Α. Δημητρίου: Στόχος η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων
20:21 - 04 Ιουλίου 2023
Επίγνωση των δυσκολιών που υφίστανται στην προσπάθεια επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού δήλωσε ότι έχει η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου από το Λονδίνο, κατά τη δεύτερη πλήρη ημέρα της επίσημης επίσκεψής της, σημειώνοντας ότι ο στόχος είναι η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.
Απαντώντας σε ερώτημα για το πόσο αισιόδοξη είναι, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης το απόγευμα της Τρίτης στο κτίριο της κυπριακής Υπάτης Αρμοστείας, η κα Δημητρίου ανέφερε: «Είμαι ρεαλίστρια και μπορώ να πω ότι δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Άρα δεν μπορώ να είμαι ούτε αισιόδοξη ούτε απαισιόδοξη. Μπορώ όμως να σας πω ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να επανεκκινήσουν διαπραγματεύσεις και να συνεχίσουμε από εκεί που είχαμε μείνει. Για εμάς αυτός είναι ο στόχος, εκεί επικεντρώνονται όλες οι προσπάθειες και ως Βουλή των Αντιπροσώπων θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας προς αυτή την κατεύθυνση».
Σημείωσε ότι η επίσκεψη αποσκοπεί πρωτίστως στην ενημέρωση των φορέων με τους οποίους έχει επαφές στο Λονδίνο, ειδικότερα για τις «επαίσχυντες και παράνομες» ενέργειες της Τουρκίας τόσο επί του εδάφους όσο και στην ΑΟΖ. «Η Μεγάλη Βρετανία έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο να επιτελέσει και για αυτό πρέπει να είναι απόλυτα ενήμερη για το τι συμβαίνει. Βλέπουμε δημοσιεύματα, βλέπουμε την τουρκική προπαγάνδα. Τις προάλλες είδα π.χ. ένα δημοσίευμα που ανέφερε ότι υιοθετεί το Ην. Βασίλειο τη ρητορική των δύο κρατών. Κάτι τέτοιο μας έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Άρα εμείς οφείλουμε να είμαστε εδώ, να ενισχύουμε τος προσπάθειες», είπε.
Συμπλήρωσε ως προς την προσέγγιση έναντι του Ην. Βασιλείου και άλλων χωρών ότι πρέπει να υπάρχει συντονισμός και συγκροτημένες κινήσεις όλων στην Κύπρο ώστε «όταν και εφόσον εφόσον δημιουργηθεί η περιρρέουσα και το κατάλληλο κλίμα, ειδικά χώρες όπως το ΗΒ να ενεργήσουν ενισχυτικά και υποβοηθητικά προς την κατεύθυνση που θέλουμε. Σίγουρα δεν τους θέλουμε να στέκονται απέναντι και σίγουρα δεν τους θέλουμε να μη γνωρίζουν πού βρισκόμαστε και πώς ακριβώς προχωράμε».
Τόνισε πως στόχος είναι να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης που είναι η ΔΔΟ, όπως ακριβώς περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Σημείωσε πως κατά τη χθεσινή πρώτη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων ο σερ Λίντσεϊ Χόιλ είπε πως είναι πολύ διαφορετικό να ακούς για το Κυπριακό πρόβλημα και πολύ διαφορετικό να μπορείς να επισκέπτεσαι την Κύπρο και να αντιλαμβάνεσαι τι πραγματικά συμβαίνει - όπως έκανε ο ίδιος προ μηνών στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της βρετανικής Βουλής στην Κύπρο.
Η κα Δημητρίου συμπλήρωσε ότι στην επαφή με τον σερ Λίντσεϊ σημείωσε πως απαιτείται για την Κύπρο συμπεριφορά ανάλογη με αυτή έναντι του πολέμου της Ουκρανίας. «Για αυτό και εμείς επιτηδευμένα κάθε φορά παραλληλίζουμε (τις καταστάσεις) και τονίζουμε ότι είναι ακριβώς η ίδια παραβίαση του διεθνούς δικαίου, εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή».
Αναφερόμενη στο σύνολο της επίσκεψής της είπε ότι αποσκοπεί και στην αξιοποίηση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας για ανάπτυξη συνεργασίας και σε αρκετούς άλλους τομείς, όπως η εκπαίδευση, ιδίως μετά από τις επιπλοκές του Brexit, η ενέργεια, το μεταναστευτικό αλλά και ενίσχυση της δημοκρατίας με κοινή αντιμέτωπη προκλήσεων.
Ειδικότερα αναφορικά με την εκπαίδευση στάθηκε σε δύο επιμέρους θέματα. Σε ό,τι αφορά τα αυξημένα δίδακτρα για τους Κύπριους φοιτητές στα βρετανικά πανεπιστήμια και το γεγονός ότι μετά το Brexit αντιμετωπίζονται ως φοιτητές από τρίτη χώρα, είπε πως έθεσε το ζήτημα στον Πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων και στον Πρόεδρο της Παιδείας της Βουλής των Κοινοτήτων. Παρουσίασε μάλιστα γραπτώς μια εισήγηση, βασισμένη στην επιστολή Κύπριας φοιτήτριας στο Κέμπριτζ, που περιστρέφεται γύρω από πιθανή λύση στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας.
Σε ό,τι αφορά δε το θέμα της βίζας των Κυπρίων εκπαιδευτικών στα παροικιακά σχολεία, η κα Δημητρίου είπε ότι έλαβε δεσμεύσεις πως το θέμα θα λυθεί «πολύ σύντομα».
Τέλος, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στάθηκε ιδιαίτερα στις επαφές που είχε και θα έχει με οργανώσεις των αποδήμων, εξαίροντας την προσφορά της «πολύ δραστήριας» παροικίας στη Βρετανία.
Η δεύτερη ημέρα αυτής επίσκεψης της κ. Δημητρίου περιλάμβανε επισκέψεις και συναντήσεις με φιλανθρωπικές οργανώσεις και συλλόγους της παροικίας (Olive Branch Aid, Αλκυονίδες, Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο, Σύνδεσμος Αμμοχώστου Μ. Βρετανίας, Συμβούλιο Βρετανοκυπρίων).
Το βράδυ θα έχει συνάντηση με την ηγεσία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας ΗΒ και θα παρακαθίσει σε δείπνο προς τιμή της που διοργανώνει η Ομοσπονδία.
Η επίσκεψη ολοκληρώνεται την Τετάρτη με περαιτέρω επαφές στο βρετανικό κοινοβούλιο και δεξίωση που παραθέτει ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων με ομιλίες από τον ίδιο και την κα Δημητρίου με θέμα: «Κύπρος-ΗΒ: Προκλήσεις και ευκαιρίες».
Πηγή: ΚΥΠΕ