Μετά το καλοκαίρι τα νεότερα για τους συμβούλους των μελών της Κυβέρνησης

Δεν προχώρησε ιδιαίτερα η συζήτηση αναφορικά με το κυβερνητικό νομοσχέδιο και την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, τα οποία αποσκοπούν στη ρύθμιση του ζητήματος των συμβούλων-συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας και των μελών της Κυβέρνησης, στον απόηχο του σάλου που είχε προκληθεί. Στη δεύτερη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών για το θέμα δόθηκαν κάποιες διευκρινίσεις από τους καλεσμένους και ζητήθηκαν κάποια επιπλέον στοιχεία, αλλά το θέμα αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά το καλοκαίρι, όταν θα υπάρχει πλήρης εικόνα για έναρξη κατ’ άρθρο συζήτησης.

Διαπιστώθηκε, ωστόσο, εκ νέου ότι υπάρχει πρόθεση και από πλευράς Κυβέρνησης αλλά και από πλευράς κομμάτων, παρά τις όποιες διαφωνίες και διαφορετικές αναγνώσεις, το θέμα να προχωρήσει και να υπάρξει θέσπιση κανονισμών σε ό,τι αφορά τους συνεργάτες. Φαίνεται, επίσης, να υπάρχει η βούληση η ρύθμιση να επεκταθεί και στους συμβούλους στην Προεδρία της Βουλής, έτσι ώστε να υπάρξει εναρμόνιση.

Παρούσα στη συνεδρία ήταν η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου, η οποία αναφέρθηκε σε κάποιες προσθήκες που πρέπει να γίνουν στο κείμενο, ώστε να επιτρέπεται η συλλογή, επεξεργασία και δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων. Επί τούτου διαβίβασε στους βουλευτές και αναλυτικά σημειώματα, τα οποία αφορούν τόσο την πρόταση νόμου όσο και το νομοσχέδιο. Η κ. Λοϊζίδου διευκρίνισε, απαντώντας σε σχετικό σχόλιο, ότι το πλαίσιο για την προστασία προσωπικών δεδομένων δεν αποτελεί εμπόδιο στη δημοσιοποίηση, εφόσον υπάρξει η κατάλληλη ρύθμιση.

Το ζήτημα της δημοσιοποίησης των στοιχείων των συνεργατών άνοιξε, πάντως, μια παρεμφερή συζήτηση, που δεν σχετίζεται άμεσα με αυτούς, η οποία έχει να κάνει με τη δημοσιοποίηση των βιογραφικών των ατόμων που διορίζονται από την Κυβέρνηση, με τους βουλευτές να εκμεταλλεύονται την παρουσία της Υφυπουργού παρα τω Προέδρω, Ειρήνης Πική, και της Γραμματέως του Υπουργικού Συμβουλίου, Πόλης Παπαβασιλείου, για να εκφράσουν τη διαφωνία τους με την τακτική της Κυβέρνησης να μην δημοσιεύει βιογραφικά και να καλούνται τα μέλη της νομοθετικής εξουσίας, εάν θέλουν να τα διαβάσουν, να αποτείνονται στο αρχείο.

Όπως εξήγησε η κ. Παπαβασιλείου, τα πλήρη βιογραφικά, τα οποία μπορεί να είναι από τέσσερις μέχρι και είκοσι σελίδες, κατατίθενται στη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου και ζητείται επιπλέον ένα περιληπτικό βιογραφικό, με βασικές πληροφορίες που αφορούν ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα. Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του ΡΙΚ, που έθιξαν ειδικά οι βουλευτές, καθώς το βιογραφικό του Δρος Κέντα, που είναι ο νέος πρόεδρος, είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου και προσβάσιμο από τους πάντες, όπως και όλων των ακαδημαϊκών, αλλά δεν δόθηκε από την Κυβέρνηση, ανέφερε ότι είχε όντως επισυναφθεί όταν στάλθηκε η επιστολή στη Βουλή. Διευκρίνισε, πάντως, ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να δημοσιοποιούνται τα στοιχεία και δεν υπάρχει σκοπιμότητα.

Το δεύτερο παρεμφερές ζήτημα που άνοιξε, δεδομένης και της παρουσίας του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αφορά το καθεστώς που θα έχουν αυτοί οι σύμβουλοι, σε συνάρτηση με τις πιθανές αποσπάσεις ατόμων προερχόμενων από τη δημόσια υπηρεσία. Όλες οι πλευρές συμφωνούν πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει αυτοί οι πολιτικοί διορισμοί να μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου δημοσίους υπαλλήλους, αλλά υπάρχουν διαφορετικές γνώμες ως προς το ποιο θα πρέπει να είναι το καθεστώς τους για να διασφαλίζεται κάτι τέτοιο.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, που είναι και ο εισηγητής της πρότασης νόμου, ανέφερε πως θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι Υπουργοί δεν θα έχουν από δύο συμβούλους και να αποσπούν και 15 δημοσίους υπαλλήλους στο γραφείο τους. Επί τούτου τοποθετήθηκε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, λέγοντας ότι στην πραγματικότητα είναι ανέφικτο να ρυθμιστεί κάτι τέτοιο, επειδή αν όντως κάποιος Υπουργός θέλει να κάνει κατάχρηση, μπορεί να κάνει απόσπαση σε άλλη υπηρεσία του Υπουργείου του και όχι στο γραφείο του, την οποία η ΕΔΥ θα εγκρίνει. Και από τη στιγμή που δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί αυτό, δεν υπάρχει λόγος να μπει μια ανεφάρμοστη πρόνοια στον νόμο. Ωστόσο, όπως σχολιάστηκε από τους παρευρισκόμενους, δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοιο προηγούμενο.

Επί της ουσίας του ζητήματος, που αφορά το καθεστώς των συμβούλων αυτών, ο Ελεγκτής σημείωσε ότι τα μίνιμουμ κριτήρια είναι απαραίτητα, διαφωνώντας με τη θέση κάποιων βουλευτών, ενώ ανέφερε πως η δική του άποψη είναι πως θα πρέπει να χαρακτηρίζονται ως υπάλληλοι καθορισμένης διάρκειας, καθώς οι παροχείς υπηρεσιών έχουν παραδοτέα κτλ, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στη φύση της εργασίας που καλούνται να αποπερατώσουν οι σύμβουλοι των μελών της Κυβέρνησης.

Οι βουλευτές ζήτησαν την ετοιμασία ενός κειμένου που θα αντιπαραβάλλει το νομοσχέδιο με την πρόταση νόμου, ώστε να είναι ξεκάθαρα τα σημεία που διαφοροποιούνται, όπως επίσης και επιπλέον σχόλια από τη Νομική Υπηρεσία. Ζητήθηκε ακόμη να ετοιμαστεί μια έκθεση με το καθεστώς των συνεργατών σε άλλες χώρες, ώστε να υπάρχει σχετική εικόνα για τις ρυθμίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δειτε Επισης

Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές