Σερφάρουν στο εξωτερικό σαν να είναι Κύπρο-Πλήρως ικανοποιημένοι από το roaming οι Κύπριοι

To 86% των Κυπρίων και το 82% των Ευρωπαίων, αξιοποιούν τις δυνατότητες που τους δίνει η τεχνολογία και η Ευρωπαϊκή Ένωση για να χρησιμοποιούν τα δεδομένα της κινητής τηλεφωνίας χωρίς επιπλέον κόστος όταν ταξιδεύουν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (περιαγωγή).

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με τα τέλη περιαγωγής, πάνω από το 81% των κατοίκων της ΕΕ που ταξίδεψαν την τελευταία διετία γνωρίζουν ότι μπορούν να πραγματοποιούν κλήσεις, να αποστέλλουν μηνύματα SMS και να χρησιμοποιούν δεδομένα κινητής τηλεφωνίας χωρίς επιπλέον κόστος όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και την αξιοποιούν στο έπακρο.

Την ίδια ώρα σε ότι αφορά τους Κύπριους, το 80% κάνει κανονικά κλήσεις, όταν βρίσκεται στην Ευρώπη, το 87% στέλνει μηνύματα και το 86% χρησιμοποιεί τα δεδομένα, από το πλάνο τηλεφωνίας που διαθέτει. Στο ερώτημα εάν νιώθουν να επωφελούνται από το roaming χωρίς επιπλέον χρεώσεις στο εξωτερικό, το 56% των Κυπρίων απάντησε απόλυτα, το 24% «ναι σε κάποιο βαθμό», ενώ το 14% απάντησε αρνητικά.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 72% των ερωτηθέντων που ταξίδεψαν στο εξωτερικό, εντός της ΕΕ ή του ΕΟΧ, ταξιδεύουν μόνο μία ή δύο φορές τον χρόνο, ενώ το 28% ταξιδεύουν συχνότερα. Το 71% όσων απάντησαν θεωρούν χρήσιμα τα SMS που λαμβάνουν κατά τη διέλευση των συνόρων, τα οποία τους παρέχουν εξατομικευμένες πληροφορίες σχετικά με την τιμολόγηση και τις επικοινωνίες έκτακτης ανάγκης.

Οι Κύπριοι ερωτηθέντες σε ποσοστό 88% δήλωσαν ότι ταξιδεύουν μια ή δυο φορές τον χρόνο, το 8% μια ή δύο φορές το τρίμηνο και το 5%, μια φορά τον μήνα.

Πάνω από το 80% όσων απάντησαν επιβεβαιώνουν ότι οι ποσοστώσεις περιαγωγής δεδομένων, οι οποίες υπόκεινται σε ορισμένα όρια γνωστά ως «πολιτική εύλογης χρήσης», επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών τους, όταν ταξιδεύουν για αναψυχή, εργασία ή σπουδές. Ωστόσο, για να αποφύγουν πρόσθετες χρεώσεις, αρκετοί χρήστες περιορίζουν την κατανάλωση δεδομένων ή απενεργοποιούν την περιαγωγή δεδομένων στο κινητό τους. Το 49% εξ αυτών το πράττουν περιστασιακά κατά τη διάρκεια της διαμονής τους. Κατά συνέπεια, η πληροφόρηση σχετικά με τα οφέλη της περιαγωγής έχει περιθώρια βελτίωσης.

Το 79% των Κυπρίων ερωτηθέντων, δήλωσαν πως χρησιμοποιούν τα κινητά τους και επικοινωνούν, όπως επικοινωνούν και όταν βρίσκονται στη χώρα διαμονής τους. Μάλιστα το 97% των Κυπρίων ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν κλείνει το κινητό του κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, το 78% ότι δεν κλείνει τα δεδομένα του κινητού και το 75% ότι δεν θέτει όριο στη χρήση δεδομένων, όταν ταξιδεύει. Στο ίδιο ερώτημα, αν δηλαδή θέτουν όριο στη χρήση δεδομένων, το 61% των Ευρωπαίων δήλωσε πως δεν θέτει, ενώ το 38% θέτει είτε για ένα διάστημα, είτε καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

Σε ερώτηση αν κατά τη διάρκεια του τελευταίου τους ταξιδιού, έφτασαν στο όριο χρήσης δεδομένων, το 79% των Κυπρίων δήλωσαν αρνητικά. Επίσης στο ερώτημα εάν επιβαρύνθηκαν επιπλέον από τη χρήση δεδομένων στο εξωτερικών, το 26% των Κυπρίων ερωτηθέντων απάντησαν καταφατικά, την ίδια ώρα που το ποσοστό στην Ευρώπη είναι στο 14%. Στο ερώτημα αν οι ταχύτητες ήταν πιο αργές στο εξωτερικό, το 32% των Κυπρίων, απάντησε «ναι», ενώ το 61% «όχι».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνει ότι θα λάβει υπόψη πορίσματα της μελέτης όταν επανεξετάσει τους κανόνες της «πολιτικής εύλογης χρήσης», οι οποίοι διασφαλίζουν ότι οι φορείς εκμετάλλευσης μπορούν να προσφέρουν διαρκώς υπηρεσίες δεδομένων κινητής τηλεφωνίας στους πελάτες τους όταν ταξιδεύουν, και μάλιστα σε εθνικές τιμές. Υπενθυμίζεται ότι οι κανόνες της ΕΕ για την περιαγωγή εφαρμόζονται από τον Ιούνιο του 2017, ενώ το 2022 παρατάθηκαν κατά 10 έτη.

ScreenHunter 1017 ScreenHunter 1018
ScreenHunter 1017 ScreenHunter 1018

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ορειβάτες στην Κίνα κόλλησαν σε γκρεμό για περισσότερο από μία ώρα λόγω συνωστισμού-Απίστευτη εικόνα
Στο Κάιρο οι διαμεσολαβητές της Χαμάς-«Αν συνεχιστεί η επίθεση του Ισραήλ δεν θα υπάρξει συμφωνία»
Τύπος ισχυρίζεται ότι τρώει κάθε μέρα πίτσα τα τελευταία έξι χρόνια-«Νιώθω υγιής»
Λευκός Οίκος: Ελπίζουμε πως πολύ σύντομα θα επιτευχθεί μια τελική συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα
Η φύση έχει τις λύσεις-Ουρακοτάγκος θεράπευσε τραύμα φτιάχνοντας αλοιφή με ιαματικό φυτό
«Χωρίς πρόοδο στο θέμα των ομήρων η επιχείρηση στη Γάζα θα ενταθεί»-Προειδοποιεί ο ΥΠΑΜ του Ισραήλ
Ο Τζον Σουίνι που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας αναλαμβάνει την πρωθυπουργία
Σε ισχύ οι νέοι κανόνες της ΕΕ για ανεξαρτησία και πολυφωνία των ΜΜΕ
Μέσα στο χλιδάτο παλάτι του Πούτιν με κρυφή κάμερα-Το ανακαίνισε, έχτισε εκκλησία με δικό του θρόνο