Η χωροταξία της Ελληνικής Βουλής-Γιατί και πώς τοποθετήθηκαν τα κόμματα
15:05 - 03 Ιουλίου 2023
Νέες συνήθειες στην χωροταξία εγκαινιάζει η σύνθεση της νέας Βουλής όπως προέκυψε και μετά από την σημερινή ορκωμοσία των εκλεγμένων μελών της εθνικής αντιπροσωπείας.
Οι θέσεις στις οποίες θα απαντώνται οι κοινοβουλευτικές ομάδες αποτελεί διαβούλευσης του προεδρείου και των κομμάτων.
Πού τοποθετήθηκαν τα κόμματα
Σύμφωνα με πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες ο Βασίλης Στίγκας των Σπαρτιατών ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα να τοποθετηθούν οι βουλευτές του στις μπροστινές σειρές των εδράνων υποστηρίζοντας ότι η Ολομέλεια έχει πέντε πτέρυγες και οι «Σπαρτιάτες» είναι το πέμπτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα.
Το αίτημα ωστόσο απορρίφθηκε όπως απορρίφθηκε και η σκέψη να τοποθετηθούν στα ορεινά άκρα δεξιά έδρανα, σημείο που πριν από κάποια χρόνια είχε τοποθετηθεί η ΚΟ της Χρυσής Αυγής καθώς θα προκαλούσε πολυδιάσπαση της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας.
Υπο αυτά τα δεδομένα κρίθηκε ως βέλτιστη λύση να πάρει η Νέα Δημοκρατία το σύνολο των εδράνων που απλώνονται στις δύο δεξιότερες πτέρυγες. Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερά στα μπροστινά κεντρικά έδρανα. Σταθερή θέση διατηρεί και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην «βιτρίνα» των κεντροαριστερών εδράνων ενώ ακριβώς δίπλα τους παραμένει η ΚΟ του ΚΚΕ.
Στις τέσσερις ορεινές πτέρυγες που απλώνονται από τα κεντρικά έδρανα και προς τα αριστερά τοποθετήθηκαν τα υπόλοιπα κόμματα. Συγκεκριμένα πίσω από το ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε η ΚΟ της Ελληνικής Λύσης. Ακριβώς δίπλα τους και πίσω από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν οι βουλευτές της Νίκης. Αριστερότερα αλλά στο ίδιο ύψος τοποθετήθηκαν οι «Σπαρτιάτες» ενώ τέρμα αριστερά πίσω από το ΚΚΕ κάθισαν οι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας.
Η ορκωμοσία της νέας Βουλής
Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ορκίστηκαν οι 300 βουλευτές που εξασφάλισαν μια έδρα στη Βουλή στις εκλογές της 25ης Ιουνίου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να τους εύχεται «καλή δύναμη» μετά την ολοκλήρωση της τελετής.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέβηκε στα βουλευτικά έδρανα και συνομίλησε με όλους σχεδόν τους βουλευτές της ΝΔ. Συναντήθηκε, μάλιστα, στον διάδρομο της ολομελειας και με τον Νίκο Ανδρουλάκη την ώρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έμπαινε στην αίθουσα με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να έχουν τυπική χειραψία.
Στις 11 μπήκε στην αίθουσα της Ολομέλειας και ο Αλέξης Τσίπρας παίρνοντας θέση στο πρώτο έδρανο δίπλα στην Όλγα Γεροβασιλη και τον Σωκράτη Φάμελλο.
Η συνεδρίαση
Της συνεδρίασης προήδρευσε ο Α' Αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, τον οποίο συνεπικουρούν τέσσερις προσωρινοί Γραμματείς - οι νεότεροι στην ηλικία βουλευτές των δύο πρώτων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων. Ο κ. Κακλαμάνης ξεκίνησε τη διαδικασία διαβάζοντας τις επιστολές των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το ποιες έδρες επιλέγουν.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε την έδρα της Α' Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας την έδρα της Α' Πειραιώς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, την έδρα της Α' Θεσσαλονίκης, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, την έδρα του Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος Σπαρτιάτες, Βασίλειος Στίγκας, την έδρα του Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών, ο πρόεδρος της ΚΟ της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, την έδρα του Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών, ο πρόεδρος του κόμματος Νίκη, Δημήτριος Νατσιός, την έδρα της Α' Θεσσαλονίκης, και η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου την έδρα της Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών.
Τον αγιασμό τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, επικεφαλής αντιπροσωπείας μελών της Ιεράς Συνόδου, ο οποίος μπήκε στην αίθουσα της ολομέλειας στις 11:15 το πρωί χαιρετώντας δια χειραψίας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη που κάθεται στο ακριβώς δίπλα έδρανο από αυτό του Πρωθυπουργού.
Οι βουλευτές έδωσαν και τον προβλεπόμενο από το άρθρο 59 του Συντάγματος όρκο που είναι «Oρκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Oμοούσιας και Aδιαίρετης Tριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου». Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ περίπου 15 - ανάμεσά τους Έλενα Ακρίτα, Νίνα Κασσιμάτη, Θεοδώρα Τζάκρη και Ευάγγελος Αποστολάκης - επέλεξαν να δώσουν θρησκευτικό όρκο.
Στο Κοράνι ορκίστηκαν οι μουσουλμάνοι βουλευτές, ενώ η τελετή ολοκληρώθηκε με τον πολιτικό όρκο που έδωσαν όσοι βουλευτές το ήθελαν. Από τα υπουργικά έδρανα ορκίστηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που είναι και βουλευτές.
Πηγή: Πρώτο Θέμα