Η έλλειψη οδηγών λεωφορείων βάζει εμπόδια στην επέκταση του door to door στα σχολεία

Πρόβλημα στην επέκταση του σχεδίου Door to Door, που αφορά στην μετακίνηση των μαθητών από την πόρτα του σπιτιού τους στην πόρτα του σχολείου και αντίστροφα, φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει η έλλειψη οδηγών λεωφορείων που παρατηρείται στην Κύπρο, την ώρα που το Υπουργείο Μεταφορών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, θέλει να το επεκτείνει σε δύο επαρχίες.

Το πιλοτικό σχέδιο, που έχει τεθεί σε εφαρμογή από την προηγούμενη σχολική χρονιά, φαίνεται να ικανοποίησε την Κυβέρνηση, η οποία θέλει να επεκτείνει τις δράσεις της. Ωστόσο, ένα σημαντικό εμπόδιο στο δρόμο της συγκεκριμένης πρόθεσης είναι το γεγονός ότι το Υπουργείο Μεταφορών αντιμετωπίζει πρόβλημα με την εξεύρεση οδηγών λεωφορείων.

«Αυτό το πρόγραμμα ζητήθηκε και από τους γονείς και από τα σχολεία για να συνεχιστεί. Η πρόθεση του Υπουργείου Μεταφορών είναι να συνεχιστεί, ωστόσο δεν ξέρουμε κατά πόσο θα δημιουργηθούν προβλήματα λόγω της έλλειψης οδηγών. Είμαστε σε επικοινωνία με την ανάδοχο εταιρεία, για να δούμε κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, μαζί και με τη Βουλή», εξήγησε στον REPORTER ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης.

Το συγκεκριμένο σχέδιο είχε εφαρμοστεί με επιτυχία σε δεκατρία σχολεία σε όλη την Κύπρο και ήταν σε συνεργασία του Υπουργείου Μεταφορών με το Υπουργείο Παιδείας. Σημειώνεται πως, βάσει του εν λόγω σχεδίου, πηγαίνει το λεωφορείο μαζί με ένα συνοδό και γνωρίζουν οι γονείς τι ώρα θα περάσει μπροστά από το σπίτι, παραλαμβάνει τον μαθητή, τον παίρνει στο σχολείο και μετά κάνει το ίδιο και τον επιστρέφει στο σπίτι.

Εξάλλου, ο συνοδός παραλαμβάνει το παιδί από εξουσιοδοτημένα άτομα, που είτε είναι οι γονείς, είτε ο παππούς, η γιαγιά ή άλλο άτομο που θα επιλέξουν οι ίδιοι. Αν δεν είναι εκεί το άτομο που παραδίδει το παιδί, τότε ο συνοδός δεν το παραλαμβάνει και το ίδιο γίνεται και στην επιστροφή. Για να το αφήσει, πρέπει να υπάρχει εκεί άτομο να το παραλάβει.

Επέκταση σε Λευκωσία και Λεμεσό

Πάντως, όπως ανακοίνωσε στην παρουσίαση των πεπραγμένων της Κυβέρνησης για τις 100 πρώτες ημέρες διακυβέρνησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρόθεση είναι να επεκταθεί τη νέα σχολική χρονιά και στο Δήμο Στροβόλου, αλλά και σε άλλα σχολεία της Λευκωσίας.

«Προσπαθούμε να το εφαρμόσουμε και σε κάποια σχολεία στον Στρόβολο και μέσω του Υπουργείου Παιδείας απευθυνθήκαμε στους γονείς για δήλωση ενδιαφέροντος και έχουμε κάποιο ενδιαφέρον για συμμετοχή. Είναι κάτι που περιμένουμε ενημέρωση από την ανάδοχο εταιρεία, κατά πόσο μπορεί να το εφαρμόσει. Υπάρχει έλλειψη οδηγών και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, μαζί και με τη Βουλή. Γίνονται προσπάθειες για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε οδηγούς και να τους προσλάβουμε, για να μπορέσουμε να το εφαρμόσουμε αυτό το δεύτερο πιλοτικό και στην περιοχή του Στροβόλου».

Εκτός αυτού, ο κ. Βαφεάδης επεσήμανε πως το Υπουργείο Μεταφορών βρίσκεται ήδη σε επαφές και με την ανάδοχο εταιρεία των δημόσιων λεωφορείων της Λεμεσού, καθώς υπάρχει πρόθεση να επεκταθεί και στην συγκεκριμένη επαρχία το σχέδιο, σε μία προσπάθεια να απαμβλυνθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα.

«Είμαστε σε επικοινωνία και με την ανάδοχο εταιρεία στη Λεμεσό, για να δούμε αν μπορούν να εφαρμόσουν ένα τέτοιο πρόγραμμα και στη Λεμεσό. Ανεξάρτητα με το πότε θα εφαρμοστεί, εμείς είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε, δηλαδή αν μας πουν από την αρχή της έναρξης της σχολικής χρονιάς, θα το κάνουμε, αν μας πουν από Οκτώβρη θα το κάνουμε. Για τη Λεμεσό είμαστε λίγο πίσω, επειδή δεν έγινε ακόμη επαφή με τους γονείς, ενώ στη Λευκωσία είχαμε επαφές με γονείς».

Το Υπουργείο Μεταφορών, καθώς και το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται να ενημερώσουν την Επιτροπή Παιδείας, για τον τρόπο λειτουργίας του σχεδίου την προηγούμενη σχολική χρονιά.

Δειτε Επισης

Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ
Οι λόγοι για έλλειψη επαγγελματιών οδηγών στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Μεταφορών
Στην Επιτροπή Παιδείας το καθεστώς εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου
Έξω από Προεδρικό και Σπίτι Ευρώπης στις 3/10 οι αγελαδοτρόφοι
Στα κατεχόμενα λειτουργούν 22 «πανεπιστήμια» με 80.000 ενεργούς φοιτητές
Ζητούν απαντήσεις από ΠτΔ και ΕΕ για τους κανονισμούς για το χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι
Υπογράφονται οι συμφωνίες Κύπρου και Ελλάδας για τις μεταμοσχεύσεις
ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ: Παράνομη η πρόταση Δημάρχου Λ/σου για Park & Ride, υποστηρίζει
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού-Πτώση της θερμοκρασίας και βροχές