Δεινοπαθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοi, δεν τα βγάζουν πέρα-Ζητούν ένταξη στις ευάλωτες ομάδες

Την ίδια ώρα που οι καταναλωτές βράζουν με τα νέα μέτρα που λήφθηκαν και τις αυξήσεις που παρατηρούνται τόσο στα καύσιμα, όσο και στο ρεύμα, υπάρχει και η κατηγορία των συνταξιούχων ανάμεσά μας, οι οποίοι λαμβάνουν χαμηλές συντάξεις και μετρούν τα… κουκιά τους, ώστε να καταφέρουν να βγάλουν τον μήνα, αλλά και να διαβιούν σε όσο πιο αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες γίνεται.

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι, βλέπουν ουσιαστικά με ιδιαίτερη ανησυχία, ότι μετά από την εξαγγελία του Προέδρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, για παραχώρηση αύξησης 5% στις συντάξεις, πρόκειται τελικά για πολύ μικρό ποσό, αφού αυτό το ποσοστό είναι για τη μικρή επιταγή που λαμβάνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ενώ οι ίδιοι ανέμεναν πως η αύξηση θα ήταν στα 710 ευρώ της σύνταξης που λαμβάνουν.

Οι συνταξιούχοι σήμερα, ανέφερε φανερά προβληματισμένος ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων, Κώστας Σκαρπάρης στον REPORTER, «δεινοπαθούν με όλη τη σημασία της λέξης. Περίμεναν από την Κυβέρνηση να αντιδράσει με ένα παρόμοιο τρόπο με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για αύξηση κατά 5% στους χαμηλοσυνταξιούχους. Μετά από την εξαγγελία του Πρόεδρου, ότι θα παραχωρηθεί το 5% στους χαμηλοσυνταξιούχους, ανανεώθηκαν οι ελπίδες. Ωστόσο, την επόμενη μέρα, διαφάνηκε ότι τελικά ήταν για τις μικρές επιταγές».

Στην καλύτερη περίπτωση πάντως, τα άτομα που είναι χαμηλοσυνταξιούχοι και η χαμηλή τους σύνταξη από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων μαζί με τη μικρή επιταγή, φθάνει τα 710 ευρώ, με την αύξηση, φθάνει τα 728 ευρώ. «Δηλαδή, στην καλύτερη περίπτωση έχουν 18 ευρώ αύξηση. Έχει χιλιάδες άτομα σήμερα, που η μικρή τους επιταγή είναι μερικά ευρώ. Μπορεί να είναι δέκα, είκοσι ή τριάντα ευρώ. Για παράδειγμα, ένας χαμηλοσυνταξιούχος, εάν λαμβάνει πενήντα ευρώ μικρή επιταγή, σημαίνει 2,50 ευρώ αύξηση τον μήνα. Δεν είναι αυτά που περίμεναν οι συνταξιούχοι, δεν είναι αυτά που έταξε η Κυβέρνηση και προεκλογικά και μετεκλογικά και γι’ αυτό διαμαρτύρονται εντονότατα. Ήδη εμείς, εκφράσαμε τη διαμαρτυρία μας, εντονότατα και τη δυσαρέσκειά μας, προς την Υφυπουργό Πρόνοιας».

Μετά και τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, που μεταξύ άλλων καταργεί τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, επηρεάζονται έντονα και οι συνταξιούχοι, από το γεγονός ότι πληρώνουν ακριβότερα και αυτοί τη βενζίνη που βάζουν στο αυτοκίνητό τους. «Το πιο χτυπητό όμως, είναι ότι καταργήθηκε η επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα και εξακολουθεί η Κυβέρνηση να μην εντάσσει στην κατηγορία των ευάλωτων ομάδων τους χαμηλοσυνταξιούχους. Όταν οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν θεωρούνται ευάλωτη ομάδα, από τη στιγμή που τα εισοδήματά τους είναι ελεγμένα από το ίδιο το Υφυπουργείο Πρόνοιας και περνούν όλες τις εξετάσεις των κριτηρίων, τότε ποιοι θεωρούνται ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού; Και εδώ θα έχουν μια σημαντική επιβάρυνση οι χαμηλοσυνταξιούχοι».

Μάλιστα, διανύουμε ήδη την καλοκαιρινή περίοδο και άπαντες γνωρίζουμε τις ανάγκες που έχει ο κάθε πολίτης στην Κύπρο, αλλά ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι με τα πρόσθετα προβλήματα υγείας, που είναι υποχρεωμένοι να μείνουν εντός της οικίας τους και να χρησιμοποιήσουν κλιματιστικά, εάν έχουν βεβαίως. Έτσι, όσοι θα χρησιμοποιούν τα κλιματιστικά, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, ασφαλώς και θα είναι περισσότερο.

Από την πλευρά της η ΕΚΥΣΥ, έχει σωρεία προβλημάτων τα οποία έθεσε στην Υφυπουργό Πρόνοιας, όπως και στο Υπουργείο Ενέργειας. «Δυστυχώς, το μόνο επιχείρημα που προτάσσει η Κυβέρνηση είναι ότι σκέφτεται τη δημοσιονομική πειθαρχία. Αλλά, τη δημοσιονομική πειθαρχία δεν πρέπει να την αντιμετωπίζεις με ένα μονόπλευρο τρόπο δηλαδή, πως θα αφαιρέσεις τα δικαιώματα που έχει κάποιος για να μπορεί να ζήσει. Τα έσοδα της Κυβέρνησης έχουν αυξηθεί λόγω της ακρίβειας και βεβαίως από τα απροσδόκητα κέρδη επιχειρήσεων που έχουν φωτοβολταϊκά για παράδειγμα. Έτσι, δεν γίνεται να μιλά η Κυβέρνηση για δημοσιονομική πειθαρχία και να μην σκέφτεται ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεινοπαθούν».

Αυτό που έκανε σαφές ωστόσο ο κ. Σκαρπάρης, είναι ότι θα κάνουν ότι είναι δυνατό μέσα νόμιμα πλαίσια που έχουν στη διάθεσή τους οι χαμηλοσυνταξιούχοι, για να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα των συνταξιούχων και να ενταχθούν και αυτοί στην κατηγορία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Δειτε Επισης

Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο
Ερντογάν για το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με Ισραήλ-«Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί»
Ένοχος 44χρονος που κατηγορείται ότι χτύπησε την 24χρονη σύντροφό του λίγες ημέρες αφότου γέννησε
BINTEO: Η πρόσκρουση της θαλαμηγού στις Σπέτσες στην προβλήτα από τους δυνατούς ανέμους
BINTEO: Η στιγμή της εκτόξευσης του διαστημοπλοίου Chang’e-6 στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού
Στο Κάιρο ο επικεφαλής της CIA, εντείνονται οι πιέσεις για εκεχειρία στη Γάζα
Νέος σάλος με την πιθανή αντιπρόεδρο του Τραμπ-Δηλώνει πως έχει συναντήσει τον… Κιμ Γιονγκ Ουν
Μάχη για τη συνέχιση των ταυρομαχιών στην Ισπανία-Η κυβέρνηση τάσσεται κατά και η αντιπολίτευση αντιδρά
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat