Τριάντα έξι ετών ο νεαρότερος ασθενής με άνοια στην Κύπρο-Αντιμετωπίζουν με προκατάληψη το Αλτσχαίμερ

Τριάντα έξι ετών ήταν ο νεότερος ασθενής που διαγνώστηκε με άνοια στην Κύπρο. Τα δεδομένα για τη νόσο Αλτσχάιμερ αλλάζουν χρόνο με τον χρόνο, σε μια χώρα που ακόμη επικρατούν ταμπού σε σχέση με την ασθένεια, την ώρα που χιλιάδες οικογένειες επιβαρύνονται ψυχολογικά και οικονομικά για να προσφέρουν στους οικείους τους την απαραίτητη φροντίδα.

Σύμφωνα με παγκόσμιες έρευνες, εκτιμάται ότι το 75% των ασθενών με κάποια μορφή άνοιας δεν έχει καταγραφεί, ενώ το 2022 πενήντα πέντε εκατομμύρια άτομα έχουν διαγνωστεί με μια μορφή άνοιας και αναμένεται πως ο αριθμός αυτός το 2050 θα τριπλασιαστεί. Στην Κύπρο δεν υπάρχουν ξεκάθαρα δεδομένα, ούτε στατικά στοιχεία που να καταδεικνύουν τον αριθμό των ασθενών που πάσχουν από κάποια μορφή άνοιας, δυσκολεύοντας έτσι το έργο που παρέχουν ιατρικοί λειτουργοί και εθελοντές.

Ίσως το μεγαλύτερο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς είναι τα στερεότυπα που επικρατούν στην κοινωνία. Το μέγεθος τους προβλήματος καταδεικνύουν και οι ανώνυμες αναφορές που φτάνουν ενώπιον των λειτουργών, για ασθενείς που κρύβονται από το κοινωνικό σύνολο ή που δεν παραδέχθηκαν ότι πάσχουν από άνοια. Πέραν αυτού, τίθενται ζητήματα κρατικής οικονομικής ενίσχυσης προς τους εμπλεκόμενους φορείς, δημιουργία Κέντρου Ετήσιας Φροντίδας, ενίσχυση των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας με επιπλέον προσωπικό και ενίσχυση της παρωχημένης ιατροφαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνουν οι ασθενείς με άνοια.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ασθενείς με Αλτσχάιμερ, αναμένεται να συζητηθούν στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής και πέραν των πιο πάνω, θα τεθεί από τους εκπροσώπους των επαρχιακών επιτροπών Λάρνακας και Αμμοχώστου του Παγκύπριου Συνδέσμου Αλτσχαϊμερ και συναφών ανοιών «Μη-Με-Λησμόνει», πρόταση για έναρξη εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού για όλες τις πτυχές της νόσου. Όπως ανάφερε μιλώντας στον REPORTER η γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου και πρόεδρος της επαρχιακής επιτροπής Αμμοχώστου, Χρύσω Κουμπάρου, στην Κύπρο αυτή τη στιγμή, η επαρχιακή επιτροπή, σύμφωνα με την ίδια , λειτουργεί το Κέντρο Ημερήσιας φροντίδας, στη Λάρνακα, ενώ ένας δεύτερος χώρος που υπήρχε στην επαρχία Αμμοχώστου, έκλεισε μετά την πανδημία, ως εκ τούτου παρατηρείται έλλειψη των κατάλληλων υποδομών όπου οι ασθενείς θα μπορούν να απολαμβάνου συνεχή φροντίδα.

Η επαρχιακή επιτροπή Λάρνακας, σύμφωνα με την ίδια σήμερα εργοδοτεί Κοινωνική Λειτουργό, η οποία αναλαμβάνει το διοικητικό κομμάτι, την αξιολόγηση, το πρόγραμμα Ασκήσεις Νοητικής Ενδυνάμωσης καθώς επίσης και το συμβουλευτικό κομμάτι προς τους συγγενείς των ασθενών. Επίσης, εργοδοτεί γυμνάστρια η οποία ασχολείται με τις σωματικές ασκήσεις των ασθενών και φροντίστρια, η οποία αναλαμβάνει την μετακίνηση των ασθενών από το σπίτι τους προς τον Σύνδεσμο και το αντίθετο. Τέλος, παρέχει κατ’οίκον υπηρεσίες στα σπίτια των ασθενών, υπηρεσία που δεν λειτουργεί όπως παλιά, γιατί οι περισσότεροι ασθενείς έχουν οικιακή βοηθό ή λαμβάνουν υπηρεσίες μέσο ΓΕΣΥ.

Με αυτά τα δεδομένα, ο σύνδεσμος ζητεί την οικονομική στήριξη των Κέντρων από το κράτος, ώστε να συνεχίσουν οι δομές να στηρίζουν τους ασθενείς και να τους παρέχουν την κατάλληλη φροντίδα. «Η αγωγή που λαμβάνουν επιβραδύνει την κατάσταση, δεν την καταστέλλει. Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται και μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις για τη δράση αυτής της ασθενείας», εξήγησε η κα Κουμπάρου.

Οι ασθενείς με άνοια αντιμετωπίζονται με προκατάληψη από την κοινωνία, αλλά και την Πολιτεία με τις οικογένειες των ασθενών να κρύβουν τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Τα μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Αλτσχαϊμερ πιστεύουν πως ο καλύτερος τρόπος για να εξαλειφθούν τα ταμπού είναι ο κόσμος να ενημερωθεί πλήρως για την ασθένεια, τα αίτια που την προκαλούν, τη διάγνωση και τους τρόπους αντιμετώπισης, όπως και το ότι δεν αφορά πλέον μόνο ηλικιωμένους. «Θα πρέπει πλέον η άνοια να αντιμετωπιστεί ως ασθένεια, όπως τον καρκίνο. Υπάρχουν ασθενείς που δεν το λένε γιατί νιώθουν ντροπή. Όμως, τα άτομα που υποφέρουν περισσότερο είναι οι οικογένειες τους και ειδικότερα όταν η οικογένεια δεν έχει την ορθή αντίληψη για το τι συμβαίνει στους οικείους τους, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην αντιμετωπίζεται σωστά. Γίνεται αργά η διάγνωση γιατί δεν έχουμε ως κοινωνία τη γνώση γύρω από την ασθένεια. Μπορεί τα σημάδια αυτά να μην γίνουν αντιληπτά και θα πρέπει να υπάρξει προληπτική εξέταση. Οι ασθενείς ζητούν βοήθεια όταν πλέον είναι αργά».

Με την ελπίδα πως μια μέρα, ο σύνδεσμος θα καταφέρει να πείσει τους αρμόδιους για τις ανάγκες που υπάρχουν, κατέληξε η κα Κουμπάρου, όχι μόνο για την περίθαλψη των ασθενών αλλά και την ανάγκη στήριξης των οικογενειών τους που υποφέρουν βλέποντας τα αγαπημένα τους πρόσωπα να αρρωσταίνουν βαριά και να μην τους αναγνωρίζουν, ενώ κατά τη συνεδρία αναμένεται να ζητήσουν όπως οι προσωπικοί ιατροί να καταγράφουν τον αριθμό ασθενών με άνοια.

Όλα αυτά αναμένεται να συζητηθούν την Πέμπτη ενώπιον της Επιτροπής Υγείας όπου θα παραστούν διάφοροι εμπλεκόμενοι φορείς.

Δειτε Επισης

Κηδεύτηκε η εγκλωβισμένη «Κουλλού» της Αγίας Τριάδας-«Ένα πρόσωπο φωτεινό, γεμάτο αγάπη»
Deal Κυβέρνησης με Hermes για τα αεροδρόμια απογειώνει ως διεθνή ταξιδιωτικό κόμβο την Κύπρο-Η συμφωνία που επιτεύχθηκε
Νέα κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-Πότε θα τεθεί σε ισχύ
Διακόσιες οικογένειες θα στηριχθούν με δωροκουπόνια και τρόφιμα ενόψει εορτών στην Πάφο
Εκδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία
Συνεδριάζει εκτάκτως η Ολομέλεια τη Δευτέρα για αναπομπή νόμου για όριο συναλλαγών σε μετρητά
Άννα Αριστοτέλους: Έμπρακτη η στήριξη Kυβέρνησης σε εγκλωβισμένους
Α. Αριστοτέλους στην Μαρωνίτικη κοινότητα-«Νιώθουμε περήφανοι για τους αγώνες και την προσφορά σας»
Συννεφιασμένος με ανέμους ο καιρός-Η πρόγνωση για την ημέρα των Χριστουγέννων
Στόχος του ΟΑΥ η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών-Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση των καταχρήσεων και η ενδυνάμωση του ΓεΣΥ