Στεφάνου: Το θέμα αγνοουμένων να εξετάζεται ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις

Το θέμα των αγνοουμένων είναι ένα βαθιά ανθρωπιστικό ζήτημα το οποίο πάντοτε πρέπει να εξετάζεται έξω και ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό, δήλωσε σε ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον αγνοούμενο Μηνά Κωνσταντίνου.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι σχεδόν μισό αιώνα μετά από την κυπριακή τραγωδία, εκατοντάδες είναι οι αγνοούμενοι των οποίων η τύχη παραμένει αδιευκρίνιστη, ανάμεσα σ’ αυτούς και η τύχη του Μηνά Κωνσταντίνου.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, τόνισε ότι το θέμα των αγνοουμένων είναι ένα βαθιά ανθρωπιστικό ζήτημα το οποίο πάντοτε πρέπει να εξετάζεται έξω και ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Υπάρχουν, είπε, ψηφίσματα του ΟΗΕ και αποφάσεις του ΕΔΑΔ σχετικά με το θέμα που προνοούν για τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων επισημαίνοντας ότι οι συγγενείς έχουν κάθε δικαίωμα να μάθουν τι απέγιναν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Σημείωσε ότι πρέπει να συνεχίσει η στήριξη στο πρόγραμμα εκταφών και ταυτοποίησης και να συνεχιστεί η προσπάθεια για συλλογή πληροφοριών.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να συνεχιστούν οι πιέσεις προς την Τουρκία για να δώσει όλες τις πληροφορίες από τα αρχεία του τουρκικού στρατού, που αφορούν μετακινήσεις οστών και τους μαζικούς τάφους και να συμμορφωθεί με τις σχετικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

Πρόσθεσε ότι ο Πενταδάκτυλος με το μισοφέγγαρο της κατοχής ματώνει τις καρδιές και τις συνειδήσεις και «υπενθυμίζει το χρέος που έχουμε έναντι των ηρώων και των θυμάτων της τουρκικής εισβολής, να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού». Μια λύση, είπε, η οποία να απελευθερώνει και να επανενώνει τον τόπο και τον λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι η προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να ενταφιάσει τη συμφωνημένη βάση λύσης της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, «αποδεικνύει αυτό που πάντοτε υποστηρίζαμε: ότι μία είναι η επιλογή, ή ΔΔΟ ή διχοτόμηση».

Ανέφερε ότι στο πλαίσιο της ΔΔΟ «μπορούμε να αποκτήσουμε μια χώρα ειρηνική, ελεύθερη, ενωμένη, με μια κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα. Μια χώρα στην οποία Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα συναποφασίζουν για το μέλλον τους».

Είπε ακόμη ότι το «Δεν Ξεχνώ» «πλέον για κάποιους είναι κενό σύνθημα, ίσως και εφαλτήριο πολιτικής καριέρας».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, εξήγησε το ιστορικό πλαίσιο της περιόδου της τουρκικής εισβολής και μίλησε για τη ζωή του αγνοούμενου Μηνά Κωνσταντίνου.

Δειτε Επισης

Έρευνες και κινητοποίηση για εντοπισμό της 13χρονης που απουσιάζει από την οικία της στη Λευκωσία
«Υπήρξαν στιγμές έντασης κατά τη σύλληψη της Μουρτζούκου»-Οδηγείται στο αυτόφωρο
Αυξάνεται το ποσοστό δαπάνης για εξοπλιστικά-«Στόχος να φθάσουμε το 2% του ΑΕΠ για την αμυντική θωράκιση»
Χειροπέδες σε 25χρονο για διάρρηξη στη Λεμεσό-Κρυβόταν στο υποστατικό για να ξεφύγει αλλά τον εντόπισαν
Αναβολές θεραπειών λόγω της απεργίας των γιατρών-«Αδιανόητο να χρησιμοποιείται η υγεία ως εργαλείο πίεσης»
BINTEO: Χάος σε νοσοκομείο στην Καλιφόρνια από ασθενή που μπήκε στο ταβάνι και κόλλησε πάνω από την εντατική
Η Κύπρος ο μεγαλύτερος δωρητής Αναπτυξιακής και Ανθρωπιστικής Βοήθειας-Μπαίνει στη μάχη κατά της φτώχειας
Επιτήδειοι παριστάνουν ψευδώς την Αστυνομία Κύπρου-Κάνουν κλήσεις στο WhatsApp
Η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας δυο ημέρες μετά την απόφαση του Ανωτάτου για το Πόθεν Έσχες
Ενοχλημένος ο Παναγιώτου για την απεργία στον κλάδο σκυροδέματος-«Τριάντα επτά σεντς ημερησίως η διαφορά»