Με την Έκθεση στο χέρι βγαίνει ξανά μπροστά ο Ελεγκτής-«Ο ΠτΔ να διαχωρίσει τις εξουσίες του Εισαγγελέα»

Δικαιωμένη αισθάνεται η Ελεγκτική Υπηρεσία από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου, όπου γίνεται εκτενής αναφορά στον θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα και την ανάγκη για διαχωρισμό των εξουσιών του, ενώ την ίδια ώρα εκφράζεται ανησυχία ως προς το κλείσιμο υποθέσεων. Παράλληλα, γίνεται αναφορά και στις καταγγελίες του Γενικού Ελεγκτή, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταγράφει πως υπάρχουν εμπόδια στους ελέγχους που ασκεί, αφού δεν παρέχονται στοιχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: δΙΣτη δημοσιότητα η Έκθεση για το Κράτος Δικαίου-«Σήμα» για το θεσμό του Εισαγγελέα, ανησυχία για κλείσιμο υποθέσεων

Στον απόηχο της έκθεσης που δημοσιεύτηκε, η Ελεγκτική Υπηρεσία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναφέρει πως η έκθεση δικαιώνει πλήρως την Υπηρεσία, ενώ «καθιστά επιτακτική ανάγκη τον διαχωρισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα και την άρση του ανέλεγκτου των εξουσιών του ως δημόσιου κατήγορου».

Παράλληλα, η Ελεγκτική νιώθει δικαιωμένη και για το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει στην έκθεση GRECO, σε σχέση με τον διαχωρισμό των εξουσιών του Εισαγγελέα, κάτι που ο ίδιος είχε αναφέρει πως πρόκειται για μύθο.

Με βάση και τα όσα καταγράφονται στην έκθεση, η Ελεγκτική Υπηρεσία καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προωθήσει την προεκλογική δέσμευσή του για διαχωρισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, ενώ την ίδια ώρα ενημερώνει πως η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα διαβιβαστεί άμεσα στον Διεθνή Οργανισμό INTOSAI, αφού όπως σημειώνει η ανακοίνωση, «επιβεβαιώνει και τα όσα του έχουμε ήδη αναφέρει σχετική με την υπόσκαψη της ανεξαρτησίας μας».

Αυτούσια η ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

  1. Στις 18.5.2023 εκδώσαμε ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων:

(α) Τονίσαμε ότι η ταύτιση στο πρόσωπο του Γενικού Εισαγγελέα των δύο ξεχωριστών ρόλων του νομικού συμβούλου του κράτους και του δημόσιου κατήγορου, όπως και το ανέλεγκτο των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, υποσκάπτουν την ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ως προς το δικαίωμα της για απρόσκοπτη πρόσβαση στην πληροφόρηση. Είχαμε σημειώσει ότι αυτές οι στρεβλώσεις είναι μοναδικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο και έχουν αναγνωριστεί και από την Επιτροπή GRECO. Εκφράσαμε δε την έκπληξη μας ακούγοντας τον Γενικό Εισαγγελέα να αναφέρει ότι τούτο αποτελεί μύθο.

(β) Είχαμε τεκμηριώσει ότι:

  • Η GRECO δεν είδε θετικά την από τότε δρομολογούμενη αυτονόμηση ολόκληρης της Νομικής Υπηρεσίας.
  • Η GRECO θεωρεί ότι, όσο ο τομέας του δημόσιου κατήγορου είναι αναπόσπαστο μέρος της Νομικής Υπηρεσίας, αυτό δημιουργεί κινδύνους επιρροής.

(γ) Εξηγήσαμε ότι διεθνώς, τα Ανώτατα Ελεγκτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ – SAIs, Supreme Audit Institutions) καλούνται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς και εκφράσαμε την αγωνία μας σχετικά με το ανέλεγκτο των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα ως δημόσιου κατήγορου.

  1. Η σημερινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μας δικαιώνει απόλυτα. Αναμένουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προωθήσει την προεκλογική δέσμευσή του για διαχωρισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές που θα διασφαλίζουν παράλληλα άρση του ανέλεγκτου των εξουσιών του δημόσιου κατήγορου.
  2. Η σημερινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα διαβιβαστεί άμεσα στον Διεθνή Οργανισμό INTOSAI αφού επιβεβαιώνει και τα όσα του έχουμε ήδη αναφέρει σχετική με την υπόσκαψη της ανεξαρτησίας μας.

Δειτε Επισης

Τρεις μέρες μετά την απόφαση για Θανάση και σιγή ιχθύος από τους εμπλεκόμενους θεσμούς-Το μπαλάκι στον ΠτΔ
Την Τρίτη η απόφαση του Εφετείου για την κράτηση υπόπτων για «Δημητρούι»-Η γραμμή πλεύσης των δικηγόρων
Μείωση ποινής έξι μηνών σε καταδικασθέντα για αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού
Ολοκληρώθηκε η πολύωρη κατάθεση του Μοναχού Νεκτάριου-Έδωσε απαντήσεις στην Ανακριτική Επιτροπή
Πολύωρη η κατάθεση του μοναχού Νεκτάριου στην Ανακριτική-Παίρνει σκυτάλη ο Πορφύριος
Καταχωρήθηκε υπόθεση στο Κακουργιοδικείου εναντίον Ζαννέττου για ευρωπαϊκά κονδύλια
Απαντά για τα πτητικά μέσα η Παναγιώτου-«Εντός χρονοδιαγραμμάτων οι διαδικασίες»
Επανέρχεται η πρόταση Νόμου για διαχωρισμό εξουσιών, στον απόηχο της απόφασης για Θανάση
Καταγγελία εναντίον ανηλίκου ότι πρόταξε όπλο σε Δομή-Του πέρασε χειροπέδες η Αστυνομία
Κεραυνός προκάλεσε πυρκαγιά στον Καλοπαναγιώτη