Ευρωπαϊκό χαστούκι-Τελευταία στη κατάταξη απονομής Δικαιοσύνης για το 2022 η Κύπρος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επαναλάβει στην έκθεση της για το Κράτος Δικαίου στην Κύπρο, που αναμένεται να κυκλοφορήσει αυτό τον μήνα, την ανησυχία της για την κατάσταση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης στην Κύπρο και θα επιμείνει στην ανάγκη προώθησης και ορθής εφαρμογής μεταρρυθμίσεων.

Αυτό δήλωσε, σε αποκλειστική συνέντευξη του στο ΡΙΚ, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ντίτιε Ρέντερς, τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη ψηφιοποίησης στη Δικαιοσύνη.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος επιβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν καταθέτει στοιχεία για την ετήσια βαθμολογία των συστημάτων δικαιοσύνης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε πολλούς τομείς, επειδή αυτές οι πληροφορίες δεν έχουν ψηφιοποιηθεί!

Στην βαθμολογία του συστήματος απονομής δικαιοσύνης για το 2022 η Κύπρος καταλαμβάνει την τελευταία θέση σε πολλούς τομείς.

Ο Επίτροπος Ρέντερς τόνισε ότι δεν αρκεί να έχεις ανεξάρτητους, προσοντούχους και καταρτισμένους δικαστές, όταν η απονομή της Δικαιοσύνης δεν είναι αποτελεσματική.

Απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην λειτουργία συστημάτων διαιτησίας, μεσολάβησης και ψηφιακής επίλυσης διαφορών και κάλεσε την Κύπρο να λάβει παραδείγματα υλοποίησης μεταρρυθμίσεων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διασταυρώνει, ακόμη, νέα στοιχεία που της έχουν αποσταλεί από την Κύπρο σχετικά με το ποσό των ρωσικών περιουσιακών στο νησί που έχουν παγοποιηθεί.

Στην αποκλειστική συνέντευξη του στο ΡΙΚ, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντίτιε Ρέντερς σημείωσε ότι του δόθηκαν αρχικά στοιχεία για παγοποίηση μόνο εκατόν εκατομμυρίων ευρώ.

"Υπάρχει", πρόσθεσε, "διαδικασία σε εξέλιξη για έλεγχο και επαλήθευση εάν ο πραγματικός αριθμός είναι 1,2 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με νέα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον των Βρυξελλών".

Δειτε Επισης

Τουλάχιστον 100 φάκελοι με ελλείψεις στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών-Θα γίνει επανέλεγχος
Έρευνες της Αστυνομίας στη Λεμεσό μετά από πληροφορία για ύποπτο πρόσωπο
Σ. Στεφάνου: Με καλή θέληση και με συγκεκριμένες θέσεις να προσέλθει στη Νέα Υόρκη η Ε/κ πλευρά
Ν. Παπαδόπουλος: Πρέπει να στηρίξουμε τον Πρόεδρο για να διεκδικεί και όχι να προτείνουμε υποχωρήσεις
Κύπρος και Γαλλία υπογράφουν αναβαθμισμένη στρατηγική εταιρική συμφωνία-Προανήγγειλε επίσκεψη Μακρόν ο Πρόεδρος
Αναμένει εισήγηση από Νομική Υπηρεσία για πολλαπλές συντάξεις ο ΠτΔ-«Η Βουλή επέλεξε κάτι διαφορετικό, απόλυτα σεβαστό»
Με εναλλακτικά σενάρια μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος-Ξεκάθαρος στόχος η επανέναρξη συνομιλίων
Πρώην αστυνομικός στην Τουρκία δολοφόνησε την φίλη του, την έβαλε σε βαλίτσα και την πέταξε στο δρόμο
Μ. Παναγιώτου: Aνάγκη ευέλικτων μέτρων στήριξης των γεωργών με πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία
Δόθηκε στην κυκλοφορία ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας-Ακακίου που έκλεισε μετά την ανατροπή οχημάτων