Αντίδραση για τους χάρτες του ΝΑΤΟ από φιλικά κράτη-Προσπάθεια για συγχρονισμό εξελίξεων

Την ελπίδα ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα από τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σήμερα, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του για γεύμα εργασίας στα κεντρικά γραφεία της ΣΕΚ στη Λευκωσία.

Επίσης, σε ερώτηση αν το Κυπριακό θα συζητηθεί στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτό θα συζητηθεί μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών, αν και το Κυπριακό δεν αποτελεί θέμα στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου. «Είμαι σίγουρος ότι (το Κυπριακό) θα συζητηθεί στη συνάντηση. Μια συνάντηση που ελπίζουμε να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα», είπε ο Πρόεδρος, εξηγώντας ότι «το Κυπριακό δεν αποτελεί θέμα στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων στη Λιθουανία».

«Το κυρίαρχο θέμα και εκείνο που θα επικρατήσει (στη Σύνοδο) είναι το ενδεχόμενο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι «από κει και πέρα, στο περιθώριο, στις συναντήσεις του κ. Ερντογάν, όχι μόνο με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αλλά και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και με τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, ναι, θα τεθεί το Κυπριακό μέσα στο πλαίσιο και αυτής της εξέλιξης που υπάρχει, της πρωτοβουλίας μας για πιο ενεργό ρόλο από πλευράς της ΕΕ».

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επικείμενη μετάβαση του Υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη για συνάντηση με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι το πρωί υπήρξε μια προπαρασκευαστική συνάντηση ενόψει της μετάβασης του Υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη, ενώ υπενθύμισε ότι εκεί βρίσκεται και ο διαπραγματευτής Μενέλαος Μενελάου.

«Την ίδια στιγμή γίνονται διεργασίες και ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας σε σχέση με τη συζήτηση που θα γίνει με αφορμή την παρουσίαση από τον κ. Στιούαρτ των δεδομένων των τελευταίων έξι μηνών», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει έντονη κινητικότητα και στο επίπεδο των ΗΕ και στο επίπεδο της ΕΕ, την ερχόμενη βδομάδα είναι και η συνάντηση στη Λιθουανία».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι γίνεται προσπάθεια «για συγχρονισμό αυτών των εξελίξεων και των γεγονότων, με ΗΕ και ΕΕ, στο περιθώριο του ΝΑΤΟ, διότι το Κυπριακό δεν θα συζητηθεί στο ΝΑΤΟ, για να υπάρξουν τέτοιες εξελίξεις που να οδηγήσουν σε επανέναρξη των συνομιλίων».

Επίσης, σε ερώτηση για την απαίτηση της Τουρκίας να μην αναφέρεται η Κύπρος με το όνομα της στους χάρτες του ΝΑΤΟ, αλλά μόνο με συντεταγμένες και ερωτηθείς τι κάνει η Κυβέρνηση για αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτή είναι η θέση της Τουρκίας», προσθέτοντας ότι «την ίδια στιγμή, τόσο άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, όσο και η Γραμματεία του ΝΑΤΟ, έχουν προτείνει άλλες λύσεις, άλλες εισηγήσεις, να δούμε που και ποια θα είναι η κατάληξη».

Επεσήμανε ότι «σίγουρα υπήρξε αντίδραση, όχι από εμάς, δεν είμαστε κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά με ενέργειες μας προς φιλικά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και φυσικά την Ελλάδα, τόσο προς τη Γραμματεία του ΝΑΤΟ, αλλά και γενικότερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος».

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για τεράστιο σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η Κυβέρνηση διερευνά το θέμα στη βάση των πληροφοριών που είδαν το φως της δημοσιότητας και σύντομα θα μπορώ να μιλήσω και πιο συγκεκριμένα στη βάση των δεδομένων που θα έχω  ενώπιον μου».

«Θέλω να είμαι υπεύθυνος όταν μιλώ, ειδικότερα για ένα τόσο σοβαρό θέμα, διότι είναι πολύ σοβαρό», τόνισε ο Πρόεδρος.

Δειτε Επισης

Γέρνει η πλάστιγγα υπέρ της μη συμπερίληψης των επικεφαλής της Ν. Εισαγγελίας στο πόθεν έσχες
«Μερικώς παγοποιημένα» τα έργα στον Ακάμα-Εξετάζει πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, εκκρεμεί η διοικητική έρευνα
Ε/κ και τ/κ κόμματα ζητούν ενημέρωση από τον ΟΗΕ για την Πύλα
Για πωλήσεις οπλισμού στην Κύπρο από το Ισραήλ έκανε λόγο «βουλευτής» του ΚΕΕ
Φάρμακα και αναλώσιμα στέλνει η Κυπριακή Δημοκρατία στη Γάζα
Παρέλαβε την ετήσια Έκθεση της ΡΑΕΚ ο ΠτΔ-«Στο 17,2% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού η συνεισφορά των ΑΠΕ»
Έκκληση Δημοσιονομικού Συμβουλίου οι προϋπολογισμοί από 2025 να διατηρούν πορεία ελλειμμάτων και χρέους
Τσίβικος: Η νεκρή ζώνη είναι έδαφος της ΚΔ, κάθε παράβαση μια νέα εισβολή
Ανησυχία για εντεινόμενες προκλήσεις εντός νεκρής ζώνης εξέφρασε η Πρ. Βουλής
Αναμένει την απάντηση της Chevron, αποτιμά θετικά τις τοποθετήσεις της εταιρείας ο Παπαναστασίου