Ξεκάθαρο μήνυμα από Γεραπετρίτη-«Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο»
18:12 - 08 Ιουλίου 2023
Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί τετελεσμένα επί του εδάφους και δεν θα δεχθεί λύση δύο κρατών στο Κυπριακό, έστειλε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών του δηλώσεων, στη Βουλή των Ελλήνων, τονίζοντας ταυτόχρονα πως το ζήτημα αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί λύση δύο κρατών.
Όπως σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης, η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, με στόχο την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.
«Η εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού παραμένει κορυφαία εθνική προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας», σημείωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί καμία λύση δύο κρατών.
«Η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά και είναι η εθνική της θέση, διζωνική, δικοινοτική Κυπριακή Πολιτεία, η οποία θα στηρίζεται απολύτως στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Καμία απολύτως παρέκκλιση από αυτό», τόνισε ο ίδιος.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «σημαντικός στόχος είναι η Κύπρος και ο κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να απαλλαγούν από τον τουρκικό στρατό κατοχής και το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και των δικαιωμάτων επέμβασης οποιουδήποτε στις κυπριακές υποθέσεις».
«Δεν πρόκειται να δεχθούμε τετελεσμένα επί του εδάφους. Η λύση θα πρέπει να είναι λειτουργική και να δώσει στην επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία το μέλλον που της αξίζει», ανέφερε.
Κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις, ο Υπουργός Εξωτερικών έδωσε επίσης έμφαση στα ζητήματα πολυμέρειας και εξωστρέφειας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αναφερόμενος και στα σχήματα περιφερειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε την κεντρική σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην τριμερή συνεργασία με την Κύπρο και το Ισραήλ, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας, ενώ σημείωσε ότι η συμμετοχή των ΗΠΑ, υπό το σχήμα τρία συν ένα, μπορεί να αποτελέσει βάση για μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η διάθεση συνεργασίας και διαλόγου αποτελούν τους βασικούς πυλώνες που επιδιώκει η Ελλάδα να εγκαθιδρύσει στις σχέσεις της με την Τουρκία.
Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι η ύφεση της έντασης κατά την τελευταία περίοδο αποτελεί μια καλή βάση πάνω στην οποία ο ίδιος θα εργαστεί για την οικοδόμηση μιας ωφέλιμης, για τη χώρα, προσέγγισης.
«Προσβλέπουμε σε σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία και αποσκοπούμε στην επανέναρξη των συνομιλιών καθώς και στην ανάπτυξη μιας θετικής ατζέντας, μέσω των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας», επισήμανε.
Επιπλέον, επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιδιώκει «την επίλυση, στη βάση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, της μοναδικής διαφοράς, μεταξύ των δύο χωρών, την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας, στο πρότυπο ακριβώς των συμφωνιών που ήδη έχουμε πράξει με την Ιταλία, την Αίγυπτο και ελπίζουμε σύντομα και με την Αλβανία».
Σε ό,τι αφορά την επέκταση της ελληνικής κυριαρχίας στο 12 ναυτικά μίλια, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο, αποκλειστικό και μονομερές δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο και αναγκαίο. Είναι σαφέστατη η εξωτερική μας πολιτική και σαφέστατες οι “κόκκινες” γραμμές μας».
«Δεν πρόκειται να συζητήσουμε ζητήματα τα οποία αφορούν αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Τα ζητήματα αυτά ανάγονται στην κυριαρχία της χώρας και είναι εκτός οποιασδήποτε συζήτησης και διαπραγμάτευσης. Δεν συζητούμε θέματα τα οποία αφορούν την κυριαρχία μας. Θέλω να είμαι εντελώς σαφής», κατέληξε.