Στην ακίδα της Ελέγχου το Τμήμα Περιβάλλοντος για το εργοστάσιο πυρόλυσης

Την ώρα που επιτροπή Ενέργειας της Βουλής, μόλις την περασμένη Τρίτη, συζήτηση για ακόμα μια φορά τους κανονισμούς για την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ή διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, που περιλαμβάνει και τη δημιουργία εργοστασίου πυρόλυσης ελαστικών στη βιομηχανική περιοχή του δήμου Ύψωνα, το θέμα τίθεται σήμερα ενώπιον της επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, έτσι ώστε να εξεταστούν οι διαδικασίες που προηγήθηκαν στην αλλαγή της γνωμάτευσης από το Τμήμα Περιβάλλοντος από αρνητική σε θετική.

Το όλο θέμα απασχόλησε το προηγούμενο διάστημα την Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής, η οποία ανέβαλε τη συζήτηση, μετά από σχετική επιστολή του δημάρχου Ύψωνα, Παντελή Γεωργίου, ο οποίος έκανε λόγο ακόμα δια παρεμβάσεις πολιτικού προσώπου που ευνοούσε την εγκατάσταση ενός τέτοιου εργοστασίου στην περιοχή.

Στη σημερινή συνεδρία της επιτροπής Ελέγχου κλήθηκε ο Γενικός Ελεγκτής και εκπρόσωποι των Υπουργείων Εσωτερικών και Ενέργειας, καθώς επίσης και ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, αλλά και εκπρόσωποι του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, έτσι ώστε να διαπιστωθεί, κάτω από ποιες συνθήκες, δόθηκε η θετική γνωμάτευση για κατασκευή εργοστασίου πυρόλυσης στη συγκεκριμένη βιομηχανική περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση το Νόμο, η εγκατάσταση μονάδων που ασχολούνται με την παραγωγή ή διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, εγκαθίστανται σε βιομηχανικές περιοχές κατηγορίας «Α», ωστόσο οι κανονισμοί που κατατέθηκαν στη Βουλή, άφηναν παραθυράκι για εγκατάσταση και σε βιομηχανικές κατηγορίας Α-Β, όπως είναι δηλαδή αυτή του Ύψωνα.

To θέμα απασχόλησε την περασμένη Τρίτη την επιτροπή Ενέργειας και φαίνεται πως με βάση τις τοποθετήσεις των κομμάτων, η πλάστιγγα να γέρνει υπέρ της τροπολογίας που κατατέθηκε από το ΑΚΕΛ και τους Οικολόγους, που επιτρέπει την εγκατάσταση μονάδων ενέργειας μόνο σε βιομηχανικές περιοχές κατηγορίας Α, δηλαδή μόνο στην περιοχή Βασιλικού. Με αυτό τον τρόπο αφήνεται εκτός η βιομηχανική Ύψωνα, παρά το γεγονός ότι η πιο πρόσφατη γνωμάτευση του Τμήματος Περιβάλλοντος, επιτρέπεται τη δημιουργία του εργοστασίου πυρόλυσης.

Πάντως μετά τις φωνές του δημάρχου Ύψωνα, το Τμήμα Περιβάλλοντος έδωσε τις δικές του απαντήσεις, για τους λόγους που άναψε πράσινο φως στην δημιουργία της Μονάδας, υποστηρίζοντας πως, ακολούθησε όλες τις νομικά απαραίτητες διαδικασίες και τις τεχνικά αναγκαίες ασφαλιστικές δικλίδες, οι οποίες πέρασαν μέσα από την επιστημονική και τεχνική βάσανο, με την εμπλοκή όλων των αρμόδιων κρατικών τμημάτων, αλλά και ακαδημαϊκών.

Όπως αναφέρει το Τμήμα Περιβάλλοντος «η όλη διαδικασία περιβαλλοντικής γνωμάτευσης κράτησε εννέα χρόνια, καθότι ξεκίνησε από το 2013 όταν υποβλήθηκε για πρώτη φορά στο Τμήμα Περιβάλλοντος η Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) μέχρι το 2021 όπου εκδόθηκε η γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής».

«Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα», ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα, «είχαν εκπονηθεί όλες οι απαραίτητες εκτιμήσεις, αξιολογήσεις, μοντέλα εκπομπών με βάση το προτεινόμενο καύσιμο και εκτιμήθηκαν τα συστήματα των εξοπλισμών διασφάλισης των αέριων εκπομπών».

Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι «πραγματοποιήθηκε η διαδικασία αποχαρακτηρισμού του υγρού καυσίμου που απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις, η οποία διάρκεσε όσο χρειαζόταν και, όταν διασφαλίστηκε ότι οι επιπτώσεις αντιμετωπίζονται με επάρκεια, εκδόθηκε Διάταγμα από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, το οποίο δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι «στη συνέχεια, εκδόθηκε η γνωμάτευση τον Μάρτιο του 2023 από την Περιβαλλοντική Αρχή».

Σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος «στην περίπτωση που το έργο αδειοδοτηθεί πριν ολοκληρωθεί και λειτουργήσει, θα υποβληθεί εκ μέρους του φορέα εκμετάλλευσης αίτηση για Άδεια Βιομηχανικών Εκπομπών (ΑΒΕ) βάσει σχετικής ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, στη διαδικασία αξιολόγησης της οποίας θα γίνει ευρεία δημόσια διαβούλευση/παρουσίαση των τελικών σχεδιαστικών παραμέτρων και περιβαλλοντικών εξοπλισμών του».

Δειτε Επισης

Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Συνδικαλιστική ελευθερία στον στρατό ζητά η Ισότητα
Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Επιτροπής Δεοντολογίας Αθλητισμού και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Ελλάδας
Οδηγίες Ευαγγέλου να σταματήσει να αποκόπτεται το ΕΕΕ από γυναίκες στα καταφύγια
Το προσωπικό της Βουλής εκφράζει συλλυπητήρια για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά
Περιοδεία Υπ. Μεταφορών στην Πάφο για αξιολόγηση αναπτυξιακών έργων
Υπερδιπλάσιες οι τιμές οπωροκηπευτικών στη λιανική σε σχέση με τιμές παραγωγών δείχνει το e-κοφίνι
Βανδάλισαν το Δημοτικό Σχολείο Σταυρού-«Απουσία φρούρησης, ζημιές χιλιάδων ευρώ» (pic)
Έργα διεύρυνσης του δρόμου στο κατεχόμενο Πέργαμος ανακοίνωσε ο Ουστέλ
Αυτές είναι οι τιμές πώλησης των γεωργικών προϊόντων-Όσα παρουσιάζει το «e-κοφίνι» (ΠΙΝΑΚΑΣ)