως στη Λεμεσό, όπου για ένα μονάρι οι τιμές αγγίζουν μέχρι και τα 1.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, στη Λεμεσό τα διαμερίσματα αρχίζουν από τα 800 ευρώ, ενώ πριν από τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τιμές ήταν γύρω στα 500 ευρώ. Στη Λευκωσία επίσης, οι τιμές των διαμερισμάτων φαίνεται να είναι πιο σταθεροποιημένες, καθώς κυμαίνονται μεταξύ 600-650 ευρώ. Όσον αφορά τις τιμές των διαμερισμάτων στην Πάφο, όπως και στη Λάρνακα, το μονάρι διαμέρισμα κυμαίνεται γύρω στα 500 ευρώ και τα δυάρια στα 750 με 800 ευρώ.

Για την προβληματική κατάσταση, μίλησε στον REPORTER, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων, Πόλυς Κουρουσίδης, o οποίος ανέφερε ότι, «το πρόβλημα στην παρούσα φάση, δεν είναι ότι είναι ακριβά, αλλά δεν υπάρχουν κιόλας. Δυστυχώς, δεν είναι εύκολο να εξεύρεις διαμέρισμα σήμερα, ειδικά στη Λεμεσό, καθώς όπως φαίνεται, όταν υπάρχει διαθέσιμο διαμέρισμα, ενοικιάζεται από ξένους εργαζόμενους. Δυστυχώς, η κατάσταση με τα ενοίκια είναι όπως κάθε χρόνο, αλλά φέτος είναι ακόμη πιο χειρότερα τα πράγματα και ιδιαίτερα για τους φοιτητές, είναι τραγικά τα πράγματα. Πάντα υπήρχε αυτό το πρόβλημα κυρίως κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβρη, αλλά φέτος λόγω του γεγονότος ότι ήρθαν και πολλοί ξένοι στο νησί μας με σκοπό την εργοδότησή τους στην Κύπρο, κυρίως στη Λεμεσό, αλλά και στη Λευκωσία, το πρόβλημα επιδεινώθηκε».

Μάλιστα, αυτή η κατάσταση, εκτιμάται ότι δεν αναμένεται ότι θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια, εκτός και αν παρθούν μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν στην αύξηση της προσφοράς των διαμερισμάτων. «Ακόμη και επιδοτήσεις να υπάρχουν στα ενοίκια, όπου είναι για να βοηθήσουν κάποιες ευπαθείς ομάδες, θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των ενοικίων, καθώς οι ιδιοκτήτες δεν μειώνουν τιμές, αλλά αντιθέτως, όταν επιδοτούνται τα ενοίκια, αυτοί αυξάνουν τις τιμές. Άρα, η ουσία είναι ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στο να αυξηθεί η προσφορά των διαμερισμάτων, προς ενοικίαση. Ωστόσο, όπου κίνητρα και να υπάρχουν, λόγω της φύσεως των ακινήτων, θα πάρει δυο με τρία χρόνια για να αλλάξει η εικόνα της αγοράς. Έτσι θα πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα, τουλάχιστον τα επόμενα δυο με τρία χρόνια να μην έχουμε το ίδιο πρόβλημα».

Επιπρόσθετα, πέραν των τσουχτερών τιμών στα ενοίκια που παρατηρούνται στη Λεμεσό, παρόμοια φαίνεται ότι θα είναι η κατάσταση και στην Πάφο. «Λόγω του Πανεπιστημίου που εδραιώνεται πλέον στην Πάφο, εάν δεν παρθούν άμεσα μέτρα, θα αντιμετωπίζει και η Πάφος το ίδιο πρόβλημα με τους φοιτητές, γιατί αναμένεται ότι θα πάνε περίπου 500 φοιτητές φέτος. Έτσι όπως γίνεται αντιληπτό, του χρόνου θα πάνε πολύ περισσότεροι, λόγω του γεγονότος ότι θα υπάρχουν και πρωτοετής και δευτεροετής στο Πανεπιστήμιο. Άρα σύντομα, θα αντιμετωπίζει και η Πάφος το ίδιο πρόβλημα. Εάν δεν δοθούν άμεσα κίνητρα για να κτιστούν φοιτητικές εστίες ή φοιτητικά διαμερίσματα, σύντομα θα έχουμε και στην Πάφο το ίδιο πρόβλημα».

Πάντως, το προβληματικό φαινόμενο, δεν φαίνεται να παρουσιάζεται μόνο στην Κύπρο, αλλά είναι ένα Πανευρωπαϊκό πρόβλημα και ο λόγος κυρίως, έγκειται στο γεγονός ότι έχει γίνει μια μεγάλη στροφή από τον κόσμο προς στην ενοικίαση διαμερισμάτων και όχι στην αγορά τους, λόγω των υψηλών αξιών που έχει η αγορά. «Ταυτόχρονα, υπάρχει και η εξωγενής ζήτηση, η οποία έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία δυο χρόνια λόγω του πολέμου κυρίως στην Ουκρανία. Φαίνεται ότι ήρθαν αρκετοί εργαζόμενοι στο νησί μας, οι οποίοι επιδείνωσαν το πρόβλημα. Επίσης, τα ψηλά επιτόκια σπρώχνουν ολοένα και περισσότερο τον κόσμο προς τα ενοίκια, άρα αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν μια σειρά από λόγους για τους οποίους βλέπουμε αυτές τις αυξημένες τιμές στα διαμερίσματα».

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975
Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)
Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία