Με συντονισμένες ενέργειες η εγγραφή λουκουμιών Γεροσκήπου στην ΟΥΝΕΣΚΟ

Tα «Λουκούμια Γεροσκήπου» έχουν καταγραφεί στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ μετά από συντονισμένες ενέργειες, πολλή έρευνα και εργασία από ομάδα μελών του Λαογραφικού Ομίλου Αφροδίτη Γεροσκήπου, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ.

Προστίθεται ότι ο Λαογραφικός Όμιλος κατέγραψε την ιστορική πορεία του λουκουμιού της Γεροσκήπου και την σημασία της ιστορίας του στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Αιτητής μαζί με τον «Λαογραφικό Όμιλο Αφροδίτη Γεροσκήπου» είναι ο Δήμος Γεροσκήπου, προστίθεται.

Όπως αναφέρεται καταγράφηκαν προσωπικές μαρτυρίες από παραγωγούς λουκουμιού Γεροσκήπου και παρουσιάστηκε μεγάλο φωτογραφικό και έντυπο υλικό από δημοσιευμένες πηγές.

Όλη αυτή η προσπάθεια έγινε και με την στήριξη και την συνεργασία από την πιστοποιημένη μονάδα παραγωγής παραδοσιακών εδεσμάτων με την επωνυμία «Λουκούμια Αφροδίτη» του Γιώργου Γαβριήλ, καθώς και από τις μικρές οικοτεχνίες παρασκευής λουκουμιών με τις επωνυμίες, «Λουκούμια Πύραμος», «Λουκούμια Πάφος» και «Λουκούμια Αρσινόη».

Σημαντικός υποστηρικτής στην προσπάθεια αυτή ήταν και το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ που στα πλαίσια της αειφόρου πολιτικής της ένταξε την δράση αυτή στα προγράμματα της, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η παρουσίαση των εγγραφών για τα έτη 2019-2023 έγινε στις 29 Ιουνίου στον υπαίθριο χώρο εκδηλώσεων του Προεδρικού Μεγάρου, σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Υφυπουργείο Πολιτισμού και η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή ΟΥΝΕΣΚΟ, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα 30 στοιχεία που συμπεριλήφθηκαν στον Εθνικό κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τα έτη 2019 μέχρι 2023 και απονεμήθηκαν τα πιστοποιητικά εγγραφής τους στους αντίστοιχους αιτητές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ξεκαθαρίζει για τον τερματισμό των μέτρων στήριξης η Κυβέρνηση-«Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει»
Με κάθε λαμπρότητα τίμησε την ημέρα της Ανεξαρτησίας η Κύπρος (pics)
Συννεφιασμένος ο καιρός, μεμονωμένες βροχές στο μενού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ανοίγει ξανά η συζήτηση για το Εθνικό Σχέδιο Παιδείας-Στέλνει πολυσέλιδο υπόμνημα σε ΠτΔ ο Μυλωνάς
Ανησυχούν για πυρκαγιές οι Κύπριοι, ενημερώνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Έπεσε «μαύρο» στο ΡΙΚ λόγω απεργίας των υπαλλήλων για μη καταβολή συντάξεων
Τη λήψη αποφάσεων για το ΧΥΤΥ Κόσιης, ζητούν από το κράτος φορείς της Λάρνακας
Έτοιμη η Εθνική Στρατηγική Μητρικού Θηλασμού-Στο 83% ο μεικτός θηλασμός το 2022
Η Κυβέρνηση να ισοζυγίσει επιπτώσεις από μη μηδενικού ΦΠΑ ζητεί ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ
Επιφυλάξεις στη Βουλή για τις καθολικές αυξήσεις 1,5% στο δημόσιο