Εξελίξεις εντός Ιουλίου για την πολιτική κίνηση Παπαδάκη-Ανοικτός σε συνεργασίες

Πριν το τέλος Ιουλίου, θα πρέπει να αναμένονται οι όποιες εξελίξεις, σε σχέση με την ίδρυση μιας νέας πολιτικής πλατφόρμας από τον Δημήτρη Παπαδάκη και άλλα πρόσωπα που κάποια εξ αυτών προέρχονται από τις τάξεις της ΕΔΕΚ και αποχώρησαν ή διαγράφηκαν, αλλά και από πρόσωπα που ανήκαν σε άλλους κομματικούς χώρους και επιθυμούν να ενώσουν δυνάμεις, ενόψει των Ευρωεκλογών.

Ήδη ανάμεσα στα πρόσωπα που ανέλαβαν τη σχετική πρωτοβουλία ίδρυσης νέας πολιτικής πλατφόρμας, έχουν γίνει αρκετές συναντήσεις και πλέον, στην επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί περίπου σε δύο εβδομάδες, αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και να εγκριθεί το χρονοδιάγραμμα για τις διεργασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν, ενόψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου του 2024.

Εξάλλου, έχει προηγηθεί και ο διάλογος του Ευρωβουλευτή, Δημήτρη Παπαδάκη, με την κοινωνία των πολιτών, σε συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν σε όλες τις πόλεις. Στόχος εκείνων των συναντήσεων, ήταν να διαφανούν οι προοπτικές για την ίδρυση ενός νέου Σοσιαλιστικού Κινήματος που θα βασίζεται στις αρχές της διαφάνειας, της συμμετοχικότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο Δημήτρης Παπαδάκης αλλά και οι συνεργάτες του, που είτε εκδιώχθηκαν, είτε αποχώρησαν από την ΕΔΕΚ, δίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαφάνεια και τη δημοκρατική λήψη αποφάσεων, πράγματα για τα οποία κατηγόρησαν την ηγεσία της ΕΔΕΚ, ότι δεν λάμβανε υπόψη, με αποτέλεσμα το κόμμα να ξεγυμνωθεί από πρωτοκλασάτα στελέχη που βρέθηκαν εκτός.

Στην επικείμενη συνάντηση των προσώπων που επέδειξαν ενδιαφέρον να ενταχθούν στην υπό εκκόλαψη Κίνηση, αναμένεται να γίνει μια ανασκόπηση των πεπραγμένων μέχρι σήμερα, μια ανακεφαλαίωση των βασικών θέσεων και αρχών και ακολούθως, θα κατατεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, έτσι ώστε η Κίνηση να είναι έτοιμη να κατέλθει στη μάχη των Ευρωεκλογών.

Μάλιστα, από πλευράς του Δημήτρη Παπαδάκη, δεν αποκλείεται ενόψει και της πολυσύνθετης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στον χώρο του κέντρου, αλλά και δεδομένης της δυναμικής του ΕΛΑΜ, να επιδιωχθούν στοχευμένες συνεργασίες, που θα επιτρέψουν στην Κίνηση να διεκδικήσει με αξιώσεις, είσοδο στην Ευρωβουλή.

Αποκλειόμενων των δύο μεγάλων κομμάτων και με δεδομένο πως ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ και αυτόί αποκλείονται από οποιαδήποτε συνεργασία, το μεν ΔΗΚΟ, λόγω των ισορροπιών και του εκλογικού μέτρου που το καθιστά αδιάφορα σε συνεργασίες και η μεν ΕΔΕΚ, λόγω του πολέμου μεταξύ των δύο πλευρών, είναι ξεκάθαρο πως η όποια συνεργασία, θα πρέπει να αναζητηθεί, είτε στη ΔΗΠΑ-Συνεργασία, είτε στο Κίνημα Οικολόγων ή τους Κυνηγούς.

Αυτό ωστόσο είναι κάτι που θα ξεκαθαρίσει σε μεταγενέστερο στάδιο, αφού πρώτα υπάρξει συμφωνία, ανάμεσα στα πρόσωπα που επέδειξαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στη νέα πολιτική Κίνηση υπό τον Δημήτρη Παπαδάκη, με τον ίδιο ωστόσο να στέλνει το μήνυμα, πως θα πρέπει να μπουν στην πρώτη γραμμή, πρόσωπα όχι κατ΄ ανάγκην προβεβλημένα που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους, αλλά πολίτες που έχουν πολιτική κρίση και είναι επιτυχημένοι στον τομέα που δραστηριοποιούνται.

Πάντως, από πλευράς του Ευρωβουλευτή, εκφράζεται αισιοδοξία, πως η πρωτοβουλία που ανέλαβε θα επιστεγαστεί με επιτυχία, αφού ουσιαστικά θα καλύψει το κενό που εντοπίζει στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, που σύμφωνα με τον ίδιο, δημιουργήθηκε λόγω της μετακίνησης των θέσεων της ΕΔΕΚ, αλλά και λόγω των χειρισμών και των αποφάσεων του Μαρίνου Σιζόπουλου.

Εξάλλου, η νέα Κίνηση, θέλοντας να πείσει πως πρόκειται για κάτι νέο και άφθαρτο, αναμένεται να επιχειρήσει καθορισμό της ατζέντας των Ευρωεκλογών, σε ζητήματα που τα παραδοσιακά κόμματα, τοποθετούνται με δυσκολία. Θέματα δηλαδή που έχουν να κάνουν με τη διαφάνεια, τα ζητήματα διαφθοράς, για τα οποία η κοινωνία εκφράζει τη δυσφορία της, ωστόσο τα κόμματα, δεν δείχνουν διατεθειμένα να προχωρήσουν σε τομές.

Δειτε Επισης

Ανακοινώθηκαν τα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό
Η ανάσταση του προεκλογικού και η τελική ευθεία για κόμματα και υποψηφίους
Μπαίνει στα βαθιά, μεταφέρει προθέσεις και κλειδώνει τις εξελίξεις η Ολγκίν
Την ανθρωπιστική στήριξη προς Παλαιστίνιους συζήτησαν οι Υπουργοί της ΕΕ
Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Βήματα για άρση «απομόνωσης Τ/κ» ζήτησε από την ΟΙΣ ο Τατάρ-«Δύο χωριστοί λαοί στην Κύπρο»
Απαντά για το επεισόδιο σε καφετέρια ο δήμαρχος Δρομολαξιάς-Καταγγέλλει πολιτικές σκοπιμότητες από ΔΗΣΥ
Αντιδράσεις για «νομοσχέδιο» για αγορά κατοικιών από Τούρκους και ξένους
Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η πλωτή προβλήτα που θα μεταφέρει βοήθεια από την Κύπρο στη Γάζα