Δέκα χρόνια μετά, αποζημίωση 345.000 σε Αμερικανό τ/κ καταγωγής για απώλεια χρήσης περιουσίας

Την έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους €345.000 εξέτασε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, καθώς το ποσό αυτό απαιτείται για την καταβολή αποζημίωσης για απώλεια χρήσης, σε Αμερικανό πολίτη τουρκοκυπριακής καταγωγής. Κατά τη συνεδρίαση, τέθηκαν προβληματισμοί που αφορούν τόσο στους χειρισμούς της υπόθεσης, όσο και το αν και πόσες μπορεί να είναι οι περιπτώσεις που μπορεί να έχουν αντίστοιχη εξέλιξη στο μέλλον.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, το ποσό της αποζημίωσης προέκυψε κατόπιν απόφασης δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη σύμφωνη γνώμη και της Νομικής Υπηρεσίας. Εξήγησε ότι η αποζημίωση αφορά σε ακίνητη περιουσία στη Λεμεσό, που μεταβιβάστηκε στον ιδιοκτήτη από τον πατέρα του το 1973. Ο κ. Κέττηρος πρόσθεσε ότι η υπόθεση εκδικάζεται από το 2013 και η απόφαση για την καταβολή του ποσού εκδόθηκε το 2023.

Το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου στην επόμενη συνεδρίαση, καθώς οι Βουλευτές ζήτησαν διευκρινίσεις για τους χειρισμούς που έγιναν στην υπόθεση, ώστε να μπορέσουν να τοποθετηθούν ολοκληρωμένα οι κομματικές ομάδες. Ακολούθως, το θέμα θα οδηγηθεί προς ψήφιση από την Ολομέλεια, ώστε το σώμα να αποφασίσει αν θα εγκρίνει το ποσό.

«Προβληματίζει κατά πόσο υπάρχουν και άλλες τέτοιες περιπτώσεις, κάτι που πρέπει να διερευνήσει η Υπηρεσία, για να γνωρίζουμε πόσες και ποιες είναι αυτές οι περιπτώσεις, γιατί σε αυτά τα τεμάχια έχουν δραστηριοποιηθεί αρκετοί πρόσφυγες», σημείωσε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα πρέπει να προβληματίσει την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών «γιατί από το 2013 κρατούσαν στη νομική υπηρεσία μία εξόφθαλμη υπόθεση, η οποία θα έπρεπε να διευθετηθεί χωρίς να παρέλθουν δέκα χρόνια και να απαιτεί ο πολίτης αυτός αποζημίωση η οποία φτάνει τις €345.000, που αν η συμφωνία γινόταν νωρίτερα, το ποσό θα ήταν πολύ πιο χαμηλό». Είπε, δε, ότι «θα κληθεί ο φορολογούμενος πολίτης να πληρώσει ένα πολύ μεγάλο ποσό, γιατί κάποιοι για δέκα χρόνια κρατούσαν την «καυτή πατάτα» και περίμεναν να τη δώσουν στον επόμενο για να το διαχειριστεί».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, στις δηλώσεις του ανέφερε ότι «αυτές οι συμφωνίες που έγιναν είναι κομμάτι επιλήψιμες και δεν πρόκειται να εγκρίνουμε τέτοιο προϋπολογισμό».

Σημείωσε, ακόμα, ότι «νομικά η απόφαση πάσχει, γιατί δίνει οδηγίες το Δικαστήριο στο κράτος, να τιτλοποιήσει χωριστά το μερίδιο του Αμερικανού πολίτη», διευκρινίζοντας ότι «το πώς γίνεται η έκδοση τίτλου ιδιοκτησίας και κοινόκτητη γη, το προνοεί ο νόμος περί Κτηματολογίου». Ανέφερε, δε, ότι στο τεμάχιο έχει ανεγερθεί σταθμός βενζίνης από εταιρεία, η οποία έχει καταβάλει στο κράτος ενοίκια ύψους €254.000, που είναι λιγότερα από το ποσό που αποφασίστηκε ως αποζημίωση.

Δειτε Επισης

Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»