«Έρχονται τουρίστες στα αεροδρόμιά μας και πάνε απευθείας κατεχόμενα για διακοπές»
06:00 - 07 Ιουλίου 2023
Έντονος προβληματισμός επικρατεί με το φαινόμενο των τελευταίων χρόνων στην τουριστική βιομηχανία, όπου τουρίστες θα καταφθάσουν στα αεροδρόμια των ελεύθερων περιοχών Λάρνακας ή Πάφου και θα μεταβούν στα κατεχόμενα για να κάνουν τις διακοπές τους, αφού φαίνεται να υπάρχουν φθηνότερα ξενοδοχεία, ωστόσο παράνομα, κάτι που φυσικά έχει αντίκτυπο στην οικονομία του τόπου μας.
Συγκεκριμένα, έρευνα που πραγματοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, κατέδειξε ότι το 4% των αφίξεων του τουριστών στο νησί μας, καταλήγουν στα κατεχόμενα για διακοπές, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 8% θα κάνει daily visit, δηλαδή θα επισκεφθεί τις κατεχόμενες περιοχές και θα επιστρέψει πίσω στις ελεύθερες περιοχές την ίδια ημέρα.
Εμφανώς προβληματισμένος από την επικρατούσα κατάσταση, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, ανέφερε στον REPORTER ότι, «δυστυχώς, είναι ένα φαινόμενο που επικρατεί εδώ και χρόνια στα αεροδρόμιά μας. Είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα ο τουρισμός στα κατεχόμενα και οποιοσδήποτε πάει στο αεροδρόμιο, μπορεί να αντικρύσει διάφορα ταξί από την κατεχόμενη Κύπρο που θα μεταφέρουν τουρίστες».
Παρόλο που είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο αυτό της μετάβασης τουριστών στα κατεχόμενα, εντούτοις, φαίνεται να είναι δεμένα τα χέρια της πολιτείας, για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση. «Είναι κάτι το οποίο σίγουρα μας ανησυχεί, αλλά και από την άλλη είναι πολύ περιορισμένα τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Οπόταν εμείς από την πλευρά μας το παρακολουθούμε στενά το ζήτημα και είμαστε την ίδια ώρα σε ανοικτή γραμμή με τους αρμόδιους του Υφυπουργείου Τουρισμού και αναμένουμε ότι θα γίνει και μια νέα έρευνα για να δούμε εάν αυτά τα νούμερα έχουν μεγαλώσει και τι συμβαίνει ακριβώς στην τουριστική βιομηχανία, έχοντας μια ξεκάθαρη εικόνα».
Αναμφισβήτητα, δεν είναι ένα φαινόμενο, πρόσθεσε ο κ. Ρουσουνίδης, «που μπορούμε να το αποφύγουμε εντελώς, αλλά, ούτε μπορούμε να το αποτρέψουμε. Δεν μπορεί να αναγνωριστεί κάποιος που έκλεισε ένα εισιτήριο από μια χώρα και έρχεται στο νησί μας κατά πόσο θα μείνει στη δημοκρατία ή θα μεταβεί στο παράνομο ψευδοκράτος. Σίγουρα όμως, είναι πολύ πιο φθηνά τα ξενοδοχεία στα κατεχόμενα, καθώς πρόκειται για παράνομες δραστηριότητες. Είναι διαφορετικές οι φορολογίες, οι τιμές των καυσίμων και η μισθοδοσία, οπόταν μπορούν να είναι πιο φθηνά, αλλά πρέπει να τονίσουμε ότι είναι παράνομες δραστηριότητες».
Διαφημίζουν τα ξενοδοχεία των κατεχομένων στο εξωτερικό
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν την ίδια ώρα, οι διαφημίσεις που φιγουράρουν στο εξωτερικό για διακοπές στα κατεχόμενα, με τις τιμές να αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Ρουσουνίδης, «είχαμε πληροφορίες για διαφημίσεις εκατομμυρίων σε ιδιωτικά κανάλια της Βρετανίας για διακοπές στα κατεχόμενα και είχαμε κάνει ειδικές συστάσεις στο ιδιωτικό κανάλι, αλλά δυστυχώς, επειδή είναι ιδιωτικά κανάλια αντιλαμβάνεστε τη διαδικασία. Ίσως σε πολιτικό επίπεδο θα πρέπει να το δούμε κάπως πιο ιδιαίτερα το θέμα».
Σημειώνεται πάντως, ότι όσο αφορά τον τουρισμό για το καλοκαίρι που διανύουμε, φαίνεται ότι οδεύουμε σε καλύτερους αριθμούς από πέρσι, «Αυτός ήταν ο στόχος μας από πέρσι και ευελπιστούμε να συνεχιστεί αυτή η άνοδος, για να επιτευχθεί ο στόχος μας. Βεβαίως, εάν δεν γίνει κάτι στη γεωπολιτική σφαίρα που θα επηρεάζει την τουριστική βιομηχανία, κάτι που είδαμε τα τελευταία χρόνια. Επίσης, αναμένουμε ότι θα επικρατήσει και φέτος το φαινόμενο των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής και αναλόγως της έκτασης που θα έχει αυτό, τότε θα δούμε πόσο πιο ψηλά θα μπορούμε να πάμε στα θέματα των αριθμών».
Γενικώς ωστόσο, παρατηρούνται αυξήσεις στην τουριστική βιομηχανία του τόπου μας, αφού την ίδια ώρα, υπάρχουν οι αυξήσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας. «Δεν μπορούν να μην υπάρχουν αυξήσεις. Τα κόστη έχουν υπερδιπλασιαστεί, όπως και το κόστος ενέργειας, το κόστος της εφοδιαστικής αλυσίδας, των πρώτων υλών, τα αυξημένα επιτόκια και ο πληθωρισμός. Βέβαια η βιομηχανία είναι τέτοια που δεν μπορείς να μετακυλήσεις όλο το αυξημένο κόστος στον καταναλωτή, γιατί στο τέλος βγαίνεις εκτός ανταγωνισμού».