«Φραγή» στο μήνυμα έκτακτης ανάγκης από το 112-Δίνεται νέα παράταση

Στα σκαριά φαίνεται να έχει κολλήσει το μήνυμα έκτακτης ανάγκης από το 112, το οποίο θα ενημερώνει άμεσα τους κατοίκους μιας περιοχής ότι βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο, όταν είναι εκτεθειμένοι σε επικίνδυνα φαινόμενα, καλώντας τους να απομακρυνθούν ώστε να προστατευτούν, παρά να αναμένουν τα μέλη της Δύναμης για να τους κτυπήσουν την πόρτα, ώστε να τους ενημερώσουν για το γεγονός ότι κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα στο σημείο που βρίσκονται.

Πάντως, όπως φαίνεται, σε ένα δυσάρεστο γεγονός -που η ευχή όλων είναι να μην υπάρξει- όπως για παράδειγμα μια πυρκαγιά, οι κάτοικοι ενός χωριού πρόκειται να ενημερωθούν από το κτύπημα της πόρτας, καθώς ακόμη δεν υπάρχει στη διάθεσή μας το μήνυμα έγκαιρης προειδοποίησης από το 112, το οποίο υπολογίζεται ότι θα εφαρμοστεί με τη νέα χρονιά.

Αν και στο πρόσφατο παρελθόν θεωρείτο πως θα ήταν διαθέσιμο για χρήση το 112 στις αρχές του 2024, εντούτοις, λόγω κάποιων ενστάσεων που υπήρξαν στις προσφορές, έχει καθυστερήσει η διαδικασία, με αποτέλεσμα να παίρνει νέα παράταση για λίγους μήνες ακόμη και έτσι υπολογίζεται ότι στα μέσα της νέας χρονιάς ίσως να έχουμε το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στη διάθεσή μας.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Άμυνας, Παναγιώτης Λιασίδης, στον REPORTER, «για το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης είχαν δοθεί κάποια χρονοδιαγράμματα. Τελικά είχαμε δυο ενστάσεις και θα πρέπει να εξεταστούν από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών και αναμένουμε την απάντηση, ώστε να μελετήσουμε τα επόμενα βήματα. Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και το έργο θα υλοποιηθεί σύντομα. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες με βάση τους νόμους και αναγκαστικά, με τις ενστάσεις και τις προσφυγές που υπάρχουν στην απόφαση, θα υπάρξει μια χρονοκαθυστέρηση».

Αρχικός στόχος, όπως επιβεβαίωσε ο κ. Λιασίδης, «ήταν πως αρχές του 2024 θα είχε τεθεί σε εφαρμογή το 112, ωστόσο, όπως φαίνεται θα έχουμε μια μικρή καθυστέρηση, ακόμη τριών μηνών. Πρέπει να γίνει σαφές ότι από την πλευρά μας κάνουμε όλες τις διαδικασίες ώστε να μην χάνουμε άλλο χρόνο, ωστόσο υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, όπως και με τις υπόλοιπες προσφορές του κράτους. Σίγουρα, το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης θα βοηθήσει πάρα πολύ όλες τις υπηρεσίες και δεν είναι μόνο για την Πολιτική Άμυνα, για να μπορούν να το χρησιμοποιούν εφόσον κριθεί ανάγκη. Αντιλαμβανόμαστε τη σημαντικότητά του και γι’ αυτό προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο και να το εφαρμόσουμε το συντομότερο δυνατό, καθώς και για την Πολιτική Άμυνα θα είναι ένα επιπρόσθετο εργαλείο για την άμεση ενημέρωση και την ασφάλεια του κόσμου».

Ενισχύθηκε με νέο στόλο η Πολιτική Άμυνα

Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι το γεγονός πως η Πολιτική Άμυνα, πριν από λίγες ημέρες, έχει προμηθευτεί με νέα υπερσύγχρονα οχήματα τα οποία διαθέτουν αντλίες, ώστε να μπορούν να συνδράμει για την κατάσβεση πυρκαγιών. «Έχουμε προμηθευτεί δεκαπέντε επιπρόσθετες αντλίες, οι οποίες είναι καινούργιες, με σύγχρονο εξοπλισμό σε διπλοκάμπινα μαζί με αντλίες. Τα άτομα της Πολιτικής Άμυνας είναι εκπαιδευμένα και από την Πυροσβεστική και από το Τμήμα Δασών, για να μπορούν να ανταπεξέλθουν ανά πάσα στιγμή».

358167234_1439281790229561_6261466982810113545_n

Στην Πολιτική Άμυνα σήμερα υπάρχουν άτομα τα οποία είναι διασώστες, αλλά ταυτόχρονα έχουν και την εκπαίδευση των πυροσβεστών, για να μπορούν να βοηθούν το Τμήμα Δασών και την Πυροσβεστική όταν υπάρχουν πυρκαγιές. «Η πρώτη αποστολή μας είναι η εκκένωση των κατοικιών σε χωριά όπου παραστεί ανάγκη, αλλά, αν δεν υπάρχει εκκένωση, τις δυνάμεις μας τις διαθέτουμε για πυρόσβεση».

358151813_292005719852572_5403661764611266316_n

Την ίδια ώρα, η Πολιτική Άμυνα έχει αναθεωρήσει όλα τα σχέδια των κοινοτήτων και τα σχέδια εκκένωσης. «Πραγματοποιήσαμε επίσκεψη παγκύπρια σε όλες τις κοινότητες και συνάδελφοι αφού μιλήσουν με τους κοινοτάρχες, αναθεώρησαν τα σχέδια που υπάρχουν εδώ και χρόνια. Μελετώνται, για παράδειγμα, οι έξοδοι διαφυγής, καθώς κάθε χωριό έχει στον χάρτη πού θα πάνε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και το σημείο συγκέντρωσής τους. Αυτά αναθεωρούνται κάθε χρόνο και αποστέλλονται σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, δηλαδή Αστυνομία, Πυροσβεστική, Επαρχιακές Διοικήσεις κτλ».

357998977_616208867151868_5019502792579696242_n

Επιπρόσθετα, καταβάλλεται προσπάθεια από την Πολιτική Άμυνα, ώστε να προβληθεί ένα φιλμάκι, το οποίο θα εξηγεί πως αν συμβεί οτιδήποτε, οι πολίτες οφείλουν να υπακούουν και να λαμβάνουν υπόψη τις οδηγίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους για τα θέματα εκκένωσης και να γνωρίζουν από πριν, εάν συμβεί οτιδήποτε, τι θα πρέπει να κάνουν ακριβώς.

Δειτε Επισης

Οδηγός λεωφορείου στον Ασπρόπυργο κατηγορείται πως βίασε 27χρονη και αφέθηκε ελεύθερος
Δικηγόρος Ταμασού για υπόμνημα μοναχών: Έπραξε αυτό που όφειλε να πράξει ο κάθε ιεράρχης
Συγκινητικό βίντεο με γυναίκα που αγκαλιάζει τον δότη που της έσωσε τη ζωή-«Ήμουν έτοιμη να φύγω...»
Καταδικάστηκε για βόμβα, πέρασε αστυνομικός και κόπηκε στο παρά πέντε-Δικαστική κατσάδα σε Αστυνομία
Πολίτης αναγνώρισε τρία πρόσωπα που αναζητούνταν για κλοπές
Μπούκαραν με όπλο σε οικία στον Μούτταλο, επιτέθηκαν σε δύο γυναίκες και έκλεψαν χρηματικό ποσό
Χειροπέδες στον 34χρονο οδηγό φορτηγού που παρέσυρε στον θάνατο τον 28χρονο
Η ενδεχόμενη εκλογή Ζαννέτου, η αλλαγή του Νόμου και η πιθανότητα να είναι Δήμαρχος για 20 μέρες
Ανακουφισμένοι από τις εξαγγελίες ΠτΔ οι πολύτεκνοι-Αναμένουν επαναφορά ωφελημάτων που αποκόπηκαν
Τορπιλίζει την προσπάθεια και κάνει τον Κινέζο-Πώς διαχειρίζεται την κριτική από το εσωτερικό ο Τατάρ