Από Σεπτέμβρη τα σπουδαία για το e-kalathi-Καλοκαιρινές διαβουλεύσεις για εξεύρεση λύσης

Γεμάτο διαβουλεύσεις αναμένεται να είναι το καλοκαίρι, τόσο για την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, όσο και για τους εταίρους τους και τα κόμματα, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή για το e-kalathi, με στόχο την έγκριση του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια της Βουλής, για να δοθεί με αυτό τον τρόπο ένα σημαντικό εργαλείο στους καταναλωτές, να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τις τιμές των προϊόντων στην αγορά.

Μετά το ναυάγιο του πρώτου γύρου συζητήσεων στη Βουλή, καθώς επικράτησε μία σύγχυση για τις βασικές πρόνοιες της συγκεκριμένης πρότασης, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή αναμένεται εντός του καλοκαιριού να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να καταγράψει τις απόψεις και τις θέσεις τους και να γίνει μία διαμόρφωση του κειμένου, για να λάβει έγκριση και να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα. Ωστόσο, αυτό επαφίεται στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς εκείνη είναι η καθ’ ύλην αρμόδια να αποφασίσει κατά πόσο θα ψηφιστεί ή όχι το νομοσχέδιο.

«Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το συγκεκριμένο έργο, πέρασε ένα διάστημα, κάναμε διαβουλεύσεις και μιλούμε και με τη Βουλή, για να τους εξηγήσουμε κάποια πράγματα, με ανάλυση και το πλάνο είναι ότι αναμένεται να επανέλθει το θέμα αρχές Σεπτεμβρίου. Μπορεί να υπάρχουν κάποιες μικροπροσαρμογές στο νομοσχέδιο, ώστε να μπορεί να ψηφιστεί και να προχωρήσουμε», εξήγησε στον REPORTER ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Κωνσταντίνος Καραγιώργης.

Αν και οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι γεμάτοι με συναντήσεις για την Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή, αυτό που ξεκαθαρίζεται είναι ότι οι όποιες μικροαλλαγές που ενδεχομένως να γίνουν, δεν πρόκειται να αλλάξουν κατά κόρο τη φιλοσοφία του συγκεκριμένου σχεδίου.

«Αφού εξηγήσαμε κάποια πράγματα, θα εξετάσουμε κάποιες μικρές αλλαγές που μπορούν να γίνουν. Σίγουρα δεν θα αλλάξουμε την φιλοσοφία της όλης προσπάθειας που γίνεται. Αυτή τη στιγμή δεν προλαβαίνουμε να έχουμε αλλαγές για το συγκεκριμένο θέμα. Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις το καλοκαίρι, για να δούμε αν είμαστε όλοι ευθυγραμμισμένοι, για να δούμε τις αλλαγές θα εισηγηθούν τα κόμματα και οι εταίροι. Ο στόχος είναι να μην αλλάξει η φιλοσοφία του εγχειρήματος. Εμείς είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε απόψεις και θέλουμε να πετύχουμε και να το εφαρμόσουμε».

Πάντως, εξελίξεις για το συγκεκριμένο θέμα φαίνεται ότι θα υπάρξουν μετά την επιστροφή των βουλευτών στα έδρανα του Κοινοβουλίου και τις διακοπές για το καλοκαίρι και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο.

«Έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα και μετά το καλοκαίρι θα πάμε ξανά στη Βουλή για να το συζητήσουμε καλύτερα και πιστεύουμε ότι υπάρχει μία καλύτερη και πιο θετική αντιμετώπιση από πλευράς Βουλής, για το συγκεκριμένο θέμα. Υπάρχουν κάποια προβληματικά σημεία, που ενδεχομένως να τεθούν προς συζήτηση, όμως επαφίεται στη Βουλή για να αποφασίσει για το μέλλον της συγκεκριμένης πρότασης».

Το μπέρδεμα με το καλάθι του νοικοκυριού

Σημειώνεται πως η πρόταση για το e-kalathi είχε κατατεθεί μετά τις συζητήσεις για το καλάθι του νοικοκυριού και παρ’ όλο που οι δύο προτάσεις έχουν διαφορετική φιλοσοφία, κάποια κοινά χαρακτηριστικά ήταν αρκετά για να προκαλέσουν σύγχυση στους φορείς που παρακάθησαν σε διάλογο.

«Το θέμα ήταν να κατανοήσουν κάποιες λεπτομέρειες που υπάρχουν στο νομοσχέδιο και δημιουργήθηκε και μία σύγχυση επειδή όταν καταθέσαμε, για πρώτη φορά την ιδέα μας, υπήρχε και το καλάθι του νοικοκυριού, που ήταν εντελώς διαφορετική φιλοσοφία, επειδή θέλαμε να το εφαρμόσουμε για μία συγκεκριμένη περίοδο, το συγκεκριμένο και όχι μακροπρόθεσμα και ήταν εντελώς άλλος ο σκοπός του. Τελικά, το αποσύραμε και το διευρύναμε για να παρέχουμε ως υπηρεσία τις τιμές που επικρατούν στην αγορά και για να υπάρχει δυνατότητα σύγκρισης μεταξύ τους για τους καταναλωτές. Το καλάθι του νοικοκυριού σε εκείνη τη φάση ήταν διαφορετικό και πιστεύουμε εκεί δημιουργήθηκε η σύγχυση».

Στο μεταξύ, σε περίπτωση που το νομοσχέδιο εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής, αναμένεται να ανοίξει ένας άλλος κύκλος για την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, αφού θα πρέπει να προκηρυχθεί διαγωνισμός για κατάθεση προσφορών, ώστε να ετοιμαστεί η εφαρμογή. Μία διαδικασία που αναμένεται να χρειαστεί μήνες για να ολοκληρωθεί, κάτι που συνεπάγεται πως το χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση της εφαρμογής πριν το τέλος του χρόνου, δεν θα το κερδίσουν.

«Παρόλο που εμείς είμαστε έτοιμοι και σχεδόν αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εσωτερικές διαδικασίες και αν λάβουμε έγκριση από τη Βουλή, να βγούμε σε προσφορές, πρέπει πρώτα να ληφθούν αποφάσεις από τη Βουλή. Μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού για προσφορές, θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα και μέχρι το τέλος του χρόνου δεν θα είμαστε έτοιμοι για να κυκλοφορήσουμε την εφαρμογή. Όμως, όποτε και να γίνει η εφαρμογή θα έχει ένα θετικό αντίκτυπο. Σίγουρα θα ήταν καλύτερα να γίνει νωρίτερα. Όμως σε άλλη περίπτωση, ανά πάσα στιγμή το εργαλείο είναι χρήσιμο για τους πολίτες, επειδή η οικονομία είναι δυναμική, οι τιμές διαφοροποιούνται και οι πολίτες θα γνωρίζουν τι συμβαίνει με τις τιμές και θα λαμβάνει τις δικές του αποφάσεις».

Δειτε Επισης

Βροχές στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία
Πάνω από 280 υιοθεσίες στην Κύπρο μέσα σε πέντε χρόνια-Τριψήφιος ο αριθμός των αιτήσεων από το 2021
Καταγγελίες επιβατών για προβληματικά check-in, καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων στα αεροδρόμια
Μόνο το ένα τέταρτο των αιτητών ή κατόχων ασύλου εισφέρουν στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις
Άδικη απόφαση της Βουλής για περίθαλψη κρατικών υπαλλήλων καταγγέλλει η Ισότητα
Πιάνουν δουλειά τα ιδιωτικά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων για μοτοσυκλέτες
Απόδοση τιμής στη θυσία του Μιχαλάκη Καραολή από την Υφυπουργό Πολιτισμού
Άρχισε η αποστολή προεγκρίσεων για το σχέδιο Φωτοβολταϊκά για Όλους
Σε συνεργασία για προστασία του χαλλουμιού ΠΟΠ καλεί το Υπ. Γεωργίας τους αιγοπροβατοτρόφους
Διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Προεδρικό οι αιγοπροβατοτρόφοι για επιπλέον γάλα στους τυροκόμους