Ημέρα εκλογών στο ΔΗΚΟ-Τα μέλη αναδεικνύουν την ηγεσία και τα συλλογικά όργανα

Πραγματοποιείται σήμερα, από τις 9:00 το πρωί μέχρι και τις 6:30 το απόγευμα, το Εκλογικό Συνέδριο του ΔΗΚΟ. Πρόκειται ουσιαστικά για το σκέλος της ψηφοφορίας, αφού το συνεδριακό κομμάτι έγινε ήδη τον Μάιο, μαζί με την ψήφιση των καταστατικών αλλαγών.

Από το Συνέδριο θα προκύψει η πλήρης σύνθεση των συλλογικών οργάνων του ΔΗΚΟ, καθώς θα εκλεγεί η ανώτατη ηγεσία, τα αιρετά μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, η Κεντρική Επιτροπή και οι πρόεδροι και τα μέλη των Επαρχιακών Επιτροπών. Σημειώνεται ότι για αρκετές από τις θέσεις ανά επαρχία, τόσο σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής όσο και σε επίπεδο Επαρχιακών Επιτροπών, οι υποψήφιοι ήταν ίσοι με τον αριθμό των θέσεων και, ως εκ τούτου, εκλέγονται χωρίς ψηφοφορία. Παρά το γεγονός αυτό, πρόκειται για μια τόσο ευρεία διαδικασία, που υπάρχουν περισσότεροι από 200 υποψήφιοι για το σύνολο των υπό διεκδίκηση θέσεων.

Σε ό,τι αφορά την ανώτατη ηγεσία, δεν θα γίνει ψηφοφορία για τρία αξιώματα, καθώς υπήρξε μόνο μία υποψηφιότητα. Ως εκ τούτου, επανεκλέγονται ο Νικόλας Παπαδόπουλος στη θέση του προέδρου, η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου στη θέση της αναπληρώτριας προέδρου και ο Φύτος Κωνσταντίνου στη θέση του οργανωτικού γραμματέα. Το γεγονός αυτό στρέφει το ενδιαφέρον στα δύο αξιώματα της ηγεσίας για τα οποία θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία. Πρόκειται για τις τρεις θέσεις αντιπροέδρων, τις οποίες διεκδικούν τέσσερα στελέχη και το αξίωμα του γενικού γραμματέα, για το οποίο υπάρχουν τρεις υποψήφιοι. Στελέχη εκτιμούν ότι η μεγαλύτερη μάχη θα γίνει, τελικά, για τον γενικό γραμματέα.

Σύμφωνα με το Καταστατικό του ΔΗΚΟ, εφαρμόζονται ποσοστώσεις σε επίπεδο Εκτελεστικού Γραφείου και Κεντρικής Επιτροπής. Σε ό,τι αφορά την Κεντρική, από τα 120 μέλη, το 20% πρέπει να είναι γυναίκες και το 10% να προέρχονται από τις τάξεις της ΝΕΔΗΚ. Στο Εκτελεστικό, από τα 15 μέλη που είναι αιρετά, θα πρέπει το 20% να είναι γυναίκες.

Αν και οι εκλογές αυτές δεν απασχόλησαν ιδιαίτερα την επικαιρότητα, στο εσωτερικό του κόμματος επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες εκλογικός αναβρασμός, καθώς όλοι αυτοί οι υποψήφιοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν την εκλογή τους μέσα από την απευθείας επαφή με τα μέλη του ΔΗΚΟ. Ως εκ τούτου, έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες τηλεφωνήματα, μικρές τοπικές συγκεντρώσεις, ενώ μεγάλη δραστηριότητα παρατηρείται και στο διαδίκτυο, καθώς πολλοί αξιοποιούν τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για προώθηση της υποψηφιότητάς τους.

Είναι κατανοητό ότι στις επαρχίες στις οποίες θα πραγματοποιηθούν λιγότερες εκλογικές διαδικασίες το ενδιαφέρον είναι πιο χαμηλό, κάτι που εκτιμάται πως θα έχει αντίκτυπο και στην προσέλευση, ενώ, αντιθέτως, εκεί που θα τρέξουν παράλληλα πολλές ψηφοφορίες ή ψηφοφορίες με υψηλό ανταγωνισμό, αναμένεται πως η κινητοποίηση θα είναι μεγαλύτερη, λόγω του μεγαλύτερου αριθμού υποψηφίων και της έντασης που υπήρξε κατά την προεκλογική περίοδο.

«Εχθρός» του ΔΗΚΟ σε αυτές τις εκλογές θεωρείται η ημερομηνία διεξαγωγής, καθώς πρόκειται για Κυριακή του Ιουλίου, που ο κόσμος συνήθως εκδράμει σε βουνά και παραλίες, κάποιοι απουσιάζουν σε διακοπές κτλ. Γι’ αυτό αποφασίστηκε να επιτραπεί στα μέλη να ψηφίζουν σε όποιο εκλογικό κέντρο θέλουν, αν δεν τους βολεύει αυτό της επαρχίας τους.

Είναι, ωστόσο, παραδεκτό γεγονός πως αυτές οι εκλογές δεν συγκέντρωσαν τα βλέμματα όπως στο παρελθόν. Αυτό αποδίδεται στο ήρεμο και πιο συναγωνιστικό κλίμα που επικρατεί στο ΔΗΚΟ την τρέχουσα περίοδο, που σε τίποτα δεν θυμίζει τις συγκρουσιακές στιγμές του παρελθόντος, όπου οι εκλογές αυτές αποτελούσαν στην ουσία μάχες επιβίωσης.

Διαδικασία και υποψηφιότητες

Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί στα ακόλουθα εκλογικά κέντρα:

Λευκωσία: Αίθουσα Κρατικής Έκθεσης-Hall B και Γραφεία Κοινοτικού Συμβουλίου Ακακίου

Λεμεσός: Α’ Δημοτικό Σχολείο Ύψωνα, Α’ Δημοτικό Σχολείο Γερμασόγειας (Χριστάκειο), Λανίτειο Γυμνάσιο

Λάρνακα: Οίκημα ΔΗΚΟ Αθηαίνου, Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο (έναντι επαρχιακών γραφείων Λάρνακας και Αμμοχώστου Λάρνακας)

Πάφος: Οίκημα ΔΗΚΟ Πόλης Χρυσοχούς, 10ο Δημοτικό Σχολείο Πάφου (περιοχή Δασούδι)

Αμμόχωστος: Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου, Ευριβιάδειο Γυμνάσιο (έναντι επαρχιακών γραφείων Λάρνακας και Αμμοχώστου Λάρνακας).

Για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής, τα εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος θα πρέπει να προσκομίζουν ταυτότητα, διαβατήριο, εκλογικό βιβλιάριο ή άδεια οδηγού. Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΗΚΟ, η οποία αποσκοπεί στην διευκόλυνση της διαδικασίας, όσα μέλη για προσωπικούς ή άλλους λόγους, θα βρίσκονται εκτός της επαρχίας που διαμένουν, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα, σε όλες τις επαρχίες.

Σε ό,τι αφορά την ανώτατη ηγεσία του κόμματος, υπάρχουν τέσσερις υποψήφιοι για τις τρεις θέσεις αντιπροέδρων. Πρόκειται για τους Μιχάλη Δαμιανό, Ανδρέα Μιχαηλίδη, Χρύσανθο Σαββίδη και Νεόφυτο Χαραλαμπίδη. Για να είναι έγκυρο το ψηφοδέλτιο, θα πρέπει να έχει είτε δύο είτε τρεις σταυρούς.

Για το αξίωμα του γενικού γραμματέα, που για πολλούς θεωρείται και το ντέρμπι αυτών των εκλογών, υποψήφιοι είναι οι Αντώνης Σιβιτανίδης, Γιώργος Σολωμού και Ολύμπιος Χριστοφή. Κάθε μέλος δικαιούται να ψηφίσει μόνο έναν υποψήφιο.

Σε ό,τι αφορά το Εκτελεστικό Γραφείο, έχουν υποβληθεί 27 υποψηφιότητες για 15 θέσεις. Για να είναι έγκυρα τα ψηφοδέλτια, θα πρέπει να έχουν από πέντε μέχρι δεκαπέντε σταυρούς προτίμησης.

Για την Κεντρική Επιτροπή, στο ψηφοδέλτιο Λευκωσίας βρίσκονται 53 υποψήφιοι και απαιτούνται από 11 μέχρι 35 σταυροί. Στη Λεμεσό υπάρχουν 34 υποψήφιοι και απαιτούνται από εννέα μέχρι 28 σταυροί. Στη Λάρνακα οι υποψήφιοι είναι δέκα και κάθε μέλος θα πρέπει να ψηφίσει από τρεις μέχρι οκτώ. Στην Αμμόχωστο οι υποψήφιοι είναι δώδεκα και απαιτούνται από τρεις μέχρι δέκα σταυροί. Στην Αμμόχωστο/Λευκωσία και στην Αμμόχωστο/Λεμεσό υπάρχουν από τρεις υποψήφιοι και έγκυρα ψηφοδέλτια είναι αυτά που θα έχουν μία ή δύο ψήφους.

Οι περισσότερες προεδρίες των Επαρχιακών Επιτροπών είχαν μόνο μία υποψηφιότητα και, ως εκ τούτου, είναι γνωστό ποιοι θα αναλάβουν. Πρόκειται για τον Κώστα Κόρτα στη Λευκωσία, τον Μιχάλη Μιχαήλ στη Λεμεσό, τον Ανδρέα Μερακλή στη Μόρφου/Λευκωσία, τον Ανδρέα Νικηταρά στην Κερύνεια/Λευκωσία, τον Κυριάκο Τρύφωνος στην Αμμόχωστο/Λευκωσία, τον Αλέκο Αλεξάνδρου στη Μόρφου/Λεμεσό, τον Κώστα Χατζησάββα στην Κερύνεια/Λεμεσό και τον Φλώρο Δημητρίου στην Αμμόχωστο/Λεμεσό. Ως εκ τούτου, εκλογές θα γίνουν στη Λάρνακα, όπου υπέβαλαν υποψηφιότητα οι Κωνσταντίνος Λύτρας και Κωνσταντίνος Σκεπαρνίδης, στην Αμμόχωστο με υποψήφιους τους Λουκά Χρ. Λουκά και Κωνσταντίνο Χρυσοδόντα (Πιττάκη) και στην Πάφο, όπου υποψήφιοι είναι οι Γιώργος Γεωργιάδης και Εύρος Λοϊζίδης. Σε επίπεδο προέδρου Επαρχιακών Επιτροπών, τα μέλη μπορούν να ψηφίζουν μόνο ένα πρόσωπο.

Εκλογές θα γίνουν σε κάποιες επαρχίες και για τα μέλη των Επαρχιακών Επιτροπών. Στη Λεμεσό οι υποψήφιοι είναι 29, στη Λάρνακα 21, στην Πάφο 28 και στην Αμμόχωστο 19. Έγκυρα θα θεωρούνται τα ψηφοδέλτια που έχουν από πέντε μέχρι δεκαπέντε σταυρούς.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα εκλογικά κέντρα. Αφού ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στην Κρατική Έκθεση στη Λευκωσία στις 10:00 το πρωί, θα μεταβεί στις 11:30 στο Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου, στις 1:30 στο Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο Λάρνακας, στις 2:30 στο Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού και στις 4:00 στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Πάφου.

Δειτε Επισης

Συναντήθηκε με τη Φίσερ ο ΠτΔ-«Βοήθεια στη Γάζα μέσω οποιασδήποτε διαθέσιμης διόδου»
Ενημέρωσε τους ηγέτες για τις επαφές της, τους κάλεσε να ακούσουν η Ολγκίν-Επανέλαβε τα ίδια ο Τατάρ
Η Κύπρος καταδικάζει την απόφαση Τουρκίας για μετατροπή σε τέμενος της Μονής της Χώρας
Έφορος Εκλογών: Αποστολή καταστάσεων για διαφημιστικές υπηρεσίες προς Ελεγκτή
Επιστολή Φουρλά στους θεσμούς της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις στη Μονής της Χώρας
Στέλνει μήνυμα στους ηγέτες η Ολγκίν-«Να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»
Σε εξέλιξη η συνάντηση του Προέδρου με την Ολγκίν
Ανακοινώθηκαν τα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό
Η ανάσταση του προεκλογικού και η τελική ευθεία για κόμματα και υποψηφίους
Μπαίνει στα βαθιά, μεταφέρει προθέσεις και κλειδώνει τις εξελίξεις η Ολγκίν