ΟΚΥπΥ: Εξειδικευμένες υπηρεσίες από την Ουρολογική Κλινική του ΓΝ Λεμεσού

*Του Δρ. Γεώργιου Νταντάκα

Η Ουρολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) στελεχώνεται με 4 ουρολόγους, και στο πλαίσιο των εξωτερικών ιατρείων παρέχει τις παρακάτω υπηρεσίες.

  • Ιατρείο προστάτη
  • Ουροδυναμικό εργαστήριο
  • Ανδρολογικό ιατρείο
  • Ιατρείο λιθίασης
  • Ιατρείο γυναικολογικής ουρολογίας και ακράτειας ούρων
  • Ιατρείο κυστεοσκοπήσεων

To σύγχρονο Laser που διαθέτει η Ουρολογική Κλινική προσφέρει όλες τις ενδοουρολογικές και ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους αντιμετώπισης της λιθίασης του ουροποιητικού συστήματος και της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

Επιπλέον εξειδικευμένες υπηρεσίες που παρέχονται στα πλαίσια της διάγνωσης είναι:

  1. Η Fusion διαπερινεϊκή βιοψία του προστάτη

Τα τελευταία χρόνια στα μεγαλύτερα ουρολογικά κέντρα του εξωτερικού έχει καθιερωθεί ως επιλεγόμενη μέθοδος για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη η Fusion Βιοψία, η οποία και αντικατέστησε τη μέχρι πρόσφατα συμβατική τεχνική βιοψίας, τη διορθική υπερηχογραφικά κατευθυνόμενη βιοψία.

Η Fusion Βιοψία γίνεται ανώδυνα υπό νάρκωση και αναισθησιολογική παρακολούθηση, δίνοντας τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα μεγάλα πλεονεκτήματα που προσφέρει η απεικόνιση του προστάτη με τη μαγνητική τομογραφία. Η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία του προστάτη (mMRI) αποτελεί σήμερα την εξέταση εκλογής όσον αφορά την απεικόνιση του προστάτη και τον εντοπισμό ύποπτων εστιών εντός αυτού.

H τεχνική Fusion γίνεται με ειδικό λογισμικό σύμπτυξης της εικόνας της μαγνητικής τομογραφίας και των ύποπτων εστιών με την εικόνα του υπερήχου, με αποτέλεσμα ο ουρολόγος να λαμβάνει βιοψία με ακρίβεια χιλιοστού από την ύποπτη βλάβη.

Πλεονεκτήματα της Fusion διαπερινεική βιοψία είναι:

  • Στόχευση με ακρίβεια χιλιοστού των ύποπτων εστιών που εντοπίζονται με την μαγνητική τομογραφία
  • Πλήρης και ακριβής χαρτογράφηση του προστάτη με λήψη βιοψιών από όλα τα σημεία
  • Μικρότερη πιθανότητα μόλυνσης λόγω διαπερινεϊκής προσπέλασης
  • Ανώδυνη μέθοδος λόγω αναισθησιολογικής νάρκωσης
  • Η Fusion Βιοψία του προστάτη έχει οδηγήσει στην αύξηση του ποσοστού ανακάλυψης των όγκων του προστάτη σε σύγκριση με τις συμβατικές τεχνικές βιοψίας (στόχευση μόνο με υπέρηχο)

2. Ουροδυναμικό εργαστήριο

Ο Ουροδυναμικός έλεγχος - Ουροδυναμική μελέτη είναι μία εξειδικευμένη εξέταση η οποία αποτελεί τον πιο αντικειμενικό τρόπο προκειμένου ο Ουρολόγος να εκτιμήσει τη λειτουργία του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού του ΟΚΥπΥ, λειτουργεί σύγχρονο Ουροδυναμικό εργαστήριο το οποίο είναι εξοπλισμένο με το μηχάνημα Nexam Pro. Κατά την εξέταση αυτή ελέγχεται η λειτουργία της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας, τόσο κατά τη φάση της πλήρωσης της ουροδόχου κύστης (κυστεομανομετρία πληρώσεως), όσο και κατά τη φάση της ούρησης (μελέτη πίεσης-ροής).

Σκοπός της εξέτασης είναι να αναπαραχθεί το σύμπτωμα κάτω από ελεγχόμενες και μετρήσιμες συνθήκες, έτσι ώστε να εντοπιστεί το αίτιο του προβλήματος και ο ασθενής να λάβει την κατάλληλη θεραπεία.

Η εξέταση είναι ανώδυνη και διενεργείται στα εξωτερικά Ιατρεία της Ουρολογικής Κλινικής κατόπιν διευθέτησης ραντεβού και δεν απαιτεί κάποια συγκεκριμένη προετοιμασία. Με τη βοήθεια δύο μικρών καθετήρων γίνεται καταμέτρηση τόσο στη φάση πλήρωσης της κύστης όσο και στη φάση ούρησης των εξής παραμέτρων:

  • Ενδοκοιλιακής πίεσης
  • Ενδοκυστικής πίεσης
  • Πίεσης του εξωστήρα μυός
  • Πίεσης της ουρήθρας
  • Χωρητικότητας της ουροδόχου κύστης
  • Ηλεκτρομυογραφήματος του πυελικού εδάφους
  • Καμπύλης ροής των ούρων (Uroflow)
  • Υπολείμματος ούρων μετά την ούρηση
shutterstock_1705277032

Ο Ουροδυναμικός έλεγχος εφαρμόζεται στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Σε νευρολογικούς ασθενείς, των οποίων η νεφρική λειτουργία κινδυνεύει λόγω αυξημένων πιέσεων της ουροδόχου κύστης, με απώτερο σκοπό τη διατήρηση της μακροπρόθεσμης καλής νεφρικής λειτουργίας. Σε ασθενείς με νευρογενή κύστη ο ουροδυναμικός έλεγχος είναι αναντικατάστατος (λάβες του νωτιαίου μυελού οποιασδήποτε προέλευσης, σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσος Parkinson, μηνιγγομυελοκήλη, βλάβες πυελικών νεύρων μετά από επεμβάσεις π.χ. εντέρου, εγκεφαλικό επεισόδιο, νυχτερινή ενούρηση κ.α.)
  • Σε ακράτεια ούρων σε γυναίκες και άνδρες
  • Σε γυναίκες με χαλάρωση του πυελικού εδάφους (κυστεοκήλη ή πρόπτωση μήτρας)
  • Σε άνδρες πριν την προστατεκτομή σε ειδικές περιπτώσεις όπως όταν υπάρχει υποψία ότι τα συμπτώματα οφείλονται σε νευρολογικά αίτια όπως: Σακχαρώδης Διαβήτης, σε νέους άνδρες κατω των 50 ετών με σοβαρά συμπτώματα ή επίσχεση ούρων, σε μεγάλα υπολείμματα ούρων άνω των 400ml προκειμένου να διερευνηθεί εάν υπάρχει ασυστολία της ουροδόχου κύστης και σε περιπτώσεις που έχει προηγηθεί προστατεκτομή με ανεπιθύμητα αποτελέσματα ή μεγάλες επεμβάσεις της πυέλου.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΟΚΥπΥ ή επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 25801519 και 25801631.

*Δρ. Γεώργιος Νταντάκας, Ουρολόγος, Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής

Δειτε Επισης

Ξεκαθαρίζει για τον τερματισμό των μέτρων στήριξης η Κυβέρνηση-«Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει»
Με κάθε λαμπρότητα τίμησε την ημέρα της Ανεξαρτησίας η Κύπρος (pics)
Συννεφιασμένος ο καιρός, μεμονωμένες βροχές στο μενού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ανοίγει ξανά η συζήτηση για το Εθνικό Σχέδιο Παιδείας-Στέλνει πολυσέλιδο υπόμνημα σε ΠτΔ ο Μυλωνάς
Ανησυχούν για πυρκαγιές οι Κύπριοι, ενημερώνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Έπεσε «μαύρο» στο ΡΙΚ λόγω απεργίας των υπαλλήλων για μη καταβολή συντάξεων
Τη λήψη αποφάσεων για το ΧΥΤΥ Κόσιης, ζητούν από το κράτος φορείς της Λάρνακας
Έτοιμη η Εθνική Στρατηγική Μητρικού Θηλασμού-Στο 83% ο μεικτός θηλασμός το 2022
Η Κυβέρνηση να ισοζυγίσει επιπτώσεις από μη μηδενικού ΦΠΑ ζητεί ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ
Επιφυλάξεις στη Βουλή για τις καθολικές αυξήσεις 1,5% στο δημόσιο