Εξέτασε τον συμπληρωματικό Προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου η Βουλή
17:31 - 05 Ιουλίου 2023
Τον περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου Νόμος (Αρ. 1) του 2023, και συγκεκριμένα την έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Πανεπιστημίου Κύπρου συμπληρωματικών πιστώσεων ύψους €19.256.050 και τη χρήση τους για τη διενέργεια δαπανών προς υλοποίηση διάφορων σκοπών, για τους οποίους δεν έχει γίνει οποιαδήποτε πρόνοια ή η πρόνοια που περιλήφθηκε στον προϋπολογισμό για το έτος 2023 είναι ανεπαρκής, εξέτασε κατά τη σημερινή της συνεδρία η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, σε δηλώσεις του είπε ότι στην Επιτροπή Παιδείας σήμερα συζήτησαν τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου, ύψους 19 περίπου εκατομμυρίων ευρώ και πρόσθεσε ότι αναγνωρίζουν το εξαίρετο έργο, το οποίο επιτελεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τη συνεισφορά του γενικά στην κοινωνία της Κύπρου αλλά και στο εξωτερικό.
Ταυτόχρονα, είπε, θεωρούν ότι ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός της κάθε αρχής, του κάθε δημοσίου πανεπιστημίου στην προκειμένη περίπτωση, ο οποίος κατατίθεται αρχικά κοντά τους, πρέπει ή δυνατόν μέχρι το τέλος της χρονιάς να είναι και ο τελικός, εκτός αν συμβεί κάτι το έκτακτο ή διαφοροποιηθούν σημαντικά οι όποιοι στόχοι ή οι ανάγκες.
«Το Πανεπιστήμιο Κύπρου είχε δηλώσει από τον περασμένο Νοέμβριο και το επανέλαβε και το περασμένο Μάρτιο ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι αρκετός λόγω των δημοσιονομικών οροφών που είχαν τεθεί από το Υπουργείο Οικονομικών. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανέφερε δραστικές εξοικονομήσεις και τον στρατηγικό σχεδιασμό για τις εξοικονομήσεις ευρύτερα που προβαίνει και θα προβεί. Και αυτό θα πρέπει να ληφθεί πάρα πολύ σοβαρά υπόψιν», σημείωσε.
Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε ο κ. Κάρουλλας, πρέπει να επανεξεταστεί στη βάση του στρατηγικού σχεδιασμού του Υπουργείου Παιδείας για τα δημόσια πανεπιστήμια η συνεργασία, η κατανομή ρόλων μεταξύ των δημοσίων πανεπιστημίων γιατί όχι και των ιδιωτικών για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων.
«Ως ΔΗΣΥ έχουμε συμφωνήσει για την πραγματοποίηση έκτακτης συνεδρίας της Επιτροπής, το συντομότερο δυνατό, εντός της εβδομάδας για την επανεξέταση του ζητήματος αυτού», συμπλήρωσε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι δεν μπορεί μερικούς μήνες μετά που εγκρίνεται ο ετήσιος προϋπολογισμός του κράτους να έρχεται η Κυβέρνηση με συμπληρωματικό προϋπολογισμό πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
«Ο λόγος που κάνουμε ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό είναι για να έχουμε μια εικόνα όλη τη χρονιά, να υπάρχει ένας προγραμματισμός, ένας σχεδιασμός, να έχουμε πλήρη ενημέρωση για τα δημόσια οικονομικά. Οι συμπληρωτικοί προϋπολογισμοί πρέπει να έρχονται μόνο για έκτακτες ανάγκες και όχι για ανάγκες οι οποίες ξέρουμε ότι υπάρχουν και δεν περιλαμβάνονται στον ετήσιο προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα οι κυβερνώντες να δίδουν μια λανθασμένη εικόνα περί πλεονασμάτων και ξαφνικά να προκύπτουν ανάγκες πολλών- πολλών εκατομμυρίων ευρώ», συμπλήρωσε.
Επί της ουσίας για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου είχε ζητήσει μια συγκεκριμένη χορηγία και πήρε πολύ λιγότερα λεφτά, ενώ τώρα τρέχει να καλύψει ανάγκες με συμπληρωματικό προϋπολογισμό.
Ταυτόχρονα, συνέχισε, το Πανεπιστήμιο Κύπρου τα τελευταία χρόνια λόγω μη επαρκούς στήριξης από το κράτος χρησιμοποιεί τα ίδια έσοδα, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή τα ίδια έσοδα του Πανεπιστημίου να τείνουν προς εξάντληση.
«Άρα χρειάζεται ένας συνολικότερος σχεδιασμός που να λαμβάνει υπόψη τα σύγχρονα δεδομένα και να αναφέρω μόνο ένα παράδειγμα: Δεν μπορεί να υπολογίζεται το κόστος ανά φοιτητή του Πανεπιστημίου Κύπρου στις €3.500, όπως ήταν το 1992. Μόνο τον πληθωρισμό να προσθέσει κάποιος, χωρίς τα επιπρόσθετα έξοδα, το ποσό τουλάχιστον διπλασιάζεται. Άρα, χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός για τις πραγματικές ανάγκες του Πανεπιστημίου Κύπρου, αυτού του κοσμήματος για την κυπριακή κοινωνία, αλλά και ευρύτερα. Παράλληλα, όπως έχουμε υποδείξει στο Υπουργείο Παιδείας χρειάζεται και ένας ευρύτερος σχεδιασμός για τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση, δηλαδή για τα τρία δημόσια πανεπιστήμια, ούτως ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή διαχείριση των δημοσίων πόρων», συμπλήρωσε.
Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε, παράλληλα, ότι «ακούστηκαν και πάλι σήμερα επιθέσεις, ακρότητες και απειλές κατά του Πανεπιστημίου Κύπρου».
«Εάν κάποιοι στο πίσω μέρος του εγκεφάλου τους έχουν άλλα πράγματα- εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων- εμάς και τον κυπριακό λαό δεν μας απασχολεί. Δεν μπορεί, όμως, να αφήνονται σκιές για τη λειτουργία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, για την οποία μάλιστα να υπενθυμίσω συνάδελφοι πριν από μερικά χρόνια κατέθεσαν πρόταση νόμου για κατάργηση της, ούτε να αφήνονται σκιές για ενδεχόμενο κλείσιμο ερευνητικών κέντρων. Αν πρέπει να γίνει ένας καλύτερος έλεγχος, εμείς είμαστε οι πρώτοι που θα το ζητήσουμε, αλλά επαναλαμβάνω προς την κατεύθυνση της στήριξης, της εύρυθμης λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου», πρόσθεσε.
Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι σε αυτά τα πλαίσια, σε αυτή τη φιλοσοφία, «εμείς θα εξετάσουμε και θα τοποθετηθούμε για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου».