Συνεχίζεται η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από την Τζιενίν

Η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από την Τζιενίν υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί περίπου στις 14:00 τοπική ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το κρατικό ραδιόφωνο σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με παλαιστινιακές και ισραηλινές πηγές, η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων μέχρι και τις 10 η ώρα τοπική ώρα εξελίσσεται κανονικά, χωρίς να έχουν σημειωθεί ένοπλα επεισόδια.  

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο σήμερα το πρωί, ο εκπρόσωπος Τύπου του στρατού δήλωσε ότι «η επιχείρηση ήταν επιτυχής, αλλά ο αγώνας κατά των τρομοκρατών δεν έχει τελειώσει», προσθέτοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει 300 στελέχη των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων που δρούσαν στην Τζιενίν.

Η αποχώρηση άρχισε χθες στις 21:20, σύμφωνα με ανακοίνωση που μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός του στρατού, ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη σφοδρή ανταλλαγή πυρών, όταν ένοπλοι Παλαιστίνιοι οχυρώθηκαν στο κτήριο νοσοκομείου σε κεντρικό σημείο του στρατοπέδου προσφύγων της Τζιενίν.

Παράλληλα, άλλη ομάδα Παλαιστινίων άνοιξε πυρ κατά των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων, έχοντας οχυρωθεί σε νεκροταφείο στα περίχωρα της πόλης, με αποτέλεσμα η ισραηλινή πολεμική αεροπορία να βομβαρδίσει τον χώρο του νεκροταφείου. Δεν έχουν διασταυρωθεί πληροφορίες για απώλειες στις τάξεις των Παλαιστινίων από την χθεσινοβραδινή έξαρση των συγκρούσεων, ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από την Τζιενίν.

Ωστόσο, κατά την ανταλλαγή πυρών στον χώρο του νοσοκομείου, τραυματίσθηκε θανάσιμα ένας ισραηλινός στρατιώτης. Υπάρχουν ενδείξεις ότι πιθανότατα η μοναδική αυτή απώλεια του ισραηλινού στρατού κατά την επιχείρηση στην Τζιενίν να οφείλεται σε φίλια πυρά – ζήτημα για το οποίο θα διενεργηθεί σχετική έρευνα, όπως έγινε γνωστό σήμερα το πρωί από στρατιωτικές πηγές.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας και περί τις 1:20 τοπική ώρα εκτοξεύθηκαν 5 ρουκέτες από τη Γάζα με κατεύθυνση ισραηλινές κωμοπόλεις της μεθορίου, οι οποίες αναχαιτίσθηκαν από το αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδερένιος Θόλος», χωρίς να αναφερθούν θύματα ή υλικές ζημιές. Μία ώρα αργότερα η ισραηλινή πολεμική αεροπορία ανταπάντησε βομβαρδίζοντας στην κεντρική ζώνη της Λωρίδας της Γάζας δύο εγκαταστάσεις παραγωγής οπλισμού, όπως ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο εκπρόσωπος τύπου του στρατού.

Ο Iσραηλινός Πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, προέβη χθες βράδυ σε δηλώσεις, μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε στο φυλάκιο Σάλεμ στα περίχωρα της Τζενίν, με τη συμμετοχή του ΥΠΑΜ, Γιοάβ Γκάλαντ, και άλλων αξιωματούχων του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών. Δήλωσε ενόψει της αποχώρησης των στρατευμάτων ότι «η επιχείρηση δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι αποτελεί μία εξέλιξη που δεν θα επαναληφθεί».

«Το Ισραήλ θα συνεχίσει να πράττει ο,τιδήποτε κριθεί αναγκαίο για να εκριζωθεί η τρομοκρατία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η Τζιενίν δεν αφεθεί ξανά να αποτελέσει καταφύγιο των τρομοκρατών» και «οποτεδήποτε και οπουδήποτε η τρομοκρατία ξανασηκώσει κεφάλι, θα την κτυπήσουμε».

Μετά το πέρας της χθεσινοβραδινής σύσκεψης στο φυλάκιο Σάλεμ, ο Υπουργός Άμυνα Γκάλαντ δήλωσε ότι «τα τελευταία δύο χρόνια η Τζιενίν κατέστη φυτώριο τρομοκρατών και αυτό το φαινόμενο τερματίσθηκε με αυτήν την στρατιωτική επιχείρηση». Προβαίνοντας σε απολογισμό της επιχείρησης, ο Γκάλαντ ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός «εντόπισε και κατέστρεψε εγκαταστάσεις παραγωγής πυρομαχικών, κατέσχεσε μεγάλες ποσότητες οπλισμού». Πρόσθεσε, όμως, ότι «θα χρειαστεί λίγος ακόμα χρόνος έως ότου δεν θα είναι σε θέση στο μέλλον να δράσουν ξανά οι ‘Ταξιαρχίες της Τζιενίν’», όπως αυτοαποκαλούνται οι ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες που είχαν συστήσει κοινό επιτελείο συντονισμού επιχειρήσεων με έδρα στο στρατόπεδο προσφύγων της Τζιενίν.

Όπως μετέδιδαν χθες τις απογευματινές ώρες τα τοπικά ισραηλινά ΜΜΕ, επικαλούμενα διαρροές από τις συσκέψεις μεταξύ κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων, ύστερα από την πραγματοποίηση της ένοπλης παλαιστινιακής επίθεσης στο Τελ Αβίβ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά 8 πολίτες, σημειωνόταν διχογνωμία μεταξύ Υπουργών της κυβέρνησης και στρατιωτικών επιτελών κατά πόσον ο τερματισμός της επιχείρησης στην Τζιενίν θα έδινε «λανθασμένα μηνύματα» προς τις παλαιστινιακές οργανώσεις που δρουν εντός και εκτός της Δυτικής Όχθης.

Ωστόσο, όπως μετέδιδαν τα τοπικά ΜΜΕ, η στρατιωτική ηγεσία και το πρωθυπουργικό περιβάλλον συμφωνούσαν ότι η επιχείρηση δεν θα έπρεπε να διαρκέσει περισσότερο από 48 ώρες, όπως είχε δηλωθεί επίσημα κατά την έναρξή της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ
ΝΑΤΟ: Αυξήθηκαν κατά 20% το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι αποστολές μαχητικών για την αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών
Οργή στη Νιγηρία για τον ομαδικό γάμο 100 κοριτσιών και νεαρών γυναικών
Η Λετονία συνέλαβε δύο υπόπτους για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας
ΒΙΝΤΕΟ: «Είστε προδότες... ζήτω η Ουκρανία» φώναζε ο Τσιντούλα σε αντικυβερνητική διαδήλωση στη Σλοβακία
Οι Χούτι απειλούν με νέες επιθέσεις σε όλα τα πλοία που έχουν προορισμό το Ισραήλ
Διχάζει την Ευρώπη η απόφαση 28χρονης Ολλανδής να υποβληθεί σε ευθανασία λόγω ψυχικής ασθένειας
Αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Άμστερνταμ λόγω καπνών στο πιλοτήριο
Καταγγελίες για συνομωσία μαφιόζων, δικαστικών και αστυνομίας κατά της κυβέρνησης Ερντογάν
Ο Μαχμούντ Αμπάς κατηγορεί τη Χαμάς ότι έδωσε προσχήματα στο Ισραήλ για να επιτεθεί στη Γάζα