Αποκλείονται από ειδική χορηγία άτομα με απώλεια περιφερειακής όρασης-Προωθείται τροποποίηση νόμου
06:00 - 05 Ιουλίου 2023
Αρκετά μεγάλος είναι ο αριθμός των ατόμων που διαγιγνώσκονται με μη ανατρέψιμη απώλεια περιφερειακής όρασης, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν είναι δικαιούχοι της ειδικής χορηγίας που δίνεται από το κράτος σε τυφλά άτομα, με τον πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου να προωθεί για αυτό τον σκοπό πρόταση τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Σύμφωνα με την πρόταση που θα κατατεθεί - αφού καθοριστεί η ημερομηνία έναρξη της συζήτησης ενώπιον της Επιτροπής - ζητείται η τροποποίηση του άρθρου 2 του βασικού νόμου με την προσθήκη στον ορισμό του όρου «τυφλός», αμέσως μετά τη φράση «είναι μεγαλύτερη από το 6/60», της φράσης «καθώς και πρόσωπα τα οποία αποδεδειγμένα πάσχουν από μόνιμη και μη ανατρέψιμη απώλεια περιφερειακής όρασης».
Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου εάν και εφόσον τροποποιηθεί θα εννοεί την αλλαγή των διαδικασιών που ακολουθούνται για τον καθορισμό των ατόμων με μειωμένη όραση, οι οποίοι στην συνέχεια θα περνούν από ιατροσυμβούλια για να αποκτήσουν τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να λαμβάνουν την ειδική χορηγία από το κράτος, χωρίς να αποκλείονται από τα δικαιώματά τους ως άτομα με αναπηρία.
Είναι αρκετές οι περιπτώσεις ατόμων με tunnel vision, όπως ονομάζεται επιστημονικά, που έρχονται σε επικοινωνία με την Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), που παρά τα προβλήματα όρασης λαμβάνουν μόνο το επίδομα διαχείρισης, όχι όμως την ειδική χορηγία, με αποτέλεσμα η καθημερινότητά τους να είναι δύσκολη, ενώ σε πολλές περιπτώσεις θέτουν σε κίνδυνο, τόσο τους ίδιους, όσο και τους γύρω τους. Όπως για παράδειγμα η περίπτωση που περιέγραψε στον REPORTER, ο πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, Χριστάκης Νικολαΐδης, όταν άτομο με απώλεια περιφερειακής όρασης κτύπησε με το όχημά του σε τείχος στην προσπάθειά του να στρίψει, ως επακόλουθο της μειωμένης όρασης. «Δεν είναι καθόλου εύκολη η καθημερινότητα των ανθρώπων αυτών, αφού το γεγονός ότι δεν βλέπουν στο πλάι προκαλεί αρκετούς περιορισμούς και δυσκολίες στην μετακίνησή τους αφού για να δουν καλά προς διαφορετική κατεύθυνση πέραν της ευθείας, θα πρέπει να στρίψουν το κεφάλι τους, είτε αριστερά, είτε δεξιά».
Σε άλλες χώρες, σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, τα άτομα με μειωμένη και μη ανατρέψιμη περιφερειακή όραση, λαμβάνουν χορηγία ενώ έχουν καθοριστεί συγκεκριμένα κριτήρια και τρόποι μέτρησης της όρασής τους ώστε να διαφαίνεται το μέγεθος του ο προβλήματος. Ο ίδιος θεωρεί πως αυτός είναι και ο λόγος που ο αριθμός των τυφλών ατόμων στις άλλες χώρες είναι πολύ μεγαλύτερος σε σύγκριση με την Κύπρο, αφού και στην χώρα μας υπάρχουν περισσότερα άτομα με μειωμένη όραση, ωστόσο δεν καταγράφονται και ως επακόλουθο δεν είναι δικαιούχοι της χορηγίας. «Αποκλείουν και απορρίπτουν άτομα που μπορεί να είναι πολύ κοντά στην τύφλωση για αυτό και το ποσοστό τυφλών είναι χαμηλό», εξήγησε.
Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ θεωρεί πως στην πρόταση για τροποποίηση της σχετικής πρόνοιας της νομοθεσίας θα πρέπει να προστεθούν εισηγήσεις και να καθοριστεί ο τρόπος μέτρησης της περιφερειακής όρασης των ατόμων. Στόχος είναι, να απολαμβάνουν με την χορηγία και την απαραίτητη φροντίδα με τη χρήση κατάλληλών συστημάτων, συσκευών ή να μπορούν να έχουν συνοδό κατά τη διάρκεια των καθημερινών τους ενασχολήσεων ή ακόμη και οδηγό για τις μετακινήσεις τους. Κάτι που μέχρι σήμερα δεν δικαιούνται.
Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τα άρθρα του Παροχής Ειδικής Χορηγίας σε Τυφλούς Νόμο του 2011, ένα τυφλό άτομο δικαιούται χορηγία ύψους τριών χιλιάδων εξακόσιων εβδομήντα πέντε ευρώ και σαράντα οκτώ σεντ ετησίως, η οποία καταβάλλεται σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις.