Ζητούν αλλαγή στάσης από την Κυβέρνηση για τα δωρεάν φωτοβολταϊκά οι ιδιώτες πάροχοι
08:50 - 01 Αυγούστου 2023
Στην εξίσωση της αγοράς ηλεκτρισμού, επιθυμούν να τοποθετηθούν και οι ιδιώτες πάροχοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση έχει θέσει στο τραπέζι την εισήγηση για δωρεάν εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ευάλωτους καταναλωτές, με το κόστος τους να αποπληρώνεται με μια μικρή χρέωση στα τιμολόγια της ΑΗΚ, με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, να θεωρεί πως με αυτή την κίνησή της η Πολιτεία, καταστρέφει τους ιδιώτες που επενδύουν στον κλάδο, ο οποίος έχει μετατραπεί σε μονοπώλιο.
Σημειώνεται ότι ο στόχος της Κυβέρνησης πίσω από το συγκεκριμένο σχέδιο για τις ευάλωτες ομάδες, είναι πολλαπλός, αφού θέλει να αντιμετωπίσει από τη μια το πρόβλημα ύπαρξης χώρου για μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ από την άλλη, πρόκειται να στηρίξει και όσους δεν έχουν το αρχικό κεφάλαιο για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος, με παράλληλη ώθηση προς την βιώσιμη ενέργεια.
Όπως δήλωσε φανερά προβληματισμένος στον REPORTER, o πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Φάνος Καραντώνης, «οι προθέσεις της Πολιτείας να μεγαλώσουν τη δεσπόζουσα θέση της ΑΗΚ και να δώσει κάτι το οποίο στρεβλώνει την αγορά και δεν αρκείται μόνο στους ευάλωτους καταναλωτές, αλλά θα διευρυνθεί και στους υπόλοιπους καταναλωτές, τότε πρόκειται για κάτι αισχρό που είναι ενάντια στους κανόνες ενός υγειούς ανταγωνισμού. Έρχεται να διαστρεβλώσει για ακόμη μια φορά την πονεμένη αγορά μετά τα όσα περάσαμε και να δημιουργήσει προσδοκίες στους καταναλωτές ότι θα έρθει η ΑΗΚ να τα βάλει δωρεάν και να σταματήσουν να ασχολούνται με ιδιώτες».
Εξάλλου, μετά και την τροποποίηση του Νόμου, οι διαδικασίες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, έχουν βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ο χρόνος ανταπόκρισης να έχει μειωθεί αισθητά. «Για παράδειγμα, εκεί που χρειάζονταν έξι με οκτώ μήνες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, σήμερα χρειάζονται τρεις με τέσσερις μήνες. Επίσης, είδαμε πολύ καλά σημάδια, όσον αφορά στην ανταπόκριση της ΑΗΚ, με την εξέταση του αρχικού αιτήματος, αλλά και στον έλεγχο της εγκατάστασης».
Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Καραντώνης, «εάν η πολιτεία θέλει να καταστρέψει τον υγιή ανταγωνισμό και την ελεύθερη αγορά και επιθυμεί να ακολουθήσει ένα σοσιαλιστικό μοντέλο, όπου θα υπάρχει μια μονοπωλιακή κρατική επιχείρηση που θα εγκαθιστά φωτοβολταϊκά συστήματα, δεν υπάρχει ζήτημα, απλά φθάνει να το αναφέρει επίσημα για να γνωρίζουν οι υπόλοιποι ιδιώτες και να μην επενδύουν σε ένα κλάδο, που έρχεται η πολιτεία ως οδοστρωτήρας και τον καταστρέφει».
Για το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έλαβε αυτή την απόφαση για να βοηθήσει κυρίως τις ευάλωτες ομάδες, ο κ. Καραντώνης είπε ότι, «οι ευάλωτες ομάδες βοηθιούνται και με τα σχέδια χορηγιών που υπάρχουν και φαίνεται να υπάρχει μεγάλη απήχηση και απορρόφηση αυτών των σχεδίων χορηγιών. Το γεγονός ότι δίδεται η ευχέρεια, με την καραμέλα και το περιτύλιγμα των ευάλωτων ομάδων, στη δεσπόζουσα ΑΗΚ για να μεγαλώσει το μερίδιο της στην αγορά και στην παραγωγή, αυτό το πράγμα είναι αισχρό».
Οι ενέργειες που έγιναν τόσο από τη Βουλή, αλλά και από το υπουργείο Ενέργειας και από το υπουργείο Εσωτερικών, για να βρεθούν τα εργαλεία και οι τρόποι για να επισπευσθούν οι διαδικασίες, υπογράμμισε ο κ. Καραντώνης, «έχουν φέρει αποτελέσματα και είναι πολύ θετικό αυτό. Δυστυχώς όμως, το θετικό κλίμα, διαστρεβλώθηκε από τα όσα ακολούθησαν και με τις προθέσεις της Πολιτείας για τα συστήματα αποθήκευσης που θέλει να τα οδηγήσει μονοπωλιακά στην ΑΗΚ, αλλά και με την ανακοίνωση για τους ευάλωτους και όχι μόνο, με τους καταναλωτές να έχουν δικαίωμα λέει, να αποπληρώσουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μέσα από τους μηχανισμούς της ΑΗΚ. Καταντήσαμε να γινόμαστε όλοι υπάλληλοι της ΑΗΚ».
Άποψη του κ. Καραντώνη πάντως, είναι πως, «εάν ήθελε όντως η Πολιτεία να βοηθήσει αυτές τις ευάλωτες ομάδες, θα μπορούσε να αποταθεί στον Σύνδεσμο Τραπεζών, να δημιουργήσουν εργαλεία χρηματοδότησης αυτών των δαπανών και η αποπληρωμή αυτής της χρηματοδότησης να γίνεται μέσα από τους λογαριασμούς της ΑΗΚ ή οποιουδήποτε άλλου πάροχου έχει σήμερα οποιοσδήποτε καταναλωτής. Από τη στιγμή που υπάρχουν επτά ιδιώτες πάροχοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα και στην αγορά ηλεκτρισμού, που διαχειρίζεται μονοπωλιακά η ΑΗΚ, είναι αυτές οι λύσεις της Κυβέρνησης που θα δώσουν λύση στο πρόβλημα;».