Τα μηναλλάγια του Κυπριακού

Συνηθίζεται στην κυπριακή πολιτική αργκό να χρησιμοποιούνται διάφοροι όροι που έχουν να κάνουν με τη θερμοκρασία, σε μια προσπάθεια να γίνει όσο το δυνατό πιο ακριβής περιγραφή της κατάστασης. Όταν για παράδειγμα οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας ήταν στα άκρα και από την Άγκυρα εκτοξεύονταν καθημερινά απειλές, οι τίτλοι έγραφαν πως, «το Κυπριακό μπήκε στο ψυγείο». Πριν κάποια χρόνια όταν βρισκόμασταν μπροστά σε κρίσιμες συναντήσεις για το μέλλον των συνομιλιών, οι τίτλοι έκαναν λόγω για «καυτές εξελίξεις», ενώ αντίστοιχα σε άλλες περιόδους, αναλόγως των εξελίξεων, οι τίτλοι αναφέρονταν σε «παγωμάρα», «ζεστό κλίμα», κρύο ντους» κτλ.

Αν ψάξει κανείς τη θερμοκρασία του Κυπριακού σήμερα, για να περιγράψει τις εξελίξεις, μάλλον θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως το κλίμα έχει μετατραπεί μάλλον σε τροπικό. Πότε κρύο, πότε ζέστη, πότε το απόλυτο ψύχος και πότε καύσωνας.

Σε αυτό συνέτεινε από τη μια πλευρά η δυναμική που έδωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, με την πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία συνοδεύτηκε με έντονες και συνεχείς διαβουλεύσεις που επεδίωξε με Ευρωπαίους ηγέτες, πράγμα άλλωστε που σε μεγάλο βαθμό αποτυπώθηκε στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πριν από περίπου δέκα ήμερες, ενώ από την άλλη, η στάση της Τουρκίας, αλλά ειδικά οι δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, σβήνουν τις όποιες προσδοκίες, όπως ένας πυροσβεστήρας τη φωτιά.

Για το πώς θα διαμορφωθεί η θερμοκρασία του Κυπριακού τους επόμενους μήνες, πολλοί εκτιμούν ότι θα ξεκαθαρίσει την ερχόμενη εβδομάδα. Θα μπορούσε κάποιος να πει πως πρόκειται για τα μηναλλάγια ή τα μερομήνια, όπως λέγονται στη νέα ελληνική, που χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν οι παλαιότεροι για να μαντέψουν τις καιρικές συνθήκες των επόμενων δώδεκα μηνών. Αν και οι προβλέψεις για τα μερομήνια γίνονται τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, για το Κυπριακό αυτά θα είναι το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Σε αυτό θα λάβουν χώρα δύο σημαντικά γεγονότα που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσουν τις πάρα πέρα εξελίξεις. Το διήμερο δέκα και έντεκα Ιουλίου, στο Βίλνιους της Λιθουανίας αναμένεται να συναντηθούν για τη Σύνοδο Κορυφής, οι ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ. Ήδη, τόσο η Λευκωσία όσο και άλλα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων, θεωρούν ότι στο περιθώριο της Συνόδου, θα μπορέσει να γίνει μια πρώτη συζήτηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να ανιχνευθούν οι προθέσεις του, σε σχέση με το Κυπριακό.

Το γεγονός ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας βελτιώθηκαν τους τελευταίους μήνες, σε συνδυασμό με τις αναφορές του ιδίου σε Τούρκους δημοσιογράφους μετά την εκλογή του, αφήνουν ένα μικρό παραθυράκι, ότι θα αρπάξει την ευκαιρία που του δίνεται, αποκομίζοντας τα οφέλη της βελτίωσης των σχέσεων του με τις Βρυξέλλες, μέσω των ευρωτουρκικών σχέσεων,

Εάν οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν το τελευταίο διάστημα, ότι δηλαδή οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ με τους οποίους συνομίλησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης και έκανε κοινωνούς τις πρότασης του, θα θέσουν το θέμα στον Τούρκο Πρόεδρο, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, επιβεβαιωθούν δεν θα είναι απίθανο να προκύψουν εξελίξεις, αν ο Τούρκος Πρόεδρος, στη λογική του δούναι και λαβείν που έχει αποδείξει ότι κινείται πιστά για να ανοίξει τον δρόμο για επανέναρξη των συνομιλιών.

Την ίδια ώρα που στο Βίλνιους της Λιθουανίας θα πραγματοποιείται η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, θα συναντά τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Και αυτή η συνάντηση κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, αφού ουσιαστικά θα πρόκειται για μια επίσημη τοποθέτηση της Λευκωσίας, στον ΟΗΕ, για τα πεπραγμένα των πρώτων μηνών διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Θα επιχειρηθεί, δηλαδή, να πειστεί ο Γενικός Γραμματέας για τις ειλικρινείς προθέσεις της πλευράς μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, μέσω των κινήσεων που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες, ενώ ο κ. Κόμπος θα υπογραμμίσει την προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε λύση εντός του πλαισίου του ΟΗΕ και ετοιμότητα για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντάνα.

Μένει να διαφανεί, αν αυτό σε συνδυασμό που τυγχάνει αυτές τις ημέρες ο Αντόνιο Γκουτέρες από τον Κόλιν Στιούαρτ, θα είναι αρκετό για να πείσουν τον Γενικό Γραμματέα, για να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Στη βάση αυτών των δεδομένων, λοιπόν, μέχρι την Τετάρτη θα υπάρχει μια πολύ πιο ξεκάθαρη εικόνα για το δελτίο καιρού του Κυπριακού τους επόμενους μήνες. Μένει να φανεί, αν αυτός θα είναι ψυχρός και παγωμένος, όπως ήταν τα τελευταία τριά-τέσσερα χρόνια ή αν το κλίμα θα είναι πιο θερμό και ιδανικό για να ανοίξουν τα… παράθυρα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Δειτε Επισης

Ξεκάθαρο μήνυμα Γεραπετρίτη για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-«Θα συνεχίζει κανονικά»
Ψηλή η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το Σάββατο-Μέχρι την Πέμπτη στην Κύπρο η Coral
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του 18χρονος-Στην δημοσιότητα τα στοιχεία του
Βίντεο της Χαμάς δείχνει δυο ομήρους να παρακολουθούν την απελευθέρωση άλλων ομήρων
Σημαντικότερη η συμφωνία για το Βυθοτεμάχιο 6, υπό προϋποθέσεις παραγωγή σε 2,5 χρόνια-Τα επόμενα βήματα
Σε φθίνουσα πορεία η τηλεόραση για την ενημέρωση των νέων, επιλέγουν Social Media-Διαφορετικές προτεραιότητες
Κρίσιμες συναντήσεις στο ΥΠΑΝ για το σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικών-Κλειδώνουν οι λεπτομέρειες
Deepfake απάτες και στην Κύπρο-Πώς η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί την ασφάλεια των πολιτών
Ένα θανατηφόρο κάθε δέκα μέρες το 2024, ανήλικοι και νεαροί τα περισσότερα θύματα-Δεν βοήθησαν οι κάμερες
Όλοι αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, εάν όμως οι θεσμοί τους άφηναν να δικαστούν...