Νέα μέθοδος εντοπίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τον καρκίνο του προστάτη
07:00 - 08 Ιουλίου 2023
Ο Καρκίνος του Προστάτη είναι η πιο συχνή κακοήθης πάθηση του άνδρα, αφού περίπου 1 στους 6 άνδρες θα διαγνωστεί με τη νόσο αυτή κατά τη διάρκεια της ζωής του. Αν και είναι μια κακοήθεια που αναπτύσσεται με βραδύ ρυθμό, όταν εμφανιστούν συμπτώματα η νόσος είναι ήδη προχωρημένη. Με την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τον Καρκίνο του Προστάτη, αλλά και με τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η σύγχρονη ουρολογία, γίνεται κατορθωτή η διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο, καθώς και η πλήρης ίασή της.
Μια σειρά ειδικών εξετάσεων είναι ο διεθνώς αποδεκτός τρόπος για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου, πριν χαθεί το «παράθυρο της ευκαιρίας» του ασθενούς για ίαση. Οι άνδρες σε κίνδυνο με βάση την ηλικία και το οικογενειακό τους ιστορικό υποβάλλονται σε εκτίμηση από τον Ουρολόγο, που περιλαμβάνει την αξιολόγηση της τιμής του PSA με ανάλυση αίματος και τη δακτυλική εξέταση του προστάτη. Εάν τεθεί κλινική υποψία για ύπαρξη καρκίνου, το επόμενο βήμα είναι η επιβεβαίωση, με μια διαδικασία που ονομάζεται Βιοψία του Προστάτη. H Βιοψία στοχεύει στη λήψη δειγμάτων από το όργανο τα οποία υποβάλλονται σε Ιστοπαθολογική Εξέταση, ούτως ώστε να αναγνωριστούν εστίες καρκινικών κυττάρων. Γίνεται υπό καθοδήγηση Υπερήχων είτε διαμέσου του ορθού (Διορθική) είτε διαμέσου του περινέου (Διαπερινεϊκή). Στις περιπτώσεις που η ύποπτη περιοχή είναι εμφανής στο υπερηχογράφημα, η βιοψία γίνεται στοχευμένα. Όταν η εστία δεν απεικονίζεται υπερηχογραφικά - που είναι και το συχνότερο - η λήψη γίνεται ακολουθώντας συγκεκριμένο πρωτόκολλο από «τυχαία» σημεία στα οποία πιθανό να εντοπίζεται η νόσος.
Η κλασσική βιοψία του προστάτη, αν και ασφαλής και αποτελεσματική, παρουσιάζει κάποια σημαντικά μειονεκτήματα.
- Είναι μια επεμβατική μέθοδος με πιθανότητα επιπλοκών (έστω και μικρή), άρα πρέπει να γίνεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια
- Επιθετικός καρκίνος του προστάτη μπορεί να μην ανιχνευθεί με την κλασική αυτή μέθοδο, λόγω της τυχαίας δειγματοληψίας
- Ενδεχομένως να διαγνωστούν καλά διαφοροποιημένες και μικρές βλάβες, οι οποίες δεν έχουν καμία κλινική σημασία και δε χρειάζονται κάποια θεραπεία
Για την υπέρβαση των μειονεκτημάτων της κλασσικής βιοψίας, τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται μια μέθοδος λεπτομερούς απεικόνισης του προστάτη, η Πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία (mpMRI). Με την τεχνική αυτή αναγνωρίζονται εστίες στον προστάτη που πιθανό να περιέχουν καρκινικά κύτταρα, επιτρέποντας την ανίχνευση και την αξιολόγηση της έκτασης του κλινικά σημαντικού καρκίνου του προστάτη. Με βάση τις πληροφορίες της mpMRI, ακολουθεί η στοχευμένη - και όχι τυχαία - λήψη βιοψίας από τις ύποπτες περιοχές.
Επιπλέον, η mpMRI επιτρέπει τον προσδιορισμό της έκτασης της νόσου (σταδιοποίηση) με μεγάλη ακρίβεια πριν από τη διεξαγωγή χειρουργικής επέμβασης ή ακτινοθεραπείας.
Η καθιέρωση της mpMRI ως διαγνωστικού εργαλείου σε ασθενείς με υποψία για καρκίνο του προστάτη επιτρέπει την αποφυγή της ταλαιπωρίας μιας άσκοπης βιοψίας, αλλά και τη διενέργεια της βιοψίας όταν ενδείκνυται με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια και ασφάλεια. Εντούτοις, η εικόνα της MRI δεν αρκεί για τη λήψη αποφάσεων για περαιτέρω θεραπευτικούς χειρισμούς, αφού απαιτείται η ιστολογική εξέταση μετά από βιοψία. Λόγω της φύσεως της εξέτασης, η λήψη βιοψιών από εστίες που απεικονίζονται στην MRI είναι πολύ δύσκολη στο χώρο του μαγνητικού τομογράφου.
Μια πρόσφατη καινοτομία, η Τεχνολογία Σύντηξης (Fusion) έρχεται να συνδέσει τις δύο τεχνολογίες, την Πολυπαραμετρική MRI (η οποία ανιχνεύει τις ύποπτες εστίες) και το Διορθικό Υπερηχογράφημα (το οποίο καθοδηγεί τη βιοψία). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζονται σαν στόχοι οι εστίες που είναι ορατές στην εικόνα της MRI και προσδιορίζεται ακριβώς και σε πραγματικό χρόνο η αντίστοιχη θέση και στο υπερηχογράφημα. Με τον τρόπο αυτό γίνεται δειγματοληψία από τα ύποπτα σημεία με μεγάλη ακρίβεια, μετατρέποντας έτσι μια προστατική βιοψία από τυχαία και τυφλή σε στοχευμένη.
Με βάση μια μεγάλη σειρά επιστημονικών μελετών, η καινοτόμος αυτή τεχνολογία χαρακτηρίζεται από μια σειρά πλεονεκτημάτων, όπως:
- Έγκαιρη και ακριβής διάγνωση με τη σύντηξη εικόνων MRI και Υπερηχογραφήματος σε πραγματικό χρόνο
- Μείωση της πιθανότητας να διαφύγει της διάγνωσης κλινικά σημαντικός καρκίνος του προστάτη
- Ακριβής πλοήγηση και χαρτογράφηση ύποπτων περιοχών σε σημεία του προστάτη με δύσκολη πρόσβαση
- Αποφυγή διάγνωσης του κλινικά μη-σημαντικού καρκίνου του προστάτη (και αποφυγή παρενεργειών της θεραπείας)
- Ασφαλής ενεργός παρακολούθηση ασθενών με μη επιθετικούς καρκίνους του προστάτη, οι οποίοι δεν απαιτούν άμεση θεραπεία
- Ολοκληρωμένη διερεύνηση ασθενών που έχουν ήδη υποβληθεί σε βιοψία στο παρελθόν με αρνητικό αποτέλεσμα
- Σύντομη, ανώδυνη και ασφαλής διαδικασία, αφού διενεργείται υπό αναισθησία, έχει σύντομη παραμονή μερικών ωρών στο νοσοκομείο και άριστο προφίλ παρενεργειών (πολύ χαμηλός κίνδυνος για λοίμωξη)
H βιοψία προστάτη με τη χρήση της τεχνολογίας Fusion αποτελεί την τελευταία καινοτομία στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, αφού αυξάνει έως και 30% την πιθανότητα ανίχνευσης κλινικά σημαντικού καρκίνου του προστάτη. Μετά από την ευρεία εφαρμογή της στο εξωτερικό είναι πλέον προσβάσιμη και για τους ασθενείς στην Κύπρο.
Πρόδρομος Φιλίππου MD MA FEBU
Ουρoλόγος-Ανδρολόγος-Ρομποτικός Χειρουργός
Τηλ: +357 22 469 000 , +357 22 469 095
Email: prodromes.philippou@apollonion.com.cy
Πηγή: www.apollonion.com