Γονάτισε τις πολύτεκνες οικογένειες η ακρίβεια-Όνειρο απατηλό οι καλοκαιρινές διακοπές

Στα όριά τους φαίνεται να βρίσκονται αρκετές πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίες λόγω της ανοδικής πορείας των τιμών σε όλους τους τομείς της αγοράς που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, είναι σε δυσχερή θέση, με αποτέλεσμα αρκετές οικογένειες να στερούνται ακόμη και τα πιο βασικά αγαθά, κάτι που για άλλους μπορεί να θεωρούνται δεδομένα.

Παρά το γεγονός ότι διανύουμε ήδη την καλοκαιρινή περίοδο και η πλειοψηφία των πολιτών έχει στο μυαλό της, τις διακοπές που έχει προγραμματίσει, εντούτοις, αρκετές είναι οι πολύτεκνες οικογένειες, που ούτε καν περνάνε οι διακοπές από το μυαλό τους, καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πραγματοποιήσουν κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό ή ακόμη και να διαμείνουν σε κάποιο ξενοδοχείο εντός του νησιού μας, εξού και επιλέγουν μονοήμερες αποδράσεις.

Δεδομένου της κατάστασης που επικρατεί, η οποία έχει γονατίσει αρκετές οικογένειας, η Οργάνωση Πολυτέκνων, αναμένεται να πραγματοποιήσει συνάντηση εντός της επόμενης βδομάδας με την Υφυπουργό Πρόνοιας, ώστε να τεθούν επί τάπητος όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν τους πολύτεκνους, σε μια προσπάθεια να εξευρεθούν τρόποι με τους οποίους θα στηριχθούν οι πολύτεκνες οικογένειες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Με την ακρίβεια που παρατηρείται στα τρόφιμα, στο ρεύμα και στα καύσιμα, οι πολύτεκνες οικογένειες, ανέφερε ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, Ντίνος Ολύμπιου, αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες από άλλα νοικοκυριά, με ένα ή δυο παιδιά. «Μπορούμε να πούμε ότι λόγω του ότι διανύουμε καλοκαιρινούς μήνες και είναι διακοπές, δεν υπάρχουν τόσα έξοδα για τους πολύτεκνους, όπως για παράδειγμα τα φροντιστήρια των παιδιών, όμως ας μην ξεχνάμε ότι έχουν ανάγκη και αυτές οι οικογένειες ολιγοήμερες διακοπές».

Οι πολύτεκνοι, σε συνάντηση που πραγματοποίησαν πρόσφατα με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, ζήτησαν όπως τεθεί στο σχέδιο που υπάρχει για επιχορηγημένες διακοπές για ευάλωτες ομάδες και για χαμηλοσυνταξιούχους, να υπάρχει σχέδιο και για πολύτεκνες οικογένειες, ώστε να επιδοτούνται και αυτές οι οικογένειες για διακοπές. «Δυστυχώς, φαίνεται να είναι όνειρο απατηλό οι διακοπές για μια πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα ή πέντε παιδιά για να πάει για τρεις ή τέσσερις μέρες σε ένα ξενοδοχείο να ξεκουραστεί. Ζητήσαμε από τον υπουργό Εργασίας αυτό το πράγμα και αναμένουμε να δούμε τις επόμενες ενέργειες».

Επιπρόσθετα, ένα άλλο σοβαρό θέμα που απασχολεί τους πολύτεκνους είναι το 9% που αφαιρέθηκε από τα επιδόματά τους από το 2013, λόγω της οικονομικής κρίσης. «Έχουν επανέλθει όλα τα επιδόματα από αρχές του 2023, αλλά δεν έχουμε καταλάβει γιατί δεν έχει επανέλθει ακόμη το 9% που αποκόπηκε από τα επιδόματα των πολυτέκνων το 2013. Εάν επιστραφεί αυτό το 9% σε πολύτεκνα νοικοκυριά, θα είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό όφελος. Δυστυχώς, πάρα πολλές οικογένειες, βρίσκονται σε δύσκολη θέση, καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα και το νερό, όπως και τα καύσιμα που έχουν ακριβώσει και έτσι διαμαρτύρονται ότι δεν τα βγάζουν πέρα».

Ζητούν να δουν Χριστοδουλίδη οι πολύτεκνοι

Μετά τη συνάντησή τους με τον Υπουργό Εργασίας, οι πολύτεκνοι, ζητούν όπως πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ώστε να θέσουν τα προβλήματα που τους απασχολούν. «Έχουμε διευθετήσει συνάντηση με την Υφυπουργό Πρόνοιας για την ερχόμενη Δευτέρα και θεωρούμε ότι αποτελεί μια προσύσκεψη, πριν την επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Οι πολύτεκνοι, προσανατολίζονται στο να ζητήσουν από τον Πρόεδρο να κάνει πράξη, αυτά που τους έχει υποσχεθεί. «Συγκεκριμένα, αυτό που θέλουμε είναι την επιστροφή των φοιτητών σαν εξαρτώμενα άτομα, χωρίς περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια, κάτι που ήταν μέσα στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου και μας το έχει υποσχεθεί δυο φορές, τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά. Ο Πρόεδρος υποσχέθηκε ότι τα επιδόματα στις πολύτεκνες οικογένειες, θα δίδονται χωρίς περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια».

Επίσης, το άλλο που θα ζητήσουν οι πολύτεκνοι από τον Πρόεδρο, είναι το 9% που αποκόπηκε από το επίδομά τους, το οποίο επιθυμούν να επιστραφεί στις πολύτεκνες οικογένειες. «Ένα άλλο ζήτημα είναι το γεγονός ότι οι πολύτεκνες οικογένειες, χάνουν την πολυτεκνική τους ιδιότητα, όταν μείνουν με ένα ή δυο παιδιά. Με τη φορολογική μεταρρύθμιση, μας αφαίρεσαν όλες τις εκπτώσεις από τον φόρο εισοδήματος, μας έδωσαν ένα έξτρα ποσό 500 λιρών, που έγινε 855 ευρώ επιπλέον πάνω στη φοιτητική χορηγία. Δυστυχώς όμως, δεν είναι το ίδιο να σπουδάζεις τέσσερα ή πέντε παιδιά, σε σύγκριση με ένα ή δυο».

Ακόμη, οι πολύτεκνες οικογένειες, αγωνιούν και αναμένουν τη συνάντηση που ζήτησαν με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, καθώς όπως δηλώνουν, τους υποσχέθηκε ότι θα δώσει εκατό ευρώ σε όποια γυναίκα έχει δυο παιδιά και πρόκειται να κάνει τρίτο παιδί.

Δειτε Επισης

Μόνο το ένα τέταρτο των αιτητών ή κατόχων ασύλου εισφέρουν στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις
Άδικη απόφαση της Βουλής για περίθαλψη κρατικών υπαλλήλων καταγγέλλει η Ισότητα
Πιάνουν δουλειά τα ιδιωτικά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων για μοτοσυκλέτες
Απόδοση τιμής στη θυσία του Μιχαλάκη Καραολή από την Υφυπουργό Πολιτισμού
Άρχισε η αποστολή προεγκρίσεων για το σχέδιο Φωτοβολταϊκά για Όλους
Σε συνεργασία για προστασία του χαλλουμιού ΠΟΠ καλεί το Υπ. Γεωργίας τους αιγοπροβατοτρόφους
Διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Προεδρικό οι αιγοπροβατοτρόφοι για επιπλέον γάλα στους τυροκόμους
Μέτρα ΑΗΚ μετά το θάνατο γυπών από ηλεκτροπληξία, ζητούν περιβαλλοντικές οργανώσεις και Υπ. Θήρας
Επιβραδύνεται η αύξηση της τιμής του καφέ στην ΕΕ-Μείωση στην Κύπρο
Μη προσβάσιμα τα γήπεδα σε ΑμεΑ, πολλά παράπονα για το στάδιο Άλφαμεγα-Σειρά μέτρων από Λοττίδη