Με το τηλέφωνο στο χέρι οι υποψήφιοι στο ΔΗΚΟ-Τελική ευθεία πριν τις εκλογές

Με την αντίστροφη μέτρηση για το Εκλογικό Συνέδριο του ΔΗΚΟ να έχει ξεκινήσει, οι υποψήφιοι για τις διάφορες θέσεις στο κόμμα εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα, σε μία προσπάθεια να προσελκύσουν όσα περισσότερα μέλη του κόμματος μπορούν στις κάλπες και να εξασφαλίσουν τη ψήφο τους.

Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, αφενός γιατί οι εκλογές θεωρούνται χαμηλού ενδιαφέροντος, με πολλές θέσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανώτατης ηγεσίας, να έχουν καλυφθεί χωρίς την πραγματοποίηση ψηφοφορίας και αφετέρου επειδή η δεύτερη Κυριακή του Ιούλη δεν είναι ημέρα εκλογών στο μυαλό του περισσότερου κόσμου, που αναζητά δροσιά στις παραλίες και τα ορεινά. Για το πρώτο δεν μπορούν να γίνουν και πολλά, μιας και θεωρείται θετικό απότοκο της νηνεμίας που επικρατεί σε ένα κόμμα μαθημένο στις φουρτούνες. Για το δεύτερο, ωστόσο, λήφθηκε η απόφαση να επιτραπεί στα μέλη που θα βρίσκονται εκτός της επαρχίας τους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα εκεί που θα εκδράμουν, ώστε να διευκολύνουν την πρόσβασή τους στα εκλογικά κέντρα.

Στη Λευκωσία η ψηφοφορία θα πραγματοποιείται στην Κρατική Έκθεση (hall B) και στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Ακακίου. Στη Λεμεσό εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν στο Α’ Δημοτικό Ύψωνα, στο Α’ Δημοτικό Γερμασόγειας (Χριστάκειο) και στο Λανίτειο Γυμνάσιο. Στη Λάρνακα κάλπες θα υπάρχουν στο οίκημα του ΔΗΚΟ Αθηαίνου και στο Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο και στην Πάφο στο οίκημα του ΔΗΚΟ Πόλης Χρυσοχούς και στο δέκατο Δημοτικό (Δασούδι). Σε ό,τι αφορά την Αμμόχωστο, η ψηφοφορία θα γίνεται στο Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου.

Παρά τις δυσκολίες αυτές, τα τηλέφωνα των ΔΗΚΟϊκών έχουν πάρει φωτιά, τόσο από στελέχη που διεκδικούν τις ανώτατες θέσεις, όσο και από άτομα που διεκδικούν μια θέση στα συλλογικά όργανα του κόμματος, ενώ γίνονται και μικρές συγκεντρώσεις κάθε βράδυ από διάφορους υποψηφίους, στις οποίες ξεδιπλώνουν το όραμά τους για το κόμμα ανάμεσα σε πίττες σουβλάκια. Χωρίς, ωστόσο, τα στρατόπεδα και τα πάθη που χαρακτήριζαν το ΔΗΚΟ σε προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες, η δραστηριότητα που παρατηρείται είναι κυρίως οργανωτικού παρά πολιτικού χαρακτήρα, όπως αναφέρουν πηγές από το κόμμα.

Σε ό,τι αφορά την ανώτατη ηγεσία, παραμένουν στις θέσεις τους άνευ ανθυποψηφίου ο πρόεδρος, Νικόλας Παπαδόπουλος, η αναπληρώτρια πρόεδρος, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, και ο οργανωτικός γραμματέας, Φύτος Κωνσταντίνου. Για τις θέσεις αντιπροέδρου υπάρχουν τέσσερις υποψήφιοι, οι Μιχάλης Δαμιανός, Νεόφυτος Χαραλαμπίδης, Χρύσανθος Σαββίδης και Αντρέας Μιχαηλίδης, τρεις εκ των οποίων θα εκλεγούν. Σε ό,τι αφορά το αξίωμα του γενικού γραμματέα, υποψήφιοι είναι οι Γιώργος Σολωμού, Ολύμπιος Χριστοφής και ο Αντώνης Σιβιτανίδης, με την μάχη να φαίνεται να δίνεται μεταξύ των πρώτων δύο.

Υπενθυμίζεται ότι, πέραν των τριών αντιπροέδρων και του γενικού γραμματέα, στις εκλογές της Κυριακής θα εκλεγούν επίσης 15 μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, 120 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, 165 μέλη Επαρχιακών Επιτροπών και τρεις πρόεδροι Επαρχιακών Επιτροπών.

Πηγές από το κόμμα αναφέρουν, μάλιστα, ότι εκεί που «μυρίζει» πραγματικά εκλογές είναι στην επαρχία Πάφου, ένα κλασικό «προπύργιο» του ΔΗΚΟ, όπου υπάρχει έντονη κινητικότητα μεταξύ των στελεχών και μελών και αυτό δημιουργεί υψηλότερο ενδιαφέρον. Ως αποτέλεσμα, αναμένεται αναλογικά μεγαλύτερη προσέλευση από ό,τι στις υπόλοιπες επαρχίες. Αντιμέτωποι για την προεδρία της Επαρχιακής είναι οι Γιώργος Γεωργιάδης και Εύρος Λοϊζίδης, ενώ εκλογές θα γίνουν και για τα μέλη, με αποτέλεσμα να υπάρχει πιο έντονος ανταγωνισμός. Οι άλλες δύο επαρχίες στις οποίες θα γίνουν εκλογές σε επίπεδο προέδρων Επαρχιακών Επιτροπών είναι η Λάρνακα με υποψήφιους τους Κωνσταντίνο Λύτρα και Κωνσταντίνο Σκεπαρνίδη και η Αμμόχωστος με υποψήφιους τον Λουκά Χρ. Λουκά και τον Κωνσταντίνο Χρυσοδόντα Πιττάκη. Στις υπόλοιπες επαρχίες οι πρόεδροι εξελέγησαν χωρίς ανθυποψήφιο.

Δειτε Επισης

Δέκα χρόνια χωρίς τον Τάσο Μητσόπουλο-«Μία χαρισματική προσωπικότητα»
Λύπη για τον θάνατο της Τζούντιθ Γκάρμπερ εκφράζει η Πρεσβεία ΗΠΑ στη Λευκωσία
Αμετάκλητος ο Τατάρ-Αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για Κυπριακό χωρίς αναγνώριση της «κυριαρχίας»
Συμμετοχή Ρίτας Σούπερμαν σε συνάντηση ΟΗΕ για καταπολέμηση τρομοκρατίας
«Όχι» Τατάρ σε πρόταση Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη
Θλίψη στο ΑΚΕΛ-Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 52 ετών ο Μιχάλης Κούβαρος
Πρωτοβουλία Τατάρ για συμμετοχή Τ/κ στους Ισλαμικούς Αγώνες Αλληλεγγύης
Δέσμευση Κεραυνού και Χατζηδάκη για συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα
Έφυγε από τη ζωή η πρώην Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούντιθ Γκάρμπερ
Συναντήθηκε με τη Φίσερ ο ΠτΔ-«Βοήθεια στη Γάζα μέσω οποιασδήποτε διαθέσιμης διόδου»