Προαναγγελία ενεργειών και έμμεσες απαντήσεις στην υποδοχή Μητσοτάκη από τον ΠτΔ

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρίσκεται ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, μετά την επανεκλογή του. Στην ατζέντα των δύο πλευρών βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις αλλά κυρίως το Κυπριακό, καθώς αναμένεται να υπάρξει αλληλοενημέρωση για τα τετ-α-τετ που είχαν ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν και ο δε Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Ερσίν Τατάρ και να συζητηθούν τα επόμενα βήματα.

Τον κ. Χριστοδουλίδη υποδέχθηκε στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου ο Νίκος Χριστοδουλίδης και έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Μακαρίου. Είχε προηγηθεί επίσκεψη τιμής του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στον Τύμβο Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου κατέθεσε στεφάνια στη μνήμη των ηρώων. Στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας τον υποδέχθηκε ο Υπουργός Αμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας, ενώ στα Φυλακισμένα Μνήματα έτυχε υποδοχής από την Υπουργό Δικαιοσύνης Αννα Κουκκίδη Προκοπίου. Μετά τις επαφές του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με την Πρόεδρο της Βουλής και τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο.

Κατά την υποδοχή του κ. Μητσοτάκη, οι δύο ηγέτες του Ελληνισμού φρόντισαν άμεσα να απαντήσουν στη φημολογία που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις και ενδεχόμενη διάταση απόψεων, αφού αμφότεροι τόνισαν το επίπεδο της συνεργασίας τους και την πρόθεσή τους για περαιτέρω ενίσχυση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μάλιστα, έσπευσε να προαναγγείλει ότι θα ανακοινωθούν συγκεκριμένες ενέργειες, που θα αποδεικνύουν την πρόθεση για περαιτέρω συνεργασία, τονίζοντας πως δεν είναι μόνο συμβολικής σημασίας η επίσκεψη του Πρωθυπουργού.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως, παρά το γεγονός πως αναγκάστηκε να αναβάλει το ταξίδι του, ήταν όχι απλά υποχρέωσή του αλλά μια έμπρακτη αναγνώριση της μοναδικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Διαβεβαίωσε ότι είναι άριστη η συνεργασία μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων και θα επιχειρηθεί να οικοδομηθεί ένα ακόμη πιο θεσμικά στέρεο πλαίσιο ως προς τον τρόπο συνεργασίας σε διάφορα θέματα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, απευθυνόμενος προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, πως «είμαι σίγουρος ότι η εξαιρετική μας συνεργασία θα συνεχιστεί, θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο και σήμερα μέσα και από τις διαβουλεύσεις που θα έχουμε είμαι σίγουρος ότι θα ανακοινώσουμε και κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις, ενέργειες που θα αποδεικνύουν αυτή την έντονη μας πεποίθηση για περαιτέρω συνεργασία».

Είπε ότι η παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο δεν είναι μόνο συμβολικής σημασίας, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία, «λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες που έχουμε ενώπιον μας και προσβλέπω στις συζητήσεις μας, στη συζήτηση που θα γίνει και κατ'ιδίαν αλλά και αργότερα με τις αντιπροσωπείες έτσι ώστε να δούμε πως μέσα από τις κοινές μας δράσεις, Κύπρος και Ελλάδα, Ελλάδα και Κύπρος αποδεικνύουν στην πράξη αυτό που πραγματικά επιθυμούμε, να είμαστε πυλώνες ασφαλείας και σταθερότητας στην περιοχή».

Είμαστε, πρόσθεσε ο Πρόεδρος, σε μία περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας και «θέλουμε να εργαστούμε με όλους τους γείτονές μας χωρίς να εξαιρούμε κανένα απολύτως, φτάνει να εργαζόμαστε με μία θετική προσέγγιση και πάντα με σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή και είπε «λυπάμαι που αναγκάστηκα να μεταθέσω για λίγες μέρες το ταξίδι αυτό καθώς είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολύ δύσκολες καταστάσεις στην πατρίδα με τις πυρκαγιές τις οποίες έπρεπε να διαχειριστούμε την περασμένη εβδομάδα». Είναι όμως, πρόσθεσε, «όχι απλά υποχρέωσή μου αλλά θα έλεγα μία έμπρακτη αναγνώριση αυτής της μοναδικής σχέσης μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου το γεγονός ότι πάντοτε το πρώτο επίσημο διμερές ταξίδι του νέου Έλληνα Πρωθυπουργού γίνεται εδώ στην Κύπρο».

Συμφώνησε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ότι οι συγκυρίες, οι γεωπολιτικές συγκυρίες στην ευρύτερη περιοχή παρουσιάζουν νέες προκλήσεις αλλά ενδεχομένως και νέες ευκαιρίες και διαβεβαίωσε ότι «η συνεργασία μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων είναι άριστη και ότι θα επιχειρήσουμε να οικοδομήσουμε ένα ακόμα πιο θεσμικά στέρεο πλαίσιο ως προς τον τρόπο με τον οποίο συνεργαζόμαστε όχι μόνο στα τρέχοντα και σημαντικά ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική αλλά και σε ένα άλλο σημαντικό εύρος θεμάτων τα οποία πιστεύω ότι απαιτούν έναν ακόμα καλύτερο συντονισμό μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων μας».

Θα είμαστε επομένως, πρόσθεσε, πάντα σε απόλυτο συντονισμό για τις σημαντικές εξελίξεις τις οποίες έχουμε μπροστά μας, και αναφέρθηκε στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αλλά και σημαντικές αποφάσεις και συζητήσεις που θα γίνουν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν πρόκειται, υπογράμμισε, ποτέ να κάνουμε πίσω από τις αποφάσεις του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και από τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. «Αυτές οι δύο σταθερές, αυτά τα δύο αξιώματα καθορίζουν σε κάθε περίπτωση τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή», κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Σημαντική ατζέντα

Ιδιαίτερη σημασία έχουν, πάντως, οι προσωπικές εκτιμήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, αφού είναι πλέον ξεκάθαρο, μετά και από τις χθεσινές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν πως αυτός κινείται, τοποθετείται και πράττει χωρίς τη στοιχειώδη αίσθηση διατήρησης μιας σταθερής γραμμής. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Βίλνιους, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε εκφράσει πρόθεση για να ξανανοίξει ο ευρωτουρκικός διάλογος, που αντιλαμβάνεται και ο ίδιος ότι τουλάχιστον για τις Βρυξέλλες συνδέεται με το Κυπριακό. Λίγες ημέρες αργότερα, κατά την παράνομη παραμονή του στα κατεχόμενα για τα πανηγύρια της 20ης Ιουλίου, εμφανίστηκε πλήρως αδιάλλακτος και επανέλαβε τις εκτός πλαισίου θέσεις και προϋποθέσεις για αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και τις νέες πραγματικότητες που επιβάλλουν λύση δύο κρατών, ενώ σε πιο πρόσφατες δηλώσεις του, ανέφερε ότι είναι έτοιμος να επιδείξει την ίδια ειλικρινά που επέδειξε και την περίοδο του Σχεδίου Ανάν, όταν ως γνωστόν, ήταν εκ των υποστηρικτών του και αυτό έφερε τη ρήξη του με τον τότε κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Πέραν τούτου, τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, θα απασχολήσουν και παρεμφερή ζητήματα, όπως η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, το μεταναστευτικό και άλλα περιφερειακά ζητήματα.

Μια άλλη παράμετρος που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες, που στηρίζεται στο αφήγημα για διχογνωμία μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας και που παρουσιάστηκε από μέρος του Τύπου στην Κύπρο, αναμένεται να συζητηθεί ανάμεσα στους δύο ηγέτες. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιχείρησε να διαλύσει τις όποιες σκιές, κάνοντας λόγο για κοινή γραμμή, κοινή προσέγγιση και κοινούς στόχους με την Ελλάδα, ενώ υπέδειξε πως ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων με τον Έλληνα Πρωθυπουργό θα είναι τα ευρωτουρκικά με δεδομένο ότι η πρόοδος στα ευρωτουρκικά περνά και μέσα από το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.

Επιπλέον, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως θα απογοητευτούν όσοι αγωνιωδώς προσπαθούν να βρουν διαφορές μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας διότι, όπως είπε, «υπάρχει κοινή γραμμή, κοινή προσέγγιση, κοινοί στόχοι» αφού και «οι προκλήσεις εξάλλου είναι κοινές».

«Διαρκής πηγή έμπνευσης»

Νωρίτερα, στον Τύμβο Μακεδονίτισσας και στη συνέχεια στα Φυλακισμένα Μνήματα μετέβη ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας τον υποδέχθηκε ο Υπουργός Αμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος, Δημόκριτος Ζερβάκης ενώ στα Φυλακισμένα Μνήματα έτυχε υποδοχής από την Υπουργό Δικαιοσύνης Άννα Κουκκίδη Προκοπίου.

Ο Πρωθυπουργός κατέθεσε και στους δύο χώρους στεφάνι και υπέγραψε το βιβλίο των επισκεπτών. Επίσης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ψάλθηκε ο Εθνικός Ύμνος. Στο βιβλίο επισκεπτών στον Τύμβο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έγραψε: «Στην μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους στο διαρκή αγώνα για την ελευθερία». Εξάλλου στο βιβλίο επισκεπτών στα Φυλακισμένα Μνήματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε: «Τα νέα παιδιά που έδωσαν τη ζωής τους στον αγώνα για την ανεξαρτησία της Κύπρου αποτελούν για μας διαρκή πηγή έμπνευσης. Αλλά και υπενθύμισης ότι δεν θα σταματήσουμε έως ότου δικαιωθεί ο αγώνας τους για την οριστική λήξη της εισβολής και της κατοχής».

Δειτε Επισης

Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Κηδεύτηκε 109 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Σπύρος Χατζηγίαννης-«Δεν φοβήθηκε, δε λύγισε»
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ προς την Τουρκία-«Οι πραγματικότητες στο νησί είναι ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή»
Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους
H ανάγνωση Λευκωσίας στις αναφορές Γέντζια για το Κυπριακό-«Απόδειξη προσήλωσης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Επιμονή Φιντάν για δύο κράτη-«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν ότι οι δύο κοινότητες χάραξαν το δρόμο τους»
Διαβεβαίωση ΠτΔ πως θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο Κυπριακό