Κραυγή απόγνωσης από γεωργούς λόγω καύσωνα-«Αν συνεχιστούν οι θερμοκρασίες δεν θα μείνει τίποτα»

Σε απόγνωση βρίσκονται οι γεωργοί, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες, που έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται ήδη αρκετά προβλήματα στις καλλιέργειες διάφορων προϊόντων. Την ίδια ώρα, καλούν την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει το πλάνο της για τις ποσότητες νερού που δίνονται στους γεωργούς, για την άρδευση και αν υπάρχει η πιθανότητα, χωρίς να επηρεαστούν άλλοι ζωτικοί τομείς, να αυξηθεί αυτή η χορήγηση νερού.

Οι πρωτοφανείς θερμοκρασίες που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έχουν επηρεάσει όλη την κοινωνία, σε όλους τους τομείς, με αποτέλεσμα να έχουν φτάσει τα πράγματα σε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ανάμεσα σε αυτούς που επηρεάζονται άμεσα είναι και οι γεωργοί, που εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες, για να μπορέσουν να σώσουν τις καλλιέργειές τους.

«Γενικά μπορούμε να πούμε ότι όλες, μηδενός εξαιρουμένων, ό,τι παράγεται στον τόπο μας, φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, θα έχουν σοβαρό πρόβλημα και πιστεύω και κάποιες ελλείψεις. Είναι γεγονός ότι περνούμε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους, σε θέματα καύσωνα. Έχουμε φτάσει σε πρωτόγνωρες καταστάσεις για τα κυπριακά δεδομένα, σε τόσες συνεχόμενες μέρες. Αποτέλεσμα, οι δενδρώδεις καλλιέργειες, που δεν υποστηρίζονται από συστήματα ποτίσματος, θα δούμε μεγάλες απώλειες. Όπως η ελαιοκαλλιέργεια, που είναι συστηματικής καλλιέργειας και ποτίζονται, αντί μία φορά θα ποτίζονται δύο. Θα επιφέρει επιπρόσθετο κόστος, όμως θα κρατηθεί ο καρπός. Εκεί που είναι ξερικές, βλέπουμε τα δέντρα να αφήνουν τον καρπό, για να κρατηθούν εκείνα στη ζωή. Είναι μία πολύ δύσκολη περίοδος», υπέδειξε στον REPORTER ο πρόεδρος του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου, Κυριάκος Καϊλάς.

Ο αγροτικός κόσμος θεωρεί πως οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, που έχουν επηρεάσει τόσο πολύ τη γη, η οποία είναι διψασμένη για νερό, έχουν προκαλέσει αρκετά προβλήματα, που θα έχει αποτέλεσμα να προκαλέσει αλλαγές και στη γεύση των προϊόντων.

«Στην Κύπρο γνωρίζουμε ότι υπάρχει μία ιδιαίτερη γεύση στα φρούτα, λόγω της ηλιοφάνειας που έχουμε, όμως όταν αυτό μετατραπεί σε καύσωνα, τότε γίνεται το αντίθετο. Καύσωνας σημαίνει καίμε τα πάντα. Θα δούμε φρούτα, που είναι πυροκαμένα. Όσα είναι εκτεθειμένα στον ήλιο, σε κάποια στιγμή θα είναι τόσο σκληρά και καμένα, που όταν θα πάνε στο εμπόριο δεν θα είναι εκείνα που περιμένει ο καταναλωτής. Στεγνώνει από μέσα. Καρύδια θα έχουν σκληρύνει πολύ, τα κεράσια θα έχουν επηρεαστεί και αυτά, παρά το γεγονός ότι είναι στα ορεινά. Οι γεωργοί είναι όλοι στα χωράφια, για να σώσουν ό,τι μπορούν. Ο μόνος τρόπος είναι να δοθεί έξτρα ποσότητα νερού στις καλλιέργειες για να κρατηθούν στη ζωή».

Δεν είναι απίθανο να παρατηρηθούν ελλείψεις

Στο μεταξύ, λόγω των αρκετά υψηλών θερμοκρασιών, είναι σχεδόν σίγουρο ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να παρατηρηθούν ελλείψεις, σε αρκετούς τομείς και προϊόντα, καθώς οι αγρότες αυξάνουν τώρα την παραγωγή, κάτι που συνεπάγεται ότι θα μειωθεί στη συνέχεια.

«Μπορεί να μην παρατηρούνται αυτή τη στιγμή οι ελλείψεις, όμως είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθούν στο εγγύς μέλλον. Υπάρχουν κάποιες ποσότητες προϊόντων, που ο γεωργός ξέρει ότι θα τον πάρουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Εάν για να κρατήσει τις φυτείες που έχει αυτή τη στιγμή και χρησιμοποιήσει περισσότερες ποσότητες αυτών των αποθεμάτων τώρα, στη συνέχεια θα φυτέψει πιο λίγες ποσότητες την επόμενη περίοδο. Θα χρησιμοποιήσει τις ποσότητες πιο νωρίς και αυτό από μόνο του σημαίνει μείωση παραγωγής».

Ο Παναγροτικός Σύνδεσμός, υπέδειξε ο κ. Καϊλάς έχει ήδη επικοινωνήσει με τους αρμόδιους στο Υπουργείο Γεωργίας, ώστε να συζητήσουν κατά πόσο είναι εφικτό να αλλάξουν οι ποσότητες νερού που δίνονται στους αγρότες, για άρδευση.

«Εμείς έχουμε ενημερώσει το Υπουργείο Γεωργίας, να κάνουν ξανά τις μετρήσεις τους και αν υπάρχει η πιθανότητα, να δοθούν επιπλέον ποσότητες νερού. Είχαμε τηλεφωνική επαφή με τους αρμόδιους, επειδή χωρίς να ολοκληρωθεί ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, δεν μπορείς να έχεις το μέγεθος της ζημιάς μπροστά σου, αλλά αν συνεχιστεί, προς εκείνη την κατεύθυνση θα πάμε. Η βοήθεια δεν είναι η λύση ή η σωτηρία. Καλύπτει μόλις το 25% του κόστους παραγωγής και δίνεται για να μπορέσουν κάποιοι άνθρωποι να συνεχίσουν το επάγγελμα, για να μπορέσουμε να έχουμε τα αγαθά στα τραπέζια μας».

Πιο ευάλωτα στις ασθένειες τα δέντρα

Παράλληλα, εκτός από τα προβλήματα με την παραγωγή διάφορων σπαρτών και φρούτων, τα σαραντάρια που παρατηρούνται χωρίς σταματημό κατά τη διάρκεια ολόκληρου του Ιουλίου, έχει αντίκτυπο και στην ανθεκτικότητα των δέντρων να μπορούν να απωθήσουν τα μικρόβια και τους μύκητες, που προκαλούν ασθένειες.

«Αν συνεχιστούν οι θερμοκρασίες, θεωρώ ότι δεν θα μείνει τίποτα. Βλέπουμε τα δέντρα, αυτά που δεν ποτίζονται, να αφήνουν τον καρπό, κάτι που σημαίνει πως η χρονιά για τα συγκεκριμένα άτομα χάθηκε. Την ίδια ώρα, βλέπουμε τα δέντρα να μην αντέχουν στις θερμοκρασίες και τα φύλλα τους ξεραίνονται από πάνω, που είναι εκεί που παράγουν τον καρπό. Προσβάλλονται πολύ εύκολα και από ασθένειες, επειδή δεν έχουν μέσα τους τη δύναμη να αντέξουν στις ασθένειες. Προσπαθούμε να κρατήσουμε τις δουλειές μας εν ενεργεία, με τις δυσκολίες που παρατηρούμε. Εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στον Ύψιστο και παρακαλούμε για βροχές. Η βροχή είναι πηγή ζωής. Αυτή η θερμοκρασία που μας έχει κτυπήσει έχει μπει και στο έδαφος και θα χρειαστούν πολλές βροχές για να ξεδιψάσει. Με τέτοιες ψηλές θερμοκρασίες, είναι όλα νεκρά».

Δειτε Επισης

Εκστρατεία στείρωσης γάτων στον Δήμο Στροβόλου
Διακοπή παροχής νερού στην παραλιακή πλευρά του δρόμου Λάρνακας-Δεκέλειας
Διαπιστώνεται ανάγκη άμεσου επανακαθορισμού της πολιτικής για τα ακραία καιρικά φαινόμενα
Πρακτικά εφαρμόσιμο το σχέδιο ΚτίΖΩ-Ο οδικός χάρτης για τα έργα
Σε παγκόσμια εκστρατεία για ασφαλέστερη χρήση φαρμάκων συμμετέχει η Κύπρος
Υψηλότερο το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες στην Κύπρο
Μέχρι την Τετάρτη δεκτές οι αναφορές ζημιών από την κακοκαιρία στη Λεμεσό
Στις πληγείσες μπανανοφυτείες στην Κισσόνεργα η Υπουργός Γεωργίας
Επέβλεψε την αναδόμηση της πρώτης πολυκατοικίας του «κτίΖΩ» ο ΥΠΕΣ-Αρχίζει τον Δεκέμβριο η δεύτερη
Πατέρας καθάρισε τα τζάμια σχολείου της κόρης του και αρνήθηκε να πληρωθεί-«Δεν θέλω λεφτά, εν το σχολείο της κόρης μου»