Απαντά σε όσους βλέπουν χάσμα μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας ο Χριστοδουλίδης-«Θα τους απογοητεύσουμε»

Υπάρχει κοινή γραμμή, κοινή προσέγγιση, κοινοί στόχοι με την Ελλάδα ξεκαθάρισε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στην επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο τη Δευτέρα και υπέδειξε πως ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα  των συζητήσεων με τον Έλληνα Πρωθυπουργό θα είναι τα ευρωτουρκικά με δεδομένο ότι η πρόοδος στα ευρωτουρκικά περνά και μέσα από το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.

Σε δηλώσεις του σήμερα στο Θρονί της Παναγιάς του Κύκκου μετά το πέρας του μνημοσύνου του Εθνάρχη Μακαρίου και με αφορμή την αυριανή κάθοδο στην Κύπρο του Έλληνα Πρωθυπουργού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως θα απογοητευτούν όσοι αγωνιωδώς προσπαθούν να βρουν διαφορές μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας διότι, όπως είπε, «υπάρχει κοινή γραμμή, κοινή προσέγγιση, κοινοί στόχοι» αφού και «οι προκλήσεις εξάλλου είναι κοινές».

Και συνέχισε εξηγώντας πως ένας από τους βασικούς λόγους που αύριο θα είναι εδώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι να εξεταστεί πιο διεξοδικά πώς αυτή η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης χαιρέτισε την εμπλοκή των ευρωπαίων εταίρων, που κτίζουν, όπως είπε, «στη δική μας προσέγγιση» και «έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια λόγω της δικής μας ξεκάθαρης προσέγγισης σχετικά με το πώς μπορεί να δημιουργηθεί μια κοινά αποδεκτή κατάσταση πραγμάτων, μια αμοιβαία επωφελής κατάσταση πραγμάτων για όλους».

Και τόνισε πως βασικό θέμα στις συζητήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι τα ευρωτουρκικά με δεδομένο και το ότι η πρόοδος στα ευρωτουρκικά περνά και μέσα από το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.

«Θα συζητήσουμε το ότι - όπως και η ΕΕ έχει δηλώσει μέσα από τα Συμπεράσματα, μέσα από τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μπορέλ, η πρόοδος στα ευρωτουρκικά που χαιρετίζουμε αυτή την επιθυμία από πλευράς Τουρκίας - περνά μέσα από το Κυπριακό και σίγουρα και τα ελληνοτουρκικά» δήλωσε, προσθέτοντας πως με τον Έλληνα Πρωθυπουργό με τον οποίο θα συζητήσουν και άλλα θέματα, όπως η Ενέργεια και το Μεταναστευτικό «ένα από τα βασικά θέματα που θα δούμε είναι σε σχέση με τα ευρωτουρκικά και τα επόμενα βήματα με το επόμενο ορόσημο μπροστά μας να είναι η Γενική Συνέλευση των ΗΕ».

«Εργαζόμαστε για να υπάρξει αποτέλεσμα»

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η επίσκεψη του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι έγινε σε φιλικό κλίμα και ερωτηθείς αν αναμένει απάντηση για την κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση τους και για την τριμερή με τον ΓΓ των ΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν υπάρχει κάτι νεότερο» προσθέτοντας πως σε ό,τι αφορά τον ΓΓ ζήτησε από τον Τ/κ ηγέτη να αποταθούν από κοινού, είτε γραπτώς είτε προφορικώς και πως η αντίδραση του ήταν θετική λέγοντας ότι πάντοτε γίνονται τέτοιου είδους συναντήσεις.

«Δεν έχει ένσταση να γίνει μια τέτοια συνάντηση, φυσικά εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να προκύψει αποτέλεσμα. Άρα, εμείς εργαζόμαστε να γίνει η κατάλληλη προεργασία, έτσι ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα» σημείωσε.

Είπε ακόμη πως επανέλαβε προς τον κ. Τατάρ και την πρόσκληση του για το κοινωνικού χαρακτήρα δείπνο, και πως ο Τ/κ ηγέτης του είπε ότι δεν γνωρίζει αν θα είναι στην Κύπρο ακόμη και πως «δεν ήταν κάτι που απέκλεισε».

«Ελπίζω, εγώ επιμένω, θα συνεχίσω τις προσκλήσεις, είμαι εδώ παρόλα τα προβλήματα, τις προκλήσεις, τις δυσκολίες. Έχω ακούσει και τις δημόσιες δηλώσεις που έγιναν μέσα στο πλαίσιο της επίσκεψης μας στη ΔΕΑ, ήμασταν εκεί για να στείλουμε ένα μήνυμα και να σεβαστούμε πρώτα και πάνω από όλα τις οικογένειες που αναμένουν τόσο καιρό, δεν ήθελα να εμπλακώ δημόσια ειδικά, σε μια τέτοια συζήτηση. Εν πάση περιπτώσει θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να δημιουργηθούν συνθήκες για επανέναρξη των συνομιλιών» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Καθοριστική η συνάντηση με ΓΓ ΟΗΕ

Κληθείς να πει αν βλέπει διαφορά από τη θέση που είχε ο κ. Ερντογάν περί δύο κρατών και ισότιμης κυριαρχίας από τη θέση του ότι η Τουρκία θα είναι πιο διαλλακτική, όπως την περίοδο του Σχεδίου Ανάν, ο Πρόεδρος είπε ότι έχει δει τη συνέντευξη, έχει ακούσει τις δηλώσεις, ακούει και εκτιμήσεις από πολλούς συνομιλητές του, ειδικότερα Ευρωπαίους που ανέλαβαν ένα πρωταγωνιστικό ρόλο και υπέδειξε πως «όλα θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Εγώ εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι είμαι έτοιμος, και για αυτό θεωρώ και τη συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ καθοριστική, και για τα επόμενα βήματα σε σχέση με τα ευρωτουρκικά, γιατί να σας θυμίσω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει στην ουσία αποφασίσει ότι τον Οκτώβριο θα συζητηθούν τα ευρωτουρκικά» σημείωσε.

«Πριν τον Οκτώβριο υπάρχει η Γενική Συνέλευση, υπάρχει, μετά το πέρας αυτής της βδομάδας ελπίζω αυτή η συνάντηση, θα υπάρξουν πολλές διμερείς συναντήσεις που θα συζητηθεί και το Κυπριακό και μακάρι να υπάρξουν εξελίξεις που θα μας επιτρέψουν και τον Οκτώβριο να έχουμε εξελίξεις στα ευρωτουρκικά» πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι  ο ίδιος επικρίνεται από κάποιους εντονότατα πως ενώ υπάρχει ένα μπαράζ προκλητικών τουρκικών δηλώσεων ο ίδιος σιωπά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αυτό «ισχύει» και ότι ο ίδιος επιλέγει συνειδητά να μην απαντά γιατί δεν τον ενδιαφέρει η επικοινωνιακή διαχείριση του Κυπριακού.

«Και δεν θα λυθεί το Κυπριακό μέσα από δημόσιες δηλώσεις ή αν υπεισέρχομαι καθημερινά σε αντιπαράθεση με τον κ. Τατάρ. Είδατε και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης (στη ΔΕΑ) συνειδητά επέλεξα να μην απαντήσω στα όσα είχε αναφέρει» τόνισε.

«Οι Ευρωπαίοι εργάζονται για να υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό»

Ερωτηθείς αν έχει διαισθανθεί να υπάρχει διαφοροποίηση στην προσέγγιση της τουρκοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό μετά και τη συνάντηση του προχθές με τον κ. Τατάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είχαμε κατ΄ ιδίαν συζήτηση, πολύ σύντομη φυσικά, μου ανέφερε κάποια πράγματα, δεν θέλω να τα δημοσιοποιήσω, δεν μπορώ να μιλήσω εγώ εκ μέρους του κ. Τατάρ» και πρόσθεσε πως εκείνο που του είπε απαντώντας σε αυτά που ο κ. Τατάρ ανέφερε είναι ότι «όλα αυτά θα τα δούμε στο τραπέζι των συνομιλιών».

«Αν δεν συνομιλήσουμε, αν δεν επαναρχίσουν οι συνομιλίες τότε δεν μπορούμε να δούμε στην πράξη αν όλα αυτά που λέγονται ισχύουν» τόνισε, προσθέτοντας πως το δεύτερο που ανέφερε στον κ. Τατάρ είναι ότι «ως έχει αυτή η κατάσταση πραγμάτων σήμερα, οι μόνοι που σίγουρα είναι χαμένοι είναι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι».

Ερωτηθείς τι περιλαμβάνει η προσπάθεια Ευρωπαίων εταίρων σε σχέση με την Τουρκία, στην οποία αναφέρθηκε ο ίδιος νωρίτερα στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι χώρες που διατηρούν μια ιδιαίτερη σχέση με την Τουρκία λόγω πολλών παραγόντων, οικονομικών συμφερόντων, στρατιωτικών συμφερόντων, της ανάγκης η Τουρκία να επανέλθει κοντά στη Δύση. «Βλέπουμε ποια είναι η στάση της στο Ουκρανικό, βλέπουμε τις εξαιρετικές σχέσεις που έχει με τη Ρωσία και σε αυτό το πλαίσιο κάποια κράτη της ΕΕ που οι ηγέτες τους έχουν ήδη συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, εργάζονται έτσι ώστε να υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό που θα ανοίξουν την πόρτα για θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά» είπε.

Ερωτηθείς αν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις ορισμένων ξένων αναλυτών ότι τον Πρόεδρο Πούτιν τον συνέφερε η επανεκλογή Ερντογάν, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι διαβάζει πολλές αναλύσεις, δεν είναι κάτι για το οποίο είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί. «Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το τι γίνεται στην Ουκρανία, με αφορμή τη ρωσική εισβολή ή τις εσωτερικές εξελίξεις στη Ρωσία θέλουμε να έχουμε ενημέρωση. Εμείς έχουμε και ένα εσωτερικό δίκτυο εντός της ΕΕ όπου έχουμε κάποιες πληροφορίες που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, και αξιολογούμε ό,τι έχουμε ενώπιον μας» πρόσθεσε

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Ένωση Κατεχόμενων Δήμων ζήτησε από την Κυβέρνηση, κατά τη συνάντηση αντιπροσωπείας της με τον Πρόεδρο, να λάβει μέτρα για να μπει τέρμα στην πώληση ελληνοκυπριακών κατεχόμενων περιουσιών και τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση για αυτό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «ήδη, πριν από τη συνάντηση με την Ένωση Κατεχόμενων Δήμων τόσο σε συνεργασία και με το Υπουργείο Εξωτερικών όσο και με τη Νομική Υπηρεσία και με το Υπουργείο Εσωτερικών λήφθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις που πολύ σύντομα θα γίνουν γνωστές».

Δειτε Επισης

Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Κουκουλοφόροι τα έκαναν γυαλιά καρφιά στα κλειστά γήπεδα Απόλλωνα και ΑΕΛ
Σύντομα η βοήθεια στη Γάζα από την Κύπρο μέσω της προσωρινής προβλήτας
Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Λευκωσία- Συμμετέχουν οκτώ Κράτη Μέλη της Ε.Ε
Ευγνωμοσύνη του ΟΗΕ προς την Κύπρο για το θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα
Ασήκωτες οι ευθύνες και της ΕΦ για τον Θανάση-Η ασυδοσία, τα ψεύδη και η προσπάθεια συγκάλυψης
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Δημοσιοποιείται το αποτέλεσμα των ανώνυμων καταγγελιών στην Αρχή-Η ενημέρωση για τις πρώτες δύο αποφάσεις
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ