Μπαίνει στα βαθιά η συμβίωση Κυβέρνησης και κομμάτων-Πού καταγράφονται διαφωνίες

Με έντονο παρασκήνιο, αρκετές διαφωνίες, αλλά και αρκετή υπομονή μέχρι στιγμής, μπορεί να περιγραφεί με απλά λόγια, η συμβίωση των κομμάτων της συμπολίτευσης με την Κυβέρνηση. Ήδη έχουν καταγραφεί σημαντικές διαφωνίες, οι οποίες ωστόσο παραμερίστηκαν, ή καλύτερα κρύφτηκαν κάτω από το χαλί και αναμένεται να επανεμφανιστούν εν ευθέτω χρόνο.

Είτε αυτό είναι το θέμα των εκποιήσεων, είτε οι πρωτοβουλίες του Προέδρου για το Κυπριακό, ή ακόμα και η στάση της Κυβέρνησης έναντι του διανοίγματος νέων οδοφραγμάτων, καθημερινά καταγράφονται διαφορετικές απόψεις, που σίγουρα δεν βοηθούν τη διατήρηση ενός ήπιου και θετικού κλίματος μεταξύ των δύο πλευρών. Το ζήτημα βέβαια είναι πότε και για ποιο θέμα θα υπάρξει πιο σοβαρή διαφωνία, που ενδεχομένως να δημιουργήσει και μεγαλύτερα ρήγματα στη συμπολίτευση.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις τις επόμενες 24 ώρες για το θέμα των εκποιήσεων, αφού το θέμα θα πρέπει να οδηγηθεί προς ψήφιση στη Βουλή στην αυριανή Συνεδρία. Τα κόμματα θα κληθούν να ψηφίσουν για την αλλαγή του νομικού πλαισίου για τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι η πρόταση Νόμου που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΕΛΑΜ, της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας, της ΕΔΕΚ, των Οικολόγων αλλά και τρεις βουλευτές του ΔΗΚΟ. Εάν τα τρία κόμματα της συμπολίτευσης, δεν ικανοποιηθούν από τις αλλαγές που ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών και αν δεν άρουν την υπογραφή τους από την πρόταση, τότε η πρόταση με την οποία διαφωνεί η Κυβέρνηση, που επιτρέπει στους δανειολήπτες να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για πάγωμα της εκποίησης της κατοικίας τους, αν αυτή έχει αξία μέχρι 350 χιλιάδες ευρώ.

Πάντως, αναμένεται πως κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης για σήμερα συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, θα υπάρξουν εκείνες οι αποφάσεις, που θα ικανοποιούν τους βουλευτές του ΔΗΚΟ, της ΔΗΠΑ και της ΕΔΕΚ, έτσι ώστε να αποσύρουν τις υπογραφές τους από την επίμαχη πρόταση Νόμου.

Τα υπόλοιπα θέματα

Πάντως, έχει ενδιαφέρον, ο τρόπος με τον οποίο τοποθετείται, ιδιαίτερα η ΕΔΕΚ, σε μια σειρά από ζητήματα της επικαιρότητας. Στον απόηχο της είδησης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τάσσεται υπέρ της διάνοιξης νέων οδοφραγμάτων, η ΕΔΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία έχει τίτλο «σωστή η προσέγγιση της Κυβέρνησης στο θέμα των οδοφραγμάτων», ωστόσο ουσιαστικά στην ανακοίνωση, προτείνει να εξεταστεί το κλείσιμο, σε πρώτο στάδιο των οδοφραγμάτων Λήδρας και Δερύνειας, αν οι Τούρκοι δεν αποδεχτούν το άνοιγμα διόδων Πυροϊου και Κοκκίνων, τότε να εξεταστεί το κλείσιμο, σε πρώτο στάδιο, των οδοφραγμάτων Λήδρας και Δερύνειας.

Με αμηχανία τοποθετούνται κάποια στελέχη των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Και μπορεί από τη μια να τάσσονται υπέρ της ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ στο Κυπριακό, κάτι άλλωστε που παλαιότερα είχε προτείνει με διαφορετικό τρόπο και ο Νίκολας Παπαδόπουλος, ωστόσο αυτό που έλεγε και προεκλογικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι δηλαδή ζητά επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντάνα και πως αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες, μάλλον δημιουργεί σύγχυση, η οποία αυξάνεται ακόμη περισσότερο από την ουρά που ο ίδιος θέτει, υποδεικνύοντας πως επιζητεί διαπραγμάτευση των τριών εκ των έξι σημείων του.

Άλλωστε, υπάρχουν αρκετές δημόσιες δηλώσεις, τόσο του Μαρίνου Σιζόπουλου αλλά και στελεχών του ΔΗΚΟ, σύμφωνα με τις οποίες, είναι αδύνατη και λανθασμένη η θέση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντάνα, αλλά και πως το πλαίσιο Γκουτέρες δεν υφίσταται πλέον.

Ακόμα και για το θέμα των καυσίμων από τα κατεχόμενα η θέση της ΕΔΕΚ, είναι εντελώς διαφορετική από αυτή της Κυβέρνησης. Από τα χείλη του υπουργού Ενέργειας, έχει ακουστεί και πλέον έχει ξεκαθαρίσει για όλους, πως η εμπορία καυσίμων από τα κατεχόμενα αποτελεί παρανομία. Το γέμισμα του ρεζερβουάρ από τους ίδιους τους πολίτες δεν αποτελεί παρανομία. Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωση της ωστόσο, σημειώνει πως «η προμήθεια καυσίμων από τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε για εμπορία στις ελεύθερες περιοχές, είτε για ιδιωτική χρήση αποτελεί αδίκημα, δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα καύσιμα δεν πληρούν τις προδιαγραφές και την ποιότητα που απαιτεί η ευρωπαϊκή οδηγία για τα καύσιμα».

Και μιας και ο λόγος για τα θέματα ενέργειας, υπήρξε δυσφορία των κομμάτων και για την αναπομπή του Νόμου για τα φωτοβολταϊκά, με τα κόμματα της συμπολίτευσης, να σημειώνουν τη διαφωνία τους με τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Και κοντά σε όλα τα πιο πάνω, θα πρέπει να προστεθεί και οι διαφωνίες για θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, αφού είναι γνωστές οι θέσεις του Μαρίνου Σιζόπουλου, αλλά και κάποιων βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος, που σύμφωνα με τους οργανωμένους ασθενείς και τον ΟΑΥ, επιχειρούν να αλλάξουν τη φιλοσοφία του ΓΕΣΥ από την πίσω πόρτα.

Στην Κύπρο ζούμε και όλοι γνωρίζουμε καλά, πως αν σήμερα στο Προεδρικό βρισκόταν ο Νίκος Αναστασιάδης, ή ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ή οποιοδήποτε άλλο στέλεχος του Συναγερμού, η στάση του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, θα ήταν εντελώς διαφορετική, μπροστά στις αποφάσεις για τη μείωση της φορολογίας στα καύσιμα και τον ηλεκτρισμό. Όπως και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων, όπως τα θέματα διορισμών που σχεδόν μονοπώλησαν το ενδιαφέρον τις πρώτες 100 ημέρες της νέας Κυβέρνησης.

Η στάση των κομμάτων, ουσιαστικά αποδεικνύει πως οι πολιτικές προτεραιότητες τους, δεν παρουσιάζονται και υλοποιούνται στη βάση μιας συγκεκριμένης και σταθερής πολιτικής, αλλά αλλάζουν αναλόγως των καταστάσεων. Αναλόγως, δηλαδή, αν πρέπει τη μια μέρα να ασκήσουν σκληρή αντιπολίτευση στα όρια του λαϊκισμού και την άλλη να παρουσιαστούν ως υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις. Αυτό, βέβαια δεν αφορά μόνο τις ηγεσίες των κομμάτων της συμπολίτευσης, αλλά όλα τα κόμματα και ευρύτερα το κυπριακό πολιτικό σύστημα που έχει να επιδείξει άπειρα παραδείγματα α λα καρτ τοποθέτησης επί σημαντικών ζητημάτων αναλόγως συμφερόντων.

Δειτε Επισης

Έλεγαν έκαναν έρευνες αλλά ήταν νεκρή στην ίδια της την πολυκατοικία-Εκτεθειμένο το ΤΑΕ Λεμεσού, σωρεία ερωτημάτων
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Το Διεθνές Δικαστήριο διώκει τον... νεκρό ηγέτη της Χαμάς-Εγείρεται ξανά το ερώτημα αν ζει
Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου-Συγκρούστηκε με όχημα, εγκατέλειψε τη σκηνή ο δεύτερος οδηγός
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου