Αυξημένες οι επιστροφές μεταναστών, συγκριτικά με πέρυσι-Ξεπέρασαν τις 4.370

Οι επιστροφές μεταναστών μέχρι τώρα το 2023 ξεπέρασαν τις 4.370 και είναι κατά πολύ αυξημένες σε σχέση με πέρυσι όταν ήταν 2353, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Μιλούσε μετά από συνάντηση με την Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το Άσυλο (ΕUAA), Nina Gregory, και την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Nina Gregory, για να συζητήσουν θέματα που αφορούν στο άσυλο και τη μετανάστευση, στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση ο Υπουργός ενημέρωσε σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό, ενώ η συζήτηση περιέλαβε τις χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ενίσχυση της συνεργασίας, καθώς και ανασκόπηση του επιχειρησιακού πλάνου που υπογράφηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το Άσυλο.

Ο Υπουργός κατά τη συνάντηση, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό, δύο από τους πιο πολύτιμους εταίρους της Κύπρου, όπως είπε, στην προσπάθεια διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. Αναφέρθηκε δε στην τρέχουσα κατάσταση, οι οποίες συγκριτικά με πέρυσι παρουσιάζουν μια καλύτερη εικόνα.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, όπως είπε, οι αιτούντες διεθνή προστασία το 2023 (μέχρι το τέλος Ιουνίου) ήταν 5.563, σε σύγκριση με το 2022 (μέχρι τέλος Ιουνίου) που ήταν 12.048. Οι δε επιστροφές μέχρι τώρα το 2023 είναι πέραν των 4.370 κατά πολύ αυξημένες σε σχέση με πέρυσι (2022 την ίδια περίοδο) που ήταν 2353.

Στη συνάντηση με τις δυο Ευρωπαίες αξιωματούχους, ο Υπουργός ανάφερε πως οι σημερινοί αριθμοί δείχνουν κάποια θετική εξέλιξη και σημάδι ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής έχουν αποτελέσματα, χωρίς όμως να υπάρχει, όπως τόνισε, εφησυχασμός «Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι τεράστια για να αντιμετωπιστεί και όλοι μας έχουμε να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο».

Σημείωσε επίσης ότι η εκπόνηση του Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί για την Κύπρο ένα μεγάλο βήμα και αναμένεται από την Κύπρο με μεγάλη ανυπομονησία το περιεχόμενό του και τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν. Να σημειωθεί ότι για την Κύπρο το σχέδιο δράσης είναι εξαιρετικά σημαντικό καθότι αναμένεται να περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα που θα έχουν απτά αποτελέσματα, ώστε να έχει προστιθέμενη αξία στις προσπάθειές μας για αντιμετώπιση των παράτυπων ροών κυρίως από την πράσινη γραμμή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δυο Ευρωπαίες αξιωματούχοι τόνισαν την πρόοδο που έχει επιτύχει η Κύπρος το τελευταίο διάστημα τόσο στις διαδικασίες ασύλου και υποδοχής, όσο και στον τομέα των επιστροφών.

Ακολούθως ο Υπουργός μαζί με την Εκ. Διευθύντρια του Ευρ. Οργανισμού και την Αν. ΓΔ της ΕΕπιτροπής επισκέφθηκαν το αναβαθμισμένο Κέντρο Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου, το οποίο έχει ολοκληρώσει τις βασικές του εργασίες αναβάθμισης και επέκτασης, και αρχίζει να λειτουργεί - να δέχεται διαμένοντες -σε περίπου 2 βδομάδες.  

Δειτε Επισης

Σκέψεις για τριπλή απόσυρση στην ΕΔΕΚ-Το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων με τον Νίκο Αναστασίου
Πρόεδρος: Ο σεβασμός και η εκτίμηση προς την πολύτεκνη μάνα, μετουσιώνεται σε πράξεις
Ε. Ηλία: Στις υψηλές προτεραιότητες του Προέδρου το ζήτημα των αγνοουμένων
Προανήγγειλε διεύρυνση του επιδόματος τέκνου ο Πρόεδρος-«Τρίτη δέσμη μέτρων για δημογραφικό αρχές του 2026»
Προκαταρτική ημερομηνία εντός Μαΐου για συνάντηση συμφώνησαν Πρόεδρος και Ολγκίν
Ν. Χριστοδουλίδης: Θα μπούμε στη Ζώνη Σένγκεν το 2026, γίνεται τεράστια προσπάθεια
Κ. Ιωάννου: Αποφασιστικότητα να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για επανέναρξη διαλόγου στο Κυπριακό
Πρόεδρος Βουλής: Σταθερός σύμμαχος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ρομπέρτα Μέτσολα
ΠτΔ: Παρά τις δυσκολίες παραμένουμε προσηλωμένοι για επανένωση της Κύπρου
Μέτσολα: Στο επίκεντρο της Ευρώπης η Κύπρος