Κατάδικος με θαλασσαιμία στο περίμενε τους τελευταίους μήνες για βραχιολάκι
06:00 - 05 Ιουλίου 2023
Στο περίμενε για απάντηση στα αιτήματα του, βρίσκεται τους τελευταίους μήνες κατάδικος στις Κεντρικές Φυλακές, ο οποίος πάσχει από θαλασσαιμία, ενώ την ίδια ώρα αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα υγείας, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να υποβάλλεται σε τακτικές μεταγγίσεις αίματος, γεγονός, που όπως αναφέρει ο δικηγόρος του, δυσκολεύει την κράτησή του και επιδεινώνει την κατάσταση της υγείας του.
Μάλιστα, λόγω της θαλασσαιμίας, στον κατάδικο έχει προκληθεί μεγέθυνση της σπλήνας, όπως και οστεοπόροση, ενώ παράλληλα, φαίνεται να διατρέχουν αρκετοί κίνδυνοι, καθώς ο ασθενής συγκατοικεί με ακόμα 100 άτομα στην ίδια κλειστή πτέρυγα που χρησιμοποιούν τους ίδιους χώρους υγιεινής, το ίδιο οξυγόνο και γενικά χωρίς την οποιαδήποτε αποστείρωση του χώρου. Σημειώνεται, πως ο κατάδικος κρατείται στην πτέρυγα που πρόσφατα υποχώρησε μέρος οροφής και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό κρατούμενου.
Ο δικηγόρος του κρατούμενου, Αλέξανδρος Κληρίδης, απέστειλε νέα επιστολή περί τα τέλη Μάϊου στον αναπληρωτή Διευθυντή των Φυλακών, Ιωάννη Καπνουλλά, με την οποία ζητά όπως ο κρατούμενος όπως συνεχίσει να εκτίει την ποινή του με βραχιολάκι, λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.
Όπως αναφέρει ο κ. Κληρίδης, «ο κρατούμενος γνωρίζει προηγούμενο παράδειγμα που εφαρμοστήκαν τα όσα ζητούμε με την αίτηση μας σε περίπτωση με πολύ λιγότερα ιατρικά προβλήματα και η οποία περίπτωση αμέσως διευθετήθηκε να ενταχθεί στο πρόγραμμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης και δεν αντιλαμβάνεται γιατί η καθυστέρηση στην δική του περίπτωση, η οποία είναι εκατό φορές χειρότερη ιατρικά και στην οποία πράγματι προκύπτει κίνδυνος στην ίδια την ζωή του».
Παράλληλα, σημειώνει πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως «το εν λόγω άτομο πριν την καταδίκη του ήταν ήδη ενταγμένος στο πρόγραμμα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης για πέραν των 2 χρονών, χωρίς κανένα πρόβλημα συμμόρφωσης με τους κανόνες και οδηγίες των Κεντρικών Φυλακών».
Σε σχετική επιστολή που απέστειλε ο κ. Κληρίδης, είχε αναφερθεί στην αλλαγή της υγείας του κρατούμενου από την ημέρα της κράτησης του, λέγοντας πως «το εν λόγω άτομο χρειαζόταν μία μπουκάλα αίμα την εβδομάδα, τώρα πλέον χρειάζεται δύο, κάτι που σημαίνει διπλή ταλαιπωρία, διπλή προσπάθεια θεραπείας, διπλό χρόνο ανάρρωσης από την διαδικασία. Επίσης σημαίνει ότι η κάθε επίσκεψη του στο νοσοκομείο υποχρεωτικά θα παίρνουν πέραν των 5-6 ωρών. Αυτό δημιουργεί άλλα προβλήματα, όχι μόνο του ίδιου αλλά και της Διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλάκων».
Παράλληλα σημειώνει πως «συνέχιση της ποινής του με την εφαρμογή του μέτρου του κάτ' οικον περιορισμού θα επιτρέψει στον ίδιο να έχει ιατροφαρμακευτική επίβλεψη από δικούς του γιατρούς ακόμα και στο ίδιο του το σπίτι, θα είναι σε τοποθεσία όπου υπάρχει καθημερινή απολύμανση και το οποίο δεν χρησιμοποιούν 175 άτομα, πάρα μόνο τα άτομα της άμεσης οικογένειας του, θα έχει καθαρό αέρα και οξυγόνο, δεν θα είναι εκτεθειμένος σε ιούς, μικρόβια και κίνδυνους μολύνσεων και θα μπορέσει να έχει την ηρεμία που χρειάζεται για να παραμείνει στη ζωή αυτά τα λίγα χρονιά που του έχουν μείνει, να παραμείνει στη ζωή».
Επιπρόσθετα, στις επιστολές του ο Αλέξανδρος Κληρίδης, σημειώνει πως «εξ αρχής οι ιατρικές απόψεις συνιστούσαν την εναλλακτική μέθοδο κράτησης του εν λόγω ατόμου με την εφαρμογή του κατ' οίκον περιορισμού (Ηλεκτρονική Παρακολούθηση), πλην όμως το Δικαστήριο αποφάσισε τη συγκεκριμένη ποινή φυλάκισης, η οποία βάσει της νομοθεσίας ως έχει σήμερα δεν θα μπορούσε το Δικαστήριο να αποφασίσει άλλο τρόπο πάρα την άμεση φυλάκιση. Σημαντικό να σημειώσουμε ότι ήταν ίσως το μοναδικό άτομο που το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε κάτ' εξαίρεση να επιτρέψει την εφαρμογή της μεθόδου κάτ' οικον περιορισμού κατά την διάρκεια που ο ίδιος τελούσε ως υπόδικος στην υπόθεση που αντιμετώπιζε λόγω της άθλιας ιατρικής κατάστασης του».
Τι καταγράφουν οι ιατρικές εκθέσεις
Ο κατάδικος, σύμφωνα με την ιατρική έκθεση από το Τμήμα Ιατρικών Υπηρεσιών του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, πάσχει από ομόζυγο β-Μεσογειακή Αναιμία (Θαλασσαιμία) και υποβάλλεται σε τακτικές μεταγγίσεις αίματος από πολύ μικρή ηλικία. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, λόγω των συχνών μεταγγίσεων αίματος παρουσιάζει σοβαρού βαθμού αιμοσιδήρωση, ενώ πρόσφατο MRI, έχει δείξει σημαντική εναπόθεση σιδήρου στο ηπατικό παρέγχυμα, ενώ σύμφωνα με την έκθεση, η αιμοσιδήρωση είναι υπεύθυνη για τις σοβαρές επιπλοκές της πάθησης, όπως είναι η καρδιακή ανεπάρκεια, οι καρδιακές αρρυθμίες, η κίρρωση ήπατος, ο σακχαρώδης διαβήτης κλπ, και γι’ αυτό τον λόγο χρειάζεται να υποβάλλεται καθημερινά σε θεραπεία αποσιδήρωσης με τον συνδυασμό φαρμάκων.
Επιπρόσθετα, οι τακτικές μεταγγίσεις αίματος, η αιμοσιδήρωση και ο διαβήτης, φαίνεται να αποτελούν σημαντικές αιτίες ανοσοκαταστολής και ως εκ τούτου οι θαλασσαιμικοί ασθενείς, με αυτά τα προβλήματα, κατατάσσονται στις ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες σε λοιμώξεις από μικρόβια, όπως ο πνευμονιόκοκκος, ο μηνιγγιτιδόκοκκος και ο αιμόφιλος, αλλά ακόμα και σε ιούς όπως είναι ο κορωνοϊός.
Στο τμήμα θαλασσαιμίας πάντως, γίνεται συστηματική παρακολούθηση αυτών των ασθενών με συνεχείς κλινικούς και εργαστηριακούς ελέγχους, που βασίζονται σε διεθνή πρωτόκολλα, με στόχο την εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής για τους ασθενείς, την πρόληψη και θεραπεία των παραγόντων που δυνητικά μπορούν να επηρεάσουν την πρόγνωση της πάθησης.
Όπως σημειώνεται στην ιατρική έκθεση που επισυνάπτεται, το ενδεχόμενο φυλάκισης ενός χρόνιου ασθενή με θαλασσαιμία με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, καθώς και τη ψυχική επιβάρυνση που θα επιφέρει, πολύ πιθανό να αναστείλει τη μέχρι τώρα ικανοποιητική εξέλιξη της υγείας του και τη δυνατότητα για αποτελεσματική θεραπεία, ενώ η πιθανή έκθεσή του σε νέους κινδύνους μπορεί να επηρεάσει την πρόγνωση της πάθησής του.