Αυξάνονται τα περιστατικά με τα... μπλόκα μπροστά από κινητές κάμερες-Πώς απαντά η Αστυνομία

Μπορεί πριν κάποιους μήνες να βρεθήκαμε ενώπιον πολύ σοβαρών περιστατικών σε βάρος χειριστών κινητών καμερών, όταν άγνωστοι άνοιξαν σε τρεις περιπτώσεις πυρ, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό συνανθρώπων μας και μάλιστα σοβαρά. Ευτυχώς, εδώ και κάποιους μήνες τέτοιας φύσεως περιστατικά έχουν σταματήσει, ωστόσο αναπτύχθηκε μια νέα μόδα, που αφορά την στάθμευση πίσω από τις κινητές κάμερες σε δρόμους και αυτοκινητοδρόμους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΧΑΡΤΗΣ: Η ακτινογραφία όλων των σημείων με τις κάμερες-Ποιες βρίσκονται σε λειτουργία

Ουσιαστικά, πολίτες επιχειρούν συνεχώς να παρεμποδίσουν τους ελέγχους που γίνονται από τα οχήματα που μισθώνονται στο οδικό δίκτυο από την ανάδοχο εταιρεία με κάποιους μάλιστα να προβαίνουν και σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για τις ενέργειές τους.

Τέτοια περιστατικά επικροτούνται από μερίδα του κόσμου, γεγονός που ωθεί ακόμα περισσότερους να πράξουν το ίδιο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια τάση, που προβληματίζει τις Αρχές, οι οποίες επιχειρούν να σταματήσουν τέτοια περιστατικά.

Στα 65 ευρώ το πρόστιμο-Μηδέν εξώδικα

Οι οδηγίες της Αστυνομίας προς τους χειριστές των καμερών είναι ξεκάθαρες και επιτάσσουν όπως σταθμεύουν τα οχήματα μακριά από αυτοκίνητα που είναι ήδη σταθμευμένα στο οδικό δίκτυο και βέβαια σε νόμιμα σημεία.

Σύμφωνα με τον Υπαστυνόμο του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου Τάσο Ασσιήκη, εάν η κάμερα σταθμεύσει νόμιμα και μεταγενέστερα σταθμεύσει άλλος οδηγός που παρεμποδίζει τον έλεγχο της κάμερας στο δρόμο, πρέπει ο χειριστής να ζητήσει αρχικά από τον πολίτη να το μετακινήσει, με ευγενικό τρόπο.

«Εάν ο πολίτης δεν συμμορφωθεί, ο χειριστής πρέπει να καλέσει την Αστυνομία. Εμείς στη συνέχεια ειδοποιούμε το πλησιέστερο περιπολικό μας, ώστε να μεταβεί στο σημείο και να του ζητήσει να το μετακινήσει. Σε περίπτωση που ο πολίτης παραλείψει να το πράξει, μπορεί να του εκδοθεί εξώδικο πρόστιμο ύψους 65 ευρώ, για την παράλειψη συμμόρφωσης σε σήμα αστυνομικού εν στολή».

Όπως εξήγησε πάντως ο κ. Ασσιήκης, ήδη λαμβάνονται μέτρα για να ρυθμιστεί και μέσω νόμου το αδίκημα, αφού υπάρχει πρόνοια σε νομοσχέδιο που προωθείται, η οποία αναφέρει ότι θα αποτελεί αδίκημα όταν κάποιος παρεμποδίζει τη λειτουργία των κινητών συσκευών φωτοεπισήμανσης. «Σημειώστε ότι δεν εμποδίζουν όλα τα οχήματα τη λειτουργία των καμερών, όμως όταν επισημάνουμε σε κάποιο ότι παρεμποδίζει τη λειτουργία τους και δείχνει ότι αυτός είναι ο σκοπός του, θα αποτελεί αδίκημα».

Υπέδειξε εξάλλου πως «το πιο πρόσφατο περιστατικό που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν ότι χειριστής κινητής συσκευής μας ενημέρωσε ότι κάποιος είναι στο χώρο που ήταν σταθμευμένη η κινητή κάμερα και δεν αποχωρούσε. Πήγε μέλος της Αστυνομίας στο μέρος, του ζήτησε ευγενικά να το μετακινήσει και το έπραξε.

Δεν είχαμε ακόμη περίπτωση που να πήγε οποιοδήποτε μέλος της Αστυνομίας και να τους είπε ότι πρέπει να αναχωρήσουν και να μην το έπραξαν. Μέχρι στιγμής από τις πληροφορίες που έχουμε από τα μέλη μας, δεν εκδόθηκε ούτε και ένα εξώδικο πρόστιμο για τέτοιο αδίκημα, άρα φαίνεται ότι υπάρχει συμμόρφωση».

Πώς απαντά σε καταγγελίες για κρυμμένες κάμερες

Πέραν των τρόπων που προσπαθούν να βρουν για να σταματήσουν όσους επιχειρούν να αφήσουν στο «σκοτάδι» τις κάμερες, ο υπαστυνόμος του Τμήματος Τροχαίας κλήθηκε να απαντήσει και για καταγγελία που έφθασε ενώπιον του REPORTER για κρυμμένες κινητές κάμερες.

Σύμφωνα με την καταγγελία, πολίτης ενώ διακινείτο την περασμένη εβδομάδα στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας, είδε μια κινητή κάμερα να είναι σταθμευμένη σε χώρο που το έρεισμα είναι μεγαλύτερο, με αποτέλεσμα να μην διακρίνεται από απόσταση, ενώ δεν υπήρχε ούτε κάποια σήμανση σε σημείο κοντά στο όχημα.

Ο κ. Ασσιήκης εξήγησε πως με βάσει το νόμο, το κρίσιμο ερώτημα είναι κατά πόσον βλέπουν οι οδηγοί το όχημα. «Εάν το βλέπουν δεν υπάρχει κάτι παράνομο. Επιβάλλεται να υπάρχει σήμανση στο οδόστρωμα, εάν δεν υπάρχει άλλη τοποθετημένη μόνιμα στο οδόστρωμα, διότι έχουμε πάρα πολλές που είναι μόνιμες. Σημειώνω ότι δεν έχει υποχρέωση ο χειριστής να τοποθετήσει εάν στον ίδιο δρόμο υπάρχει μόνιμη σε απόσταση μέχρι πέντε χιλιομέτρων από τον χώρο στάθμευσης του οχήματος της κινητής κάμερας».

Τόνισε εξάλλου ότι «είχαμε κι εμείς περίπτωση μέλους της Αστυνομίας, ο οποίος μας είπε ότι δεν είχε προειδοποιητική πινακίδα εκεί που ήταν σταθμευμένη. Εμάς το μήνυμά μας είναι να ενημερώνει το κοινό για να μπορούμε κι εμείς να επικοινωνούμε με τον χειριστή. Να ενημερώσω όμως ότι το κοινό μπορεί να μην βλέπει τη σήμανση, όμως γνωρίζει ότι σίγουρα δεν υπάρχει άλλη προειδοποιητική πινακίδα σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων; Πρέπει να το προσμετρούμε κι αυτό το γεγονός».

Δειτε Επισης

Χάθηκαν τα ίχνη 30χρονου στη Λάρνακα-Ζητά τη βοήθεια των πολιτών η Αστυνομία
Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Θανάση-«Η δικαιοσύνη δεν παζαρεύεται»
Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»
Έριξαν τις τιμές τους τα «Ζ» λόγω μειωμένης ζήτησης, προσφέρονται από 25 ευρώ ημερησίως
Η απόσταση της πολιτικής από τους νέους, ο παράλληλος κόσμος και η αναμενόμενη αντίδραση
Αναμένουν διευκρινίσεις οι διανομείς για την πρόταση από Υπ. Εργασίας-Μισθός, εξοπλισμός και ασφάλεια
Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες