Στεφάνου: Το θέμα αγνοουμένων να εξετάζεται ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις

Το θέμα των αγνοουμένων είναι ένα βαθιά ανθρωπιστικό ζήτημα το οποίο πάντοτε πρέπει να εξετάζεται έξω και ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό, δήλωσε σε ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον αγνοούμενο Μηνά Κωνσταντίνου.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι σχεδόν μισό αιώνα μετά από την κυπριακή τραγωδία, εκατοντάδες είναι οι αγνοούμενοι των οποίων η τύχη παραμένει αδιευκρίνιστη, ανάμεσα σ’ αυτούς και η τύχη του Μηνά Κωνσταντίνου.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, τόνισε ότι το θέμα των αγνοουμένων είναι ένα βαθιά ανθρωπιστικό ζήτημα το οποίο πάντοτε πρέπει να εξετάζεται έξω και ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Υπάρχουν, είπε, ψηφίσματα του ΟΗΕ και αποφάσεις του ΕΔΑΔ σχετικά με το θέμα που προνοούν για τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων επισημαίνοντας ότι οι συγγενείς έχουν κάθε δικαίωμα να μάθουν τι απέγιναν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Σημείωσε ότι πρέπει να συνεχίσει η στήριξη στο πρόγραμμα εκταφών και ταυτοποίησης και να συνεχιστεί η προσπάθεια για συλλογή πληροφοριών.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να συνεχιστούν οι πιέσεις προς την Τουρκία για να δώσει όλες τις πληροφορίες από τα αρχεία του τουρκικού στρατού, που αφορούν μετακινήσεις οστών και τους μαζικούς τάφους και να συμμορφωθεί με τις σχετικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

Πρόσθεσε ότι ο Πενταδάκτυλος με το μισοφέγγαρο της κατοχής ματώνει τις καρδιές και τις συνειδήσεις και «υπενθυμίζει το χρέος που έχουμε έναντι των ηρώων και των θυμάτων της τουρκικής εισβολής, να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού». Μια λύση, είπε, η οποία να απελευθερώνει και να επανενώνει τον τόπο και τον λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι η προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να ενταφιάσει τη συμφωνημένη βάση λύσης της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, «αποδεικνύει αυτό που πάντοτε υποστηρίζαμε: ότι μία είναι η επιλογή, ή ΔΔΟ ή διχοτόμηση».

Ανέφερε ότι στο πλαίσιο της ΔΔΟ «μπορούμε να αποκτήσουμε μια χώρα ειρηνική, ελεύθερη, ενωμένη, με μια κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα. Μια χώρα στην οποία Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα συναποφασίζουν για το μέλλον τους».

Είπε ακόμη ότι το «Δεν Ξεχνώ» «πλέον για κάποιους είναι κενό σύνθημα, ίσως και εφαλτήριο πολιτικής καριέρας».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, εξήγησε το ιστορικό πλαίσιο της περιόδου της τουρκικής εισβολής και μίλησε για τη ζωή του αγνοούμενου Μηνά Κωνσταντίνου.

Δειτε Επισης

Συναγερμός στην Αμμόχωστο-Τηλεφώνημα για εκρηκτικούς μηχανισμούς σε υποστατικά και δημόσιους χώρους
Πυρετώδης προσπάθεια για πλήρη αποκατάσταση ηλεκτροδότησης-Λειτουργούν κανονικά οι σταθμοί κινητής
Γερανός κατέπεσε πάνω σε σπίτι στο Περιστέρι-Συγκλονιστικές εικόνες
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στις συγκρούσεις Ταϊλάνδης-Καμπότζης παρά την έκκληση για εκεχειρία
Αποκαρδιωτικές εικόνες στο Βουνί-Το πριν και το μετά της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου
Μητέρα τέρας δολοφόνησε τα δίδυμά της και τα πέταξε σαν σκουπίδια-Συνελήφθη μετά από πέντε χρόνια
Προτείνουν ενέργειες οι Οικολόγοι, ζητούν απόδοση ευθυνών-«Οι πολίτες δεν ανέχονται προκλητικές δηλώσεις άμυνας»
Στεγάστηκαν μέσω της Πολιτικής Άμυνας 160 άτομα-Μεταφέρθηκαν σε σπίτια, ξενοδοχεία και κέντρα φιλοξενίας
Καταγγέλλει έλλειψη ανθρωπιάς για τη Γάζα ο Γκουτέρες-«Έκρηξη θανάτων και καταστροφής»
Ψάχνουν τους επιτήδειους πίσω από τη φονική πυρκαγιά-Καμιά σύλληψη επί τους παρόντος από την Αστυνομία