Στεφάνου: Το θέμα αγνοουμένων να εξετάζεται ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις

Το θέμα των αγνοουμένων είναι ένα βαθιά ανθρωπιστικό ζήτημα το οποίο πάντοτε πρέπει να εξετάζεται έξω και ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό, δήλωσε σε ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον αγνοούμενο Μηνά Κωνσταντίνου.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι σχεδόν μισό αιώνα μετά από την κυπριακή τραγωδία, εκατοντάδες είναι οι αγνοούμενοι των οποίων η τύχη παραμένει αδιευκρίνιστη, ανάμεσα σ’ αυτούς και η τύχη του Μηνά Κωνσταντίνου.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, τόνισε ότι το θέμα των αγνοουμένων είναι ένα βαθιά ανθρωπιστικό ζήτημα το οποίο πάντοτε πρέπει να εξετάζεται έξω και ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Υπάρχουν, είπε, ψηφίσματα του ΟΗΕ και αποφάσεις του ΕΔΑΔ σχετικά με το θέμα που προνοούν για τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων επισημαίνοντας ότι οι συγγενείς έχουν κάθε δικαίωμα να μάθουν τι απέγιναν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Σημείωσε ότι πρέπει να συνεχίσει η στήριξη στο πρόγραμμα εκταφών και ταυτοποίησης και να συνεχιστεί η προσπάθεια για συλλογή πληροφοριών.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να συνεχιστούν οι πιέσεις προς την Τουρκία για να δώσει όλες τις πληροφορίες από τα αρχεία του τουρκικού στρατού, που αφορούν μετακινήσεις οστών και τους μαζικούς τάφους και να συμμορφωθεί με τις σχετικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

Πρόσθεσε ότι ο Πενταδάκτυλος με το μισοφέγγαρο της κατοχής ματώνει τις καρδιές και τις συνειδήσεις και «υπενθυμίζει το χρέος που έχουμε έναντι των ηρώων και των θυμάτων της τουρκικής εισβολής, να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού». Μια λύση, είπε, η οποία να απελευθερώνει και να επανενώνει τον τόπο και τον λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι η προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να ενταφιάσει τη συμφωνημένη βάση λύσης της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, «αποδεικνύει αυτό που πάντοτε υποστηρίζαμε: ότι μία είναι η επιλογή, ή ΔΔΟ ή διχοτόμηση».

Ανέφερε ότι στο πλαίσιο της ΔΔΟ «μπορούμε να αποκτήσουμε μια χώρα ειρηνική, ελεύθερη, ενωμένη, με μια κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα. Μια χώρα στην οποία Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα συναποφασίζουν για το μέλλον τους».

Είπε ακόμη ότι το «Δεν Ξεχνώ» «πλέον για κάποιους είναι κενό σύνθημα, ίσως και εφαλτήριο πολιτικής καριέρας».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, εξήγησε το ιστορικό πλαίσιο της περιόδου της τουρκικής εισβολής και μίλησε για τη ζωή του αγνοούμενου Μηνά Κωνσταντίνου.

Δειτε Επισης

Το μητρώο της ΕΔΕΚ, ο στόχος της ενότητας και ο γρίφος της επιστροφής
Κυνηγά την αδυναμία των αρμοδίων ο Πρόεδρος-Η παρέμβαση, ο σάλος και πολιτική συντήρηση του φιάσκου
Υπέβαλε υποψηφιότητα για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΔΕΚ ο Παύλος Αναστασίου
Σ. Στεφάνου: Αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας η αντιφασιστική νίκη
Άλλα αντ' άλλων από Τατάρ για την καταδίκη στις Ουγγαρέζες για σφετερισμό-Κάνει λόγο για «υποκριτική πολιτική»
Ο σφετερισμός ελληνοκυπριακών περιουσιών στο επίκεντρο της συνάντησης Τασούλα και Ένωσης Προσφύγων
Κατηγορεί τον Τατάρ ότι δεν έκανε τίποτα και ισχυρίζεται πως η Ε/κ πλευρά πλησιάζει στη χαλαρή ομοσπονδία ο Ερχιουρμάν
Δίνει διευκρινίσεις για το καθεστώς των μελών η ΕΔΕΚ-Δέχεται αιτήματα η Επιτροπή Διαπιστευτηρίων
Αντικρούει τους ισχυρισμούς εκπροσώπου της Τουρκίας για δύο κράτη ο Χατζηράφτης-«Κυριαρχία KΔ σε όλο το νησί»
Πρόταση νόμου για πιστωτικές συμβάσεις και προστασία των οφειλετών κατέθεσε η Ατταλίδου