Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα τα νοσοκομεία της Τζιενίν-Οκτώ νεκροί, σε εξέλιξη οι εχθροπραξίες

Ανταλλαγή πυρών μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και Παλαιστίνιων αναφέρεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη στο στρατόπεδο προσφύγων της Τζιενίν με επίκεντρο κεντρικό τζαμί, αναφέρουν ισραηλινές και παλαιστινιακές πηγές. 

Το Υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής ανακοίνωσε ότι στην Τζιενίν οι νεκροί ανέρχονται σε οκτώ και οι τραυματίες είναι 50 από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης στη 1.00 η ώρα μετά τα μεσάνυχτα. 

Παράλληλα, οι οργανώσεις Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ εξέδωσαν ανακοινώσεις προειδοποιώντας το Ισραήλ ότι «εάν δεν σταματήσει την επιχείρηση στην Τζιενίν, οι εχθροπραξίες θα επεκταθούν». 

Πάντως, συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες για την έκβαση της ισραηλινής επιχείρησης. Μαρτυρίες που δημοσιεύει η ιστοσελίδα της ισραηλινής εφημερίδας Χα’Αρετς αναφέρουν ότι από τις πρώτες πρωινές ώρες έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και του διαδικτύου σε πολλές συνοικίες της Τζιενίν, δυσχεραίνοντας την περίθαλψη μεγάλου αριθμού τραυματιών στα τοπικά νοσοκομεία και στην μετάδοση εικόνων και ειδήσεων από το στρατόπεδο προσφύγων της πόλης, όπου επιχειρεί ο ισραηλινός στρατός.

Επιπροσθέτως, εξαιτίας των εκτεταμένων εκσκαφών που πραγματοποιεί ο ισραηλινός στρατός στο στρατόπεδο προσφύγων της Τζιενίν είναι αδύνατο για τα παλαιστινιακά ασθενοφόρα της Ερυθράς Ημισελήνου να εντοπίσουν και να μεταφέρουν τραυματίες στα τοπικά νοσοκομεία. Ανάλογες μαρτυρίες μεταδίδει τηλεφωνικά ο επίσημος τηλεοπτικός σταθμός της Παλαιστινιακής Αρχής που εκπέμπει σε συνεχή ροή τις εξελίξεις.

Η κρατική ισραηλινή τηλεόραση μεταδίδει εικόνες από συγκεκριμένα φυλάκια ελέγχου στα περίχωρα της Τζιενίν, από τα οποία περνούν τεθωρακισμένες μπουλντόζες τύπου D-9 με κατεύθυνση προς την παλαιστινιακή πόλη. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τα οχήματα D-9 συνεχίζουν να κατεδαφίζουν οικήματα στο στρατόπεδο προσφύγων προκειμένου να διευκολύνουν την απρόσκοπτη είσοδο των χερσαίων δυνάμεων σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης.

Όπως αναφέρουν παλαιστινιακά μέσα, η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων και των τραυματιών είναι ηλικίας 20 έως 30 ετών και οι φωτογραφίες των 8 νεαρών ανδρών που έχασαν τη ζωή τους από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης έχουν αναρτηθεί στις τοπικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται ο Σαμίχ Αμπού Αλ-Ουαφά, γιος ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού σκέλους της οργάνωσης Φατάχ στην Τζιενίν.

Ο επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της Ισλαμικής Τζιχάντ, Ζιάντ Αλ-Ναχάλε, δήλωσε ότι «αυτό που διαπράττουν οι δυνάμεις της κατοχής στην Τζιενίν είναι σφαγή», προσθέτοντας ότι η οργάνωσή του «θα κάνει το παν για να την σταματήσει».

Από το Γραφείο Τύπου της Προεδρίας της Παλαιστινιακής Αρχής ανακοινώθηκε ότι ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έχει συγκαλέσει επείγουσα σύσκεψη απόψε για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Τζιενίν.

Ζητά πίεση στο Ισραήλ η πρεσβεία της Παλαιστίνης

Την ίδια στιγμή, η Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Κυπριακή Δημοκρατία ζητά να ασκηθούν πιέσεις στο Ισραήλ και να καταδικαστεί η «επιθετικότητα της κατοχικής ισραηλινής Κυβέρνησης», κάνοντας λόγο για «κινδύνους από τις προσπάθειες της ισραηλινής κατοχικής Κυβέρνησης και των εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσής της να παραπληροφορήσουν την κοινή γνώμη και να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο της επιθετικότητάς τους».

Σε ανακοίνωσή της, η Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Κύπρο αναφέρει ότι «ο κατοχικός στρατός του Ισραήλ προσπάθει να παρουσιάσει στην παγκόσμια κοινή γνώμη την επιθετικότητα του και τον ανοιχτό στρατιωτικό πόλεμο που έχει κηρύξει εναντίον του λαού μας, και ειδικότερα στην Τζενίν και τον καταυλισμό της, σαν να είναι μια "αποστολή" και όχι ένας πραγματικός πόλεμος στον οποίο συμμετέχουν μαχητικά στρατιωτικά αεροσκάφη, περισσότερα από 200 στρατιωτικά οχήματα και τουλάχιστον 1.300 στρατιώτες».

Σημειώνει, ακολούθως, ότι εντείνει την πολιτική και διπλωματική της κίνηση σε όλα τα επίπεδα για να αποκαλύψει «τα εγκλήματα της κατοχής, την επιθετικότητά της και τους ξεκάθαρους αποικιακούς στόχους της (Ισραηλινής κυβέρνησης)», όπως αναφέρει. Προσθέτει, δε, ότι «οι δυνάμεις κατοχής στην Τζενίν» ευθύνονται για «δολοφονίες πολιτών και την καταστροφή υποδομών, τη στόχευση νοσοκομείων και ιατρικών κέντρων, την αποτροπή του ιατρικού προσωπικού και των ασθενοφόρων από το να φτάσουν και να βοηθήσουν τους τραυματίες, την καταστροφή και τον βομβαρδισμό σπιτιών με στρατιωτικά αεροσκάφη διαφόρων τύπων».

«Πρέπει να γίνει προσπάθεια να μην ελαχιστοποιηθεί η σοβαρότητα αυτών των επιθέσεων εναντίον του ανυπεράσπιστου λαού μας και οι επιπτώσεις αυτών των βάρβαρων πράξεων που απειλούν να αναφλέξουν ολόκληρη την περιοχή, καταλήγει η ανακοίνωση και ζητά «να λογοδοτήσουν οι ηγέτες του κατοχικού κράτους του Ισραήλ για τα εγκλήματά τους εναντίον των Παλαιστινίων».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γονείς βασάνιζαν την 3χρονη κορούλα τους για μέρες πριν πεθάνει-Καταδικάστηκαν σε ισόβια
Νεκροί μητέρα και παιδί μετά από επίθεση drones της Ουκρανίας στη Ρωσία
Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ
ΝΑΤΟ: Αυξήθηκαν κατά 20% το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι αποστολές μαχητικών για την αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών
Οργή στη Νιγηρία για τον ομαδικό γάμο 100 κοριτσιών και νεαρών γυναικών
Η Λετονία συνέλαβε δύο υπόπτους για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας
ΒΙΝΤΕΟ: «Είστε προδότες... ζήτω η Ουκρανία» φώναζε ο Τσιντούλα σε αντικυβερνητική διαδήλωση στη Σλοβακία
Οι Χούτι απειλούν με νέες επιθέσεις σε όλα τα πλοία που έχουν προορισμό το Ισραήλ
Διχάζει την Ευρώπη η απόφαση 28χρονης Ολλανδής να υποβληθεί σε ευθανασία λόγω ψυχικής ασθένειας
Αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Άμστερνταμ λόγω καπνών στο πιλοτήριο