Ψάχνει λύσεις για τις ελλείψεις στους οδηγούς λεωφορείων η Βουλή-Η πρόταση στο τραπέζι

Λύσεις για το σημαντικό πρόβλημα που παρατηρείται, για την ομαλή λειτουργία των δημόσιων συγκοινωνιών, με τις ελλείψεις στους οδηγούς ψάχνει η Επιτροπή Μεταφορών, η οποία θέτει επί τάπητος την πρόταση νόμου του πρόεδρου της, Μαρίνου Μουσιούττα, ώστε να είναι πιο εύκολη η πρόσληψη Ευρωπαίων πολιτών, που πληρούν τα κριτήρια για να προσληφθούν ως επαγγελματίες οδηγοί λεωφορείων.

Η έλλειψη στο εργατικό δυναμικό στις εταιρείες των δημόσιων συγκοινωνιών έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην Κυβέρνηση και τη Βουλή, που ψάχνει λύσεις και τρόπους για να προσελκύσει περισσότερους οδηγούς. Προς αυτό το σκοπό έχει καταθέσει την πρόταση νόμου ο βουλευτής της ΔΗΠΑ και πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών, που στοχεύει κατά κύριο λόγο στους πολίτες που φτάνουν στην Κύπρο από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Φαίνεται ότι υπάρχει έλλειψη οδηγών λεωφορείων και ειδικά τώρα που είναι τουριστική περίοδος, η έλλειψη είναι ακόμη περισσότερη. Η πρόταση νόμου αφορά περισσότερο στους Ευρωπαίους πολίτες, που έρχονται στην Κύπρο και πληρούν τα κριτήρια για να δουλέψουν ως οδηγοί λεωφορείων, όμως υπάρχει ένα κόλλημα. Όταν έρθει στην Κύπρο για να δουλέψει ως επαγγελματίας οδηγός, χρειάζεται λευκό ποινικό μητρώο από την Αστυνομία. Για να εκδοθεί πιστοποιητικό λευκού ποινικού μητρώου από την Αστυνομία, θα πρέπει ο συγκεκριμένος πολίτης να είναι στην Κύπρο για έξι μήνες. Μετά δικαιούται να εργοδοτηθεί ως επαγγελματίας οδηγός», εξήγησε στον REPORTER ο κ. Μουσιούττας.

Επί της ουσίας, αυτό που επιδιώκει να αλλάξει η Επιτροπή Μεταφορών είναι να τροποποιηθεί η συγκεκριμένη πρόνοια και να μπορεί ο ενδιαφερόμενος οδηγός, αφού παρουσιάσει την άδεια οδήγησης λεωφορείου και όλα τα απαραίτητα έγγραφα, να έχει μαζί του και το πιστοποιητικό για το ποινικό του μητρώο, από τις Αρχές της χώρας καταγωγής του.

«Για να αυξήσουμε την προσφορά από τους Ευρωπαίους πολίτες που έρχονται στην Κύπρο για να εργαστούν, μέσα από την πρόταση νόμου θέλουμε να φέρνουν μαζί τους το λευκό ποινικό μητρώο από τη χώρα τους, τουλάχιστον τριών μηνών πριν έρθει, να έρθει και νοουμένου ότι άδεια οδηγού και τα άλλα κριτήρια, να μπορεί να εργοδοτηθεί άμεσα και στους εννέα μήνες της παραμονής του στην Κύπρο, να μπορεί να εκδώσει πιστοποιητικό λευκού ποινικού μητρώου από την Κύπρο».

Εκτός από την τροποποίηση για το πιστοποιητικό του λευκού ποινικού μητρώου, η πρόταση νόμου περιλαμβάνει και μία δεύτερη αλλαγή, που άπτεται των προσόντων των ενδιαφερόμενων και την γνώση τους για την ελληνική γλώσσα. «Στην πρόταση προστέθηκε πως ένα από τα προσόντα που πρέπει να έχει κάποιος είναι η πολύ καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας, όπως διαλαμβάνεται μέσα στα κριτήρια του Υπουργείου Παιδείας, δηλαδή απόφοιτος Λυκείου, είναι ελληνόφωνο ή έχει GCE».

Τελευταία ευκαιρία για να ψηφιστεί η πρόταση

Στο μεταξύ, η σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Μεταφορών είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόταση νόμου, καθώς πρέπει να ψηφιστεί πριν τη λήξη των εργασιών της Βουλής για το καλοκαίρι, δεδομένου ότι υπάρχουν πτυχές που αφορούν στο πιλοτικό πρόγραμμα door to door του Υπουργείου Μεταφορών και τη μεταφορά των μαθητών από το σπίτι στο σχολείο και από το σχολείο στο σπίτι, καθώς χρειάζονται επιπλέον οδηγοί για να γίνει η επέκταση του προγράμματος και σε άλλα σχολεία, όπως είναι το πλάνο της Κυβέρνησης.

«Είναι η τελευταία συζήτηση που θα γίνει για το θέμα, επειδή αν έχει αντίδραση, για τα μαθητικά λεωφορεία δεν θα επωφεληθούν, αφού το Σεπτέμβριο θα ανοίξουν τα σχολεία. Πιστεύω ότι θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα. Ήδη ακούστηκαν οι απόψεις, στην πρώτη συζήτηση. Μόνο ένα άρθρο αλλάζει στην πρόταση και είτε εγκρίνεται είτε όχι. Κάναμε τις διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς και ξέρουμε ότι οι εταιρείες το θέλουν, οι συντεχνίες είναι θετικές. Είναι πραγματικότητα ότι δεν έχουμε οδηγούς και παρακαλούμε να έρθουν οδηγοί».

Σε περίπτωση που η κατάληξη της συζήτησης στην Επιτροπή είναι θετική, η πρόταση αναμένεται να οδηγηθεί στην τελευταία Ολομέλεια του σώματος, που είναι την ερχόμενη Πέμπτη.

Δειτε Επισης

Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Ασήκωτες οι ευθύνες και της ΕΦ για τον Θανάση-Η ασυδοσία, τα ψεύδη και η προσπάθεια συγκάλυψης
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Δημοσιοποιείται το αποτέλεσμα των ανώνυμων καταγγελιών στην Αρχή-Η ενημέρωση για τις πρώτες δύο αποφάσεις
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ
BINTEO: Ξέγνοιαστες στιγμές για μια αρκούδα-Έκανε κούνια σε αυλή σπιτιού
Ποινικοποιείται η ψευδής κατάθεση στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά Αστυνομίας
«Τη σκότωσα και δεν το μετανιώνω»-Κυνικός και αδίστακτος ο γυναικοκτόνος του Μενιδίου
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου